Mogelijke bijwerkingen nu ook op voedingsmiddelen
De meeste mensen doen er goed aan om deze juist niet door te lezen, aangezien ze door het lezen er van alleen al de symptomen opwekken, maar dit terzijde.
Waarschuwen voor bijwerkingen voeding
Neem nu eens een kijkje in de supermarkt. Er zitten geen bijsluiters in de verpakking van Knorr, op het kuipje van Becel en in de wikkel van Mars. Tot recent stond er op een snoepreep niet eens de voedingswaarde. Allicht aangezien er geen voedingswaarde inzit zul je denken, maar het aantal calorieën ontbrak toen ook nog. Ooit na het eten van bepaalde voeding hoofdpijn gekregen, krampen in je buik, een lusteloos gevoel of totaal energieloos? Daar hadden ze je wel eens voor kunnen waarschuwen! Dan had je misschien wel 2 x nagedacht voordat je het in je winkelwagentje legde.
Ingrediënten op voorkant verpakking
In een artikel uit 2008 kwam ik het volgende voorstel tegen. Informatie over vet, suiker, zout en calorieën moet voortaan op de voorkant van verpakte voeding. De letters moeten ook minstens 3 millimeter groot zijn. De Europese Commissie heeft dat voorgesteld aan het Europees Parlement en de EU-landen. ‘De informatie is nu te vaak onleesbaar klein en weggestopt op de achterkant of zijkant van verpakkingen’, vindt Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid).
Doel is dat consumenten dankzij de informatie niet te veel vet, suiker of zout eten. Nu is één op de vier Europeanen te zwaar. De gegevens moeten ook bruikbaar zijn voor mensen met een dieet, zoals suikerzieken of mensen met een hoge bloeddruk.
Veel consumenten raken in verwarring door de cijfers en verschillende systemen over voedingswaarden. De ene fabrikant duidt de ingrediënten aan in grammen, de andere als percentage van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Het stoplichtsysteem voor voeding
Aan de verpakkingen in de supermarkt te zien is dit voorstel er duidelijk niet doorgekomen. En dan nog het verhaal van de ADH, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Later hierover meer. Tot slot nog een goed initiatief van Foodwatch. Een stoplichtsysteem dat het voor de consument direct zichtbaar maakt welke producten veel suiker, vet en/of zout bevatten. Meet Barry!
Wat vind jij van het stoplichtsysteem?