Noten en zaden: een cadeautje van Moeder Natuur

Noten en zaden, ik ben er dol op! Ze zijn vol van smaak, bevatten goede vetten, vormen een uitstekende bron van eiwitten en zijn rijk aan vitamines. Toen ik besloot over te stappen naar een gezondere levensstijl, heb ik noten en zaden leren ontdekken. Sindsdien maken noten en zaden dagelijks onderdeel uit van mijn ‘Natural Lifestyle’. Ik hoop jou te overtuigen om hetzelfde te doen!

Waarom zijn noten goed voor je?

Noten en zaden zijn feitelijk de zaden of vruchten van een plant of boom en bevatten daardoor alles wat een plant nodig heeft om te groeien en gezond te zijn. Datzelfde geldt ook voor ons. Ze zijn rijk aan vitamines en bevatten veel belangrijke mineralen, zoals calcium, magnesium en ijzer.  Door de grote hoeveelheid eiwitten en vezels in noten, geven ze een lang verzadigd gevoel en zorgen ze voor een stabiel bloedsuikerniveau.

Word je dik van noten?

Noten bestaan voornamelijk uit goede vetten. Deze essentiële vetzuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we daarom uit voeding halen. Essentiële vetzuren zijn bijvoorbeeld Omega-3 en Omega-6. Deze vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten. Maar, hoe gezond het vet ook in noten is, beveelt men dagelijks niet meer dan zo’n 40 gram (handjevol) aan. En varieer, want elke noot of zaad bevat weer andere stofjes die goed voor jouw lichaam zijn.

Super noten en zaden

Super noten en zaden zijn:

  • Walnoten (rijk aan antioxidanten)
  • Amandelen (calciumbron)
  • Paranoten (bevatten veel selenium)
  • Hazelnoten (eiwitbron, een goede vleesvervanger)
  • Lijnzaad (het woord zegt het al: dit is goed voor de lijn, bevordert de spijsvertering)
  • Chiazaad (superfood: bron van omega-3, vezels en magnesium)
  • Hennepzaad (rijk aan eiwitten)
  • Pompoenpitten (rijk aan zink)

Noot Smakelijk!

Wil je ook noten en zaden gaan opnemen in jouw (natuurlijke) voedingspatroon? Hier enkele tips:

  • Eet vooral ongeroosterde noten. Als noten gebrand of geroosterd worden, verliezen ze veel voedingsstoffen.
  • Eet noten regelmatig, maar wel in kleine porties.
  • Notenpasta’s, zoals amandelpasta, hazelnootpasta of zonnebloempittenpasta zijn heerlijk als beleg op een rijstwafel of plak brood. Koop wel de biologische variant, omdat in deze pasta’s geen stabilisator en emulgator inzit. Daardoor komt wel de olie bovendrijven, dus voor gebruik even doorroeren. Je hoeft er geen boter onder te smeren.
  • Hennepzaad of lijnzaad kun je over je salade strooien. Of gebruik lijnzaadolie als dressing voor je salade. Let wel op: lijnzaadolie moet je altijd in de koelkast bewaren.
  • Amandelen zijn ook te koop als amandelmeel. Dit kun je gebruiken om gezonde pannenkoeken, koekjes en cakes te bakken.
  • Chiazaad heeft niet een hele uitgesproken smaak, dus eigenlijk kan je het overal wel 
doorheen doen. Je kunt ze over een salade heen doen of ze door de soep heen mengen.

Eet jij regelmatig noten en zaden? Wat is je favoriet?