Lekker en gezond koken met schorseneren
De schorseneer is een relatief onbekende wintergroente, die bezig is met het maken van een comeback. De Albert Heijn heeft hem ‘Wintergroente van de maand’ en ‘onze nieuwkomer’genoemd, maar deze groente is eerder oud dan nieuw.
In de 2e wereldoorlog werd hij al veel gegeten. Het was toen een van de meest beschikbare groentes. Schorseneren worden ook wel armeluisasperges genoemd. Dit vanwege de langwerpige vorm en relatief lage prijs.
Schorseneren schillen
Het schillen van schorseneren is wel een beetje een vies werkje. De schil is erg zanderig en de stengel geeft een plakkerig gevoel aan je handen door het kleverige melksap. Met handschoenen aan schillen of grondig je handen wassen naderhand is geen overbodige luxe.
Ook kun je ze mét schil koken (eerst schoonboenen!), waarna deze zich makkelijker af laat stropen. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Schorseneren kook je met een beetje azijn of citroensap, om verkleuren tegen te gaan. Schorseneren bevatten veel vezels, waaronder de vezelsoort inuline, wat als probiotica werkt. Inuline is heel goed voor de darmflora. In de dikke darm wordt inuline door bacteriën afgebroken tot verschillende afbraakstoffen die biologisch actief zijn. Verder bevatten ze ook nog vitamine C en ijzer.
Wij eten schorseneren meestal geschild, gekookt en opgediend met een kaassausje. De schorseneren smaken een beetje als bloemkool. Zacht en neutraal. Daarom kun je er allerlei combinaties mee maken! Om je op weg te helpen heb ik twee lekkere recepten voor je.
Gekookte schorseneren met kaassaus
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- Ca. 1 kilo schorseneren
- Azijn
- Boter
- Bloem
- 200 ml. bouillon (of melk)
- Geraspte kaas naar keuze
- Peper
Zo ga je te werk:
Schil de schorseneren, was ze en snijd ze in lange stukken van ongeveer 5 centimeter. Kook ze in 20 minuten gaar in water met een scheut azijn.
Ik maak een kaassaus op basis van een roux. Dit doe je zo: smelt in een steelpan 25 gram boter, voeg 2 a 3 eetlepels bloem toe en roer tot een egale massa. Zet het vuur niet te hoog, maar laat de massa wel net aan de kook blijven. Voeg dan al roerende in scheutjes de bouillon of melk toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Tot slot voeg je 50 gram geraspte kaas toe. Nog een beetje peper en klaar is je saus. Giet de schorseren af en giet het kaassausje er overheen.
Laatst heb ik er gegrilde pompoen bij gegeten (zie foto). Hiervoor moet je een pompoen wassen, uithollen en in partjes snijden. Leg de partjes op een -met bakpapier belegde- bakplaat, samen met wat schijfjes ui en 2 teentjes knoflook in stukjes gesneden. Wat tijm erover strooien en alles besprenkelen met olijfolie. Zet dit zo’n 35 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
Schorsenerensoep
Dit heb je nodig voor soep van schorseneren:
- 375 gram schorseneren
- 1 ui
- Boter of kokosolie
- 1 liter bouillon
- 1 gerookte (biologische) kipfilet
Zo maak je de soep:
Schil de schorseneren, was ze en snijd ze in korte stukjes. Fruit een ui in 25 gram boter of kokosolie. Voeg daar de schorseneren aan toe. Even samen roerbakken en dan de bouillon toevoegen. Laat dit 20 minuten koken.
Snijd intussen een gerookte (biologische) kipfilet in blokjes. Voeg deze aan de soep toe en laat het even mee verhitten. Op smaak brengen met peper, zout en verse fijngehakte peterselie. Eventueel kun je nog wat room toevoegen. Serveer met zelfgemaakte croutons. Eet smakelijk!
Heb jij ook een succesrecept met schorseneren?