Lekker ijzervreten met spinazie
Spinazie is een snelgroeiende bladgroente, die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is. In deze tijd is hij dus volop verkrijgbaar! De Nederlandse spinazie is er van maart tot september. Het is een groente die al lang bekend is, maar het eerste gebruik ervan beperkte zich tot laxeermiddel. Dit laxerende effect is te danken aan het hoge oxaalzuurgehalte. Dit zuur tast overigens ook de wand van aluminium pannen aan, neem dus een roestvrijstalen pan. Als je spinazie kookt heb je er ook véél meer van nodig, want het slinkt enorm door het hoge vochtgehalte. Spinazie past prima in een gezond eetpatroon en is een heel ‘lijnvriendelijke’ groente.
Oxaalzuur en calcium
Oxaalzuur bindt zich aan calcium, een waardevol mineraal voor ons lichaam. Het geeft ook een stroef gevoel aan je tanden (die calcium bevatten). Daarom is het goed om bij of na een maaltijd die oxaalzuur bevat, ook iets wat calcium bevat te eten. Een zuivelproduct als toetje bijvoorbeeld, of je kunt wat kaas aan de spinazieschotel toevoegen. Echter, je kunt ook wat krijtpoeder (te koop bij sommige drogisten) aan je gekookte of gestoofde spinazie toevoegen.
Van spinazie word je sterk!
Spinazie bevat tal van waardevolle mineralen en vitamines en is vooral bekend om het ijzergehalte. Wie kent niet de tekenfilmheld Popeye die na het eten van een blik spinazie onoverwinnelijk sterk is. Ook in een artikel in dagblad Trouw werd Popeye als voorbeeld genomen om aan te tonen dat spinazie ‘krachtvoer’ is. Van ijzer wordt je sterk! Het is een mineraal wat nodig is bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. En deze vorm van bloeddoping wordt echt gewoon toegestaan!
Het is alleen jammer dat er lang geleden een komma verkeerd is gezet door een onderzoeker, waardoor men lang gedacht heeft dat spinazie 10x zoveel ijzer bevatte dan het werkelijk deed. Eigenlijk bevatten alle groene bladgroentes vrij veel ijzer, niet alleen spinazie.
Spinazie bereiden
Spinazie kun je op zó veel manieren bereiden: koken, stoven, roerbakken, in soep, of rauw in smoothies en salades. Toch iets om even op te letten: het is een nitraatrijke groente en nitraat kan door verwarming en bacteriën omgezet worden in nitriet, wat niet goed is voor je gezondheid. Daarom is het van belang om spinazie zo snel mogelijk na bereiding te eten, en niet voor een tweede keer op te warmen. Bewaar spinazie ook niet samen eten met vis en schelpdieren, vanwege eventuele vorming van giftige nitrosamines. Met zalm en makreel mag het weer wél. Er zijn hier wat tegenstrijdige berichten over, waar je hier meer over kunt lezen. De klassieker zalm met spinazie vind ik overigens heerlijk. Hieronder vind je er een recept van, evenals een lekker soeprecept met spinazie erin.
Recept: gebakken zalm en geroerbakte spinazie
Ingrediënten voor 2 personen:
- een kilo spinazie
- een ui
- teentje knoflook
- Olie om in te bakken
- handje pijnboompitjes
- eventueel een scheutje room of een beetje roomkaas
- 2 moten zalm
- peper en zout
Zo maak je het klaar:
- Verhit een wok en doe er een beetje olie in.
- Roerbak de in stukjes gesneden ui met de teen knoflook.
- Voeg dan in delen de spinazie toe en roerbak een minuut of 5.
- Zet het vuur laag en voeg de geroosterde pijnboompitjes en eventueel een beetje room toe.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
- De pijnboompitjes rooster je even in een droge koekenpan. Pas op dat ze niet aanbranden!
- In deze pan kun je daarna de zalm bakken. Dit is een vette vis, dus je hebt maar weinig olie nodig. Bak de zalm en laat even nagaren op lager vuur met de deksel op de pan.
- Naar wens kun je er gebakken aardappeltjes, wat rijst of ander graan of volkorenpasta bij eten.
Recept: supersoep met spinazie
Hieronder een heerlijk recept voor een snelle ‘supersoep’. Het recept is van Marion Pluimes en heb ik via een kookworkshop verkregen. Het bevat tevens de gezonde gefermenteerde soja Natto Miso.
Ingrediënten voor de supersoep:
- Water
- Groene bladgroenten zoals veldsla, rucola, postelein, waterkers, andijvie, kropsla, spinazie
- Kiemen, zoals alfalfa en/ of tuinkers
- Shoyu of tamari
- Natto miso of hatcho/mugi miso
- Sesamzaadjes of hennepzaadjes
Zo maak je het klaar:
- Breng zoveel water aan de kook voor het aantal soepkoppen dat je wilt vullen.
- Hak de bladgroenten en de kiemen fijn.
- Als je het extra lekker wilt maken kun je de sesamzaadjes eerst op een laag vuur even roosteren.
- Doe in elke soepkom wat bladgroente, kiemen, tamari, miso en wat zaadjes. Pas de hoeveelheden aan aan je smaak.
- Overgiet dit met kokend water en geniet van je soep!
Van welk spinaziegerecht geniet jij het meest?