Lekkere recepten voor winterse salades

In de winter denk je niet direct aan salades… Het is koud en vaak guur buiten en je wilt warme kost: stamppot, stofschotels of maaltijdsoep. Toch zijn er ook momenten dat ik zin heb in iets frissers. Na het sporten als mijn lijf lekker warm is, als ik wat dorstig ben of als bijgerecht bij een warme, wat zwaardere, maaltijd bijvoorbeeld.

Bovendien zijn maaltijdsalades een ideale lunch voor wie liever geen brood eet. Ik geef je een aantal smakelijke ideeën voor winterse salades.

Koud en toch verwarmend

Eerder kon je op Miss Natural lezen dat je jezelf in de koude wintermaanden warm kunt houden door verwarmend voedsel te eten. Eten kan koud zijn en toch verwarmend werken. Behalve de temperatuur van je eten heeft ook hetgeen wát je eet invloed op het verwarmende effect van het eten. Wintergroentes geteeld in onze streken zijn in het algemeen verwarmend. En een salade hoeft ook niet helemaal koud te zijn. Juist enkele lauw-warme toevoegingen zijn erg smakelijk.

Complete maaltijdsalade

Een salade kan ook een complete maaltijd zijn. Zorg dan wel voor een eiwit en koolhydraat component. Met een dergelijke lunch kun je een hele middag vooruit. Vaak is het ook goed mee te nemen in een bakje, bijvoorbeeld naar je werk. Houd de dressing dan wel apart, om verleppen van rauwe blaadjes te voorkomen.

Lekkere recepten voor winterse salades

Zoals ik al zei hebben wintergroenten een verwarmende werking. Deze zijn dan ook ideaal om te verwerken in je winterse salades. Ik heb een aantal lekkere recepten voor je om je te inspireren.

Eenvoudige bietensalade

Wist je dat bietjes je uithoudingsvermogen vergroten? Ook bevatten bietjes relatief veel natuurlijke suikers. Dit geeft in de winter extra energie en beschermt de knol tegen bevriezen.

Dit heb je nodig:

  • 4 rode bieten
  • ½ potje zilveruitjes
  • 2 eetlepels biologische mayonaise
  • peper en zout naar smaak (ik ben fan van Herbamare kruidenzout)

Zo maak je de bietensalade:
Kook de (winter)bietjes in circa  1 ½- 2 uur gaar (prik erin om te controleren of ze gaar zijn). Ze moeten net onder water staan in je pan. Niet schillen, wel goed schoon borstelen en wassen en het eventueel uitstekende loof verwijderen. Snijd het niet te ver weg, zodat de biet niet gaat ‘bloeden’. Na het koken kun je de schil er moeiteloos afpellen. Knijp erin, dan floept de schil los.

Snijd de bieten in blokjes, laat de zilveruitjes uitlekken en roer deze met 2 eetlepels mayonaise door de bietjes. Breng op smaak met peper en zout . Lekker met een cracker erbij.

Veldsla-salade

Vroeger was veldsla vrijwel de enige verse groente die in de wintermaanden geoogst kon worden. Vitamine C, ijzer en bètacaroteen zijn de voedingsstoffen die je immuunsysteem in topconditie brengen en die je onder andere kunt halen uit veldsla. Precies wat we nodig hebben als griepgolven en sneeuwbuien door het land trekken. Ook voor vegetariërs is het, vanwege het ijzergehalte, een geweldige groente die met wat noten nog gezonder te maken is.

Met veldsla kun je alle kanten op. Ik maak hem vaak met stukjes appel, een gedroogd tomaatje, een ei en een dressing van de volgende ingrediënten:

  • 2 eetlepels azijn
  • theelepel mosterd
  • theelepel honing
  • beetje peper en zout
  • 3 eetlepels olie
Zo maak je de dressing: 

Doe alle ingrediënten behalve de olie bij elkaar en klop het mengsel los met een vorkje. Voeg al roerend circa drie eetlepels olie toe. Hiervoor kun je olijfolie gebruiken, maar walnootolie is ook een lekker alternatief en erg gezond. Ook een geitenkaasje is erg lekker bij deze salade.

Snelle Mexicaanse lunchsalade

Je hebt nodig:

  • een pot kidneybonen, uitgelekt
  • een klein potje maïs
  • cocktail- of cherrytomaatjes.

Snijd de cocktailtomaatjes in stukjes en meng met de bonen en mais. Even een beetje opwarmen in de oven en op smaak brengen met gehakte peterselie, peper en zout. Een eiwitrijke salade en maïs en peulvruchten vormen een goede combinatie. De bonen bevatten bovendien anti-stress-stoffen magnesium en vitamine B1.

Winterwortelsalade

Regelmatig maak ik winterwortelsalade. Je kunt er allerlei variaties mee maken. Met rozijntjes en wat tamari is hij wat oosters, met geraspte appel en honing-mosterd dressing pittig. In mijn keukenmachine rasp ik voor een dag of drie de wortelen en bewaar het in de koelkast in een afgesloten bak. Je kunt dan op elk gewenst moment een snelle salade maken met enkele toevoegingen.

Wortelen zijn verfrissend en goed voor de ogen en de huid. Bèta caroteen beschermt je immuunsysteem. Met een beetje vet uit de dressing neem je deze vetloze vitamine nog beter op. Rauwe wortelen zijn gezond, maar stoven –omdat de cellen dan opengebroken worden- is nog beter voor de opname van bèta caroteen.

Dit heb je nodig voor een basis wortelsalade:

  • Winterwortelen
  • Evt. rozijnen
  • Evt. appel
  • Evt. walnoten of andere noten en zaden
  • Dressing naar keuze

Restjes groenten gebruiken

Heb je eens wat gekookte groente over? Gebruik dit ook om de volgende dag koud door je salade te doen. Zoals een paar stronkjes gekookte broccoli, met een rode paprika in stukjes, 1/2 potje maïs en enkele blokjes feta (uit of met wat olie). Met de restjes groenten van de dag ervoor heb je in een mum van tijd een smakelijke lunch op tafel staan!

Heb jij ook een lekker saladerecept?