Links- of rechtsdraaiend melkzuur, wat is beter?
Er wordt wel gezegd dat rechtsdraaiend melkzuur gezonder en beter te verteren is, klopt dat?
Hoe ontstaat het?
Om yoghurt, karnemelk of kwark te maken worden bacteriën aan melk toegevoegd. Deze bacteriën produceren melkzuur. Afhankelijk van de soort bacterie die hiervoor wordt gebruikt ontstaat er zogenaamd ‘rechts- of links-’ draaiend melkzuur. Meestal ontstaat een mengvorm.
Yoghurt
Om gewone yoghurt worden de volgende 2 bacteriesoorten gebruikt: De ene soort maakt rechts- en de andere soort linksdraaiend melkzuur. Gewone yoghurt bevat dus beide soorten in gelijke mate.
Biogarde
Voor het maken van biogarde worden andere soorten gebruikt. Deze bacteriën vormen voornamelijk rechtsdraaiend melkzuur. Verse biogarde bevat dus meer rechtsdraaiend melkzuur dan yoghurt. Bij het bewaren van biogarde wordt een gedeelte van dit rechtsdraaiende melkzuur omgezet naar linksdraaiend melkzuur.
Moeilijker te verteren?
Wanneer je lichaam veel linksdraaiend melkzuur krijgt aangeboden, zou het kunnen verzuren omdat dit niet snel genoeg kan worden afgebroken. Bij een volwassene zou dit het geval zijn wanneer hij of zij minstens 7 liter yoghurt in één keer zou opeten. We krijgen normaal gesproken weinig, ca. ½ -1 gram melkzuur per dag, binnen, waarvan de helft linksdraaiend is. Deze hoeveelheid zal geen problemen opleveren. Alleen voor baby’s tot drie maanden wordt linksdraaiend melkzuur afgeraden.
Uit onderzoek is gebleken dat het linksdraaiend melkzuur hoogst waarschijnlijk een reinigende invloed heeft op ons bloed. Zware metalen zouden er zelfs aan gebonden kunnen worden en zo uitgescheiden worden.
Linksom of rechtsom: het maakt niets uit!
Rechtsdraaiend melkzuur is niet gezonder dan linksdraaiend melkzuur. Over het algemeen worden zure melkproducten zelfs beter verdragen dan niet zure melkproducten. Doordat zure melkproducten melkzuur bacteriën bevatten hebben ze een gunstige invloed op onze darmwerking en gezondheid.
Geniet jij van alle soorten zure melkproducten zoals
kwark, yoghurt, yomio, kefir en karnemelk?