Lekker mediterraans koken met Aubergine
Als ik aan aubergines denk, denk ik aan de Mediterrané, Moussaka, olijfolie, heerlijk zomers weer en… genieten! De aubergine is een heerlijke vrucht die tot groente gerekend wordt, net als de komkommer, tomaat en paprika. Met deze kleurrijke vruchtgroente kan eindeloos gevarieerd worden. Bovendien zitten ze boordevol gezonde voedingsstoffen. Het vruchtvlees is sponsachtig wit en heeft kleine pitjes. Aan de aubergine zit een frisgroen steeltje met groene kroonblaadjes.
Soorten en maten
De vrije grote ovaalvormige, paarse aubergine met een gewicht van circa 275 gram is het meest bekend. Daarnaast zijn er ook witte, gele en gestreepte aubergines verkrijgbaar. Deze zijn kleiner van formaat. De heerlijke groente is ook van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Maar vooral in de landen rond de Middellandse Zee is de aubergine heel populair.
Opmars in eigen land
In Nederland is de aubergine sterk in opmars. Dit mooie en gezonde product van eigen bodem is heel goed te verwerken in allerlei gerechten. Bovendien wordt er in de Nederlandse keuken steeds meer met buitenlandse groente- en fruitproducten geëxperimenteerd. Het voordeel van dit veelzijdige product is dat het heel goed combineert met zowel pasta en rijst als met de gewone aardappel. Aubergines smaken heerlijk in allerlei gerechten. Ze zijn zo veelzijdig dat ze met vis, vlees en zelfs vegetarisch bereid kunnen worden. De smaak is vrij neutraal, maar de aubergine ontwikkelt bij het bakken en stoven een aangenaam aroma. Juist door deze neutrale smaak kan aubergine met bijna elk ander ingrediënt worden gecombineerd. In het bijzonder combineert de aubergine uitstekend met ‘stevige’ smaakmakers, zoals knoflook of geurige groene kruiden als marjolein en basilicum.
Aubergine gebruiken in de keuken
De aubergine wordt vaak als vulgroente gebruikt. Laat in dit geval het steeltje zitten om de vrucht steviger te houden. Halveer de vrucht in de lengte en hol hem met een lepeltje uit tot 1 cm van de rand en vul de aubergine met een vulling. Verwerk ook het uitholsel in de vulling en stoof de aubergine gaar in een laagje bouillon of saus in de oven. Onder toevoeging van kruiden, zoals tijm en oregano, komt de smaak van aubergine goed uit. Blancheer blokjes of plakjes aubergine 1 tot 2 minuten voordat je ze in een salade verwerkt. Aubergines kunnen niet rauw gebruikt worden.
Bewaren en houdbaarheid
De aubergine is van oorsprong een tropisch gewas. Om deze reden kan ze niet tegen onze lage koelkast temperaturen. Je kunt aubergines dan ook het beste buiten de koelkast bewaren, dan zijn ze ruim een week houdbaar. Verpakte aubergines zijn beter houdbaar, omdat ze in de verpakking nauwelijks uitdrogen en steviger blijven. Een gezonde aubergine voelt stevig aan, glanst en heeft geen rimpels of vlekken. De steel en kroon van een verse, gezonde aubergine heeft een frisse groene kleur.
Recepten met aubergine
Nieuwsgierig geworden naar deze heerlijke vrucht en zin om lekker te experimenteren? Ik heb twee lekkere en makkelijke recepten voor je.
Auberginesandwich met mozarella en basilicum
Voor 4 personen heb je het volgende nodig:
- 2 aubergines
- 2 bolletjes mozarella
- 12 blaadjes basilicum
- 4 tl pesto alla genovese (of zelf gemaakte)
- zout en peper uit de molen
Zo maak je het klaar:
- Snijd de aubergines in 8 lange plakken en besprenkel de plakken aan beide kanten met olijfolie.
- Verwarm ondertussen een grillpan of contactgrill.
- Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel ze over vier van de plakken aubergine.
- Leg op de mozzarella de basilicumblaadjes en strooi er wat versgemalen peper en zout over.
- Als je een grillpan gebruikt, grill dan eerst de 4 overgebleven plakken aubergine aan één kant, tot ze mooie grillstrepen hebben.
- Besmeer ze daarna aan de ongegrilde kant met pesto en leg ze omgekeerd op de met mozzarella belegde aubergineplakken.
- Leg de sandwiches vervolgens op de grillpan tot de mozzarella gesmolten is.
- Met een contactgrill hoef je de bovenste plakken niet voor te grillen. Besmeer ze aan één kant met pesto, leg ze omgekeerd op de andere plakken en grill de sandwiches in de contactgrill tot de mozzarella is gesmolten.
Aubergine/gehaktschotel met pasto rosso
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 2 aubergines
- 500 gram rundergehakt (of vegetarisch)
- 1 potje pesto rosso
- 2 el gehakte peterselie
- 2 el olijfolie
- 100 gram geraspte parmezaanse kaas
Zo maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de aubergine in plakken en dep ze droog.
- Bestrijk ze dun met de olijfolie en bak ze in gedeelten in een hete grilpan, tot ze mooie grilstrepen hebben.
- Bak het gehakt in een wok zonder vet rul en bruin, schep er 2 el pesto en fijngehakte peterselie over en laat het gehakt zo nog 5 minuten op staan.
- Leg ongeveer 1/3 van de plakken aubergine in een ingevette ovenschaal en bestrijk ze royaal met de pesto.
- Verdeel de helft van het gehakt erover.
- Leg hierop weer een laag aubergine met pesto en dan de rest van het gehakt en tot slot de derde laag aubergine met pesto.
- Strooi de geraspte parmezaanse kaas ervover en bak dan de schotel in 25 minuten mooi bruin en gaar.
Lekker bij een ciabatta of een pasta. Eet smakelijk!
Wat is jouw favoriete recept met aubergine?