datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Natuurlijk Opvoeden volgens Miss Natural
29 mei 2013 
5 min. leestijd

Natuurlijk Opvoeden volgens Miss Natural

Sinds ik zelf een mama ben wil ik mijn jongens (2013) natuurlijk alleen het beste geven. Ze krijgen daarom veel biologische groenten en fruit, alleen zelfgemaakte maaltijden (dus geen potjes) en toen ze baby waren biologische babymelk en nu rijstmelk, amandelmelk of havermelk.

Na het eerste jaar met mijn tweeling heb ik de cursus “Miss Natural Mama” ontwikkeld waarin ik al mijn ervaringen omtrent het natuurlijk opvoeden deel. Zo ontdekte ik online ook de Nederlandse vereniging voor “natuurlijk opvoeden” en ging eens bekijken of ik mij in hun ‘regels’ kon vinden.

De regels van de Nederlandse vereniging voor ‘natuurlijk opvoeden’

1. Blijf na de geboorte in contact met je baby. Als na de geboorte het contact om medische of sociale redenen wordt verbroken, probeer dit dan te herstellen zodra dat kan.

2. Geef gehoor aan de signalen van je kind. Laat je kind niet alleen als het huilt maar koester het, ook als je het verdriet niet kunt wegnemen.

3. Geef zolang mogelijk borstvoeding. Borstvoeding is meer dan voeding. Het is een ideaal troostmiddel en kan op verzoek van het kind gegeven worden. Geef je geen borstvoeding, probeer dan flesvoeding op verzoek te geven en doe dit als ouders zoveel mogelijk zelf.

4. Draag je kind zoveel mogelijk bij je. Je kunt een drager gebruiken waardoor je je handen vrij hebt.

5. Slaap samen met je kind of zet een co-slaper tegen je bed aan.

6. Geef ruimte aan de ontwikkeling van empathie door positief in te grijpen en geen agressie te gebruiken.

7. Vermijd vaak voorkomende of langdurige scheiding.

8. Bewaar het evenwicht in je gezinsleven.

Waar het interpretatieverschil precies vandaan komt, is niet meteen duidelijk. Wél duidelijk is dat natuurlijk opvoeden zich in veel opzichten afzet tegen wat geldt als ‘normaal’. Het woord opvoeden gebruiken ze bijvoorbeeld niet graag, want dat ruikt naar corrigeren.

Leven zonder tijd

Geen klok

“Door je kind bij je te laten zijn kun je bovendien als ouders gaan en staan waar je wilt. Dit heft de beperkingen en het isolement op waar jonge ouders soms in terecht komen als gevolg van de regel dat baby’s op tijd naar bed en op tijd gevoed moeten worden. Als je ingaat op wat je kind aangeeft kun je de regels loslaten en de klok opzij zetten. Zo krijgt het genieten van je kind meer kans en als gevolg daarvan ontstaat er een positieve, warme sfeer in het gezin,” luidt het bij natuurlijkopvoeden.org.

Logisch maar…

Klinkt logisch maar ook vrij vaag. Praktische vragen, hoe je dat precies regelt met werken en naar schoolgaan bijvoorbeeld, worden niet behandeld. Dat je je kind de eerste maanden al het bovenstaande en nog veel meer geeft, zal iedereen wel normaal vinden.

Maar hoe kan je deze principes volgen als je weer gaat werken? Als je zelf slaap nodig hebt en geen tijd hebt om te voeden ‘wanneer je kind het vraagt’. Wat met ‘de natuurlijke behoefte van je kind om niet zindelijk te worden’, terwijl de kleuterschool er wel om vraagt? En wat met grenzen? Is het een ‘natuurlijke behoefte van je kind’ om speelgoed kapot te stampen en eten tegen de muur te gooien, of mag je dit ‘corrigeren’?

Geen problemen

De voorstanders gaan ervan uit dat een kind geen gedragsproblemen vertoont als het voldoende gehecht is en zijn behoeften zijn voldaan. De vraag is ook maar of dat klopt. Voor deze theorie bestaat immers geen bewijs. Het is meer een levensfilosofie, een keuze die ouders maken, maar dat deze superieure kinderen aflevert is niet bewezen.

Angst

Een andere belangrijke kritiek op deze theorie gaat over de cultuur van ‘totaal en intens’ moederschap. Het verhoogt de druk voor moeders nog meer, met angsten en onrealistische verplichtingen tot gevolg. Dit wordt helemaal lastig als je geen ondersteunend netwerk van vrienden, ouders en familieleden hebt!

Samen slapen met je baby

Samen slapen

Tot slot wordt ook het ‘samen slapen’ onder de loep genomen. Een baby bij je in bed nemen wordt door vele experts afgeraden, omwille van het veiligheidsrisico, maar een mama beer gaat toch ook niet op haar jong liggen?

Ook co-slapers worden met argwaan bekeken en niet zelden beoordeeld als ‘onbetrouwbaar’. Terwijl dat toch een prima alternatief is. De experts zijn er niet tegen dat de wieg (tijdelijk) in de kamer van de ouders staat.

Wat kunnen we concluderen? Dat je als ouder vooral je hart én je verstand moet volgen. Dat je moet doen wat goed is voor je baby én voor jezelf. Baby’s kunnen nog niet veel zelf, dus verdienen ze alle hulp, steun en liefde die ze kunnen krijgen. Maar bij het ouder worden lijkt het mij een goede les om te leren dat ze niet altijd alles kunnen krijgen wat ze willen.

Genoeg over Attachment Parenting! Want ik mis een zeer belangrijk onderdeel dat zeker hoort bij Natuurlijk Opvoeden.

Natuurlijk opvoeden volgens Miss Natural

Wat ik mis bij de regels van de Nederlandse vereniging voor natuurlijk opvoeden, en als zeer belangrijk onderdeel beschouw, is voeding!

Als er iets hoort bij natuurlijk opvoeding is het gezonde en natuurlijk voeding, geen potjes en kant-en-klaar maaltijden. Zie waar je eten vandaan komt, eten ontdekken, laten groeien en samen eten en bewust genieten!

Gezonde, natuurlijke voeding is ECHT de basis en al helemaal voor opgroeiende kinderen. Deze cursus gaat dan ook niet over de richtlijnen zoals je hiervoor hebt gelezen, maar over mijn visie op natuurlijk opvoeden.

Wat versta ik onder natuurlijk opvoeden?

Ik heb aan de hand van de missie en visie van Miss Natural Lifstyle mijn eigen 8 richtlijnen opgesteld over wat ik versta onder natuurlijk opvoeden.

En dit zijn mijn waarden over natuurlijk opvoeden;

  1. Gezond, gevarieerd en liefst biologisch eten
  2. Aandacht (er echt zijn als je samen bent), aanraking en veel lachen
  3. Kritisch kijken naar ingeburgerde procedures (als inentingen, voedingsvoorschriften en opvoedmethodes)
  4. Schone leefomgeving en veel frisse buitenlucht
  5. Zelf laten ontdekken en vertrouwen op je gevoel
  6. Gebruik van natuurlijke huidverzorging
  7. Dicht bij jezelf blijven, niet alleen mama zijn
  8. Kinderen beschouwen als volwaardige intelligente en sociale wezens

In het onderstaande filmpje licht ik ze allemaal nog eens toe

Cursus Biologisch en Gifvrij opvoeden

Als je zwanger bent of pas bevallen dan heb je vaak heel veel vragen. Je wilt immers alles goed doen en de beste mama zijn voor je baby. Als je van plan bent om je baby zo natuurlijk mogelijk op te voeden dan is de online cursus “Miss Natural Mama” bedoelt voor jou!

Cursus over natuurlijk opvoeden van baby's en peuters

In deze cursus ga je alle voordelen ontdekken van het biologisch én gifvrij opvoeden van jouw baby en peuter. Je kunt deze cursus al volgen tijdens je zwangerschap, dan weet je zeker dat je jouw baby de beste start zal geven!

Wat zijn jouw richtlijnen met betrekking tot opvoeding?

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading