datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Maak jij van jouw thee moment ook een echt Thee Ritueel?
28 september 2020 
3 min. leestijd

Maak jij van jouw thee moment ook een echt Thee Ritueel?

Ik zeker wel! Vooral in de ochtend en avond, dan neem ik echt de tijd om bewust de dag te openen en af te sluiten met een kop verse thee. Ik kook water, pak een mooie mok, open een blik verse thee, snuif eerst de geur op van de verse thee en vul een zeefje. Daarna laat ik het water even wat afkoelen, giet het over de thee en ga in een heerlijke stoel zitten met uitzicht op de tuin. Maak jij van jouw Thee Moment ook een echt Thee Ritueel?

Verschil theezakjes en losse thee

Wist je dat thee na water de tweede meest geconsumeerde drank op aarde is? Miljoenen mensen drinken thee, maar weinigen weten iets over de theeplant, de landen waar het wordt gekweekt of verwerkingsmethoden. Vaak wordt er gedacht dat de thee die gebruikt wordt voor theezakjes en loss thee hetzelfde is. Dit is deels waar. Voor beide soorten wordt dezelfde plant gebruikt. De Camellia Sinensis. Alleen de bewerking van de soorten is anders. Voor theezakjes wordt de plant doorgaans fijner bewerkt. Dit houdt in dat de thee die meer bewerkt is, sneller haar smaak verliest dan losse thee. 

Losse thee duur?

Losse thee hoeft niet per se duurder te zijn dan zakjes. Vaak wordt die aanname wel gedaan omdat het bij de aanschaf lijkt alsof de prijs zeer verschilt. Echter kun je met losse thee langer doen dan wanneer je kiest voor theezakjes. Theezakjes kun je meestal niet vaker dan één keer gebruiken, terwijl je van losse thee meerdere kopjes kunt zetten. Hier heb je dan ook niet meer dan 2 gram losse thee voor nodig. Op de lange termijn zal dit je dus meer geld besparen.

Kruidenthee zonder theïne

Daarnaast is losse thee de perfecte manier om nieuwe theesoorten uit te testen. Op de webshop van Koffie-Loods is er bijvoorbeeld een ruim assortiment aan losse thee. Met zoveel verschillende soorten moet er wel een favoriet voor ieder tussen zitten. Wanneer je bijvoorbeeld voor het slapen gaan een kopje thee wilt nuttigen is het handig om kruidenthee te zetten. Deze thee bevat namelijk geen theïne omdat het niet van de gewoonlijke theeplant is gemaakt. Zo heb je veel verschillende soorten thee waar je uit kunt kiezen en is er wel een soort die aansluit bij ieder moment van de dag.

De blikken en losse thee op de foto heb ik ontvangen van samenwerkingspartner Koffie Loods.

Losse thee bewaar je zo

Het is belangrijk dat je goed rekening houdt met hoe de thee bewaard wordt. Wanneer dit niet het geval is zal de het zijn goede smaak snel verliezen. Het is daarom belangrijk dat je het goed afgesloten bewaart. Dit kun je het beste doen door middel van afgesloten theeblikken. Hierdoor zal er geen zuurstof bij de thee kunnen komen, waardoor het de smaak langer en beter behoud. De prachtige theeblikken van La Via del Tè zijn een echte eyecatcher in de keuken!

Ook is het belangrijk dat er niet of weinig licht bij komt, dit zorgt er namelijk ook voor dat het de smaak sneller verliest. Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met de omgevingstemperatuur. Schommelingen in temperatuur is nadelig voor de smaak. De perfecte plek om een theeblik op te bergen is dus op een plek met een constante temperatuur. Zet het theeblik daarom dus nooit naast het fornuis of vlak bij een kachel.

Gebruik een theezeef voor losse thee

Losse thee heeft ruimte nodig om voldoende te kunnen trekken. Je kunt er daarom voor kiezen om een theezeef aan te schaffen waar de thee voldoende ruimte in heeft. Ook kun je een theepot met een zeef erin aanschaffen. Dan heb je in een mum van tijd een grote hoeveelheid thee gezet. Dit is vooral handig wanneer je de visite wilt trakteren op een heerlijk kopje thee, of wanneer je zelf een grote theeleut bent.

Temperatuur van het theewater

Wanneer het meer ruimte heeft om te trekken zal de smaak optimaler zijn dan wanneer dit niet het geval is. Daarnaast is het van belang bij het zetten van (losse)thee dat je rekening houdt met de temperatuur van het water. Vooral bij groene en witte thee is het belangrijk dat het niet gezet wordt met water dat hoger is dan 70 of 80 graden Celsius. Wanneer dit wel het geval is, zal het bitter gaan smaken en zal je niet de optimale smaak verkrijgen die je verwacht. Het kan per theesoort verschillen hoe lang het moet trekken, let er daarom goed op hoe lang de soort moet trekken die je wilt zetten. Zo voorkom je dat je niet de optimale smaak krijgt die je wilt hebben.

Maak jij van jouw Thee Moment ook een echt Thee Ritueel?
Laat het mij weten in een reactie en inspireer anderen! 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading