datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

OERsterk is een oersterk boek!
08 april 2013 
4 min. leestijd

OERsterk is een oersterk boek!

In juni 2012 kwam het boek OERsterk van Richard de Leth bovenaan mijn lijst van favoriete naslagwerken over voeding en gezondheid te staan en daar staat het nu nog steeds. OERsterk is een boek én een kleine mini-encyclopedie over hoe we onze gezondheid kunnen behouden en kunnen verbeteren. Alle facetten die hiervoor nodig zijn, worden in het boek beschreven, zowel psyche, voeding, beweging als ontspanning. Ik vertel jullie graag over dit mooie naslagwerk!

Waar gaat OERsterk over?

Waarom kwamen er vroeger geen moderne ziektes voor? Waarom schrijft de huisarts geen broccoli voor? Moeten we wachten tot ons lijf iets mankeert of kunnen we zorgen dat we niet ziek worden? De subtitel van het boek,’Gezond, fit en slank volgens de natuur‘, maakt al veel duidelijk: de totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit.

OERsterk bestaat uit 4 delen. In deze recensie zal ik deel 1 t/m 3 behandelen. Deel 4 is een kort afsluitend hoofdstukje.

Deel 1: De weg naar optimale gezondheid

Volgens auteur Richard de Leth is ziekte primair niet het probleem, maar is ziekte het gevolg van gezondheid die je bent kwijtgeraakt. Je gezondheid kun je herstellen met behulp van optimale voeding, beweging, ontspanning en psychische balans. In deel 1 van het boek kun je uitgebreide informatie vinden over onder meer: wat je klachten je vertellen, voorkomen in tegenstelling tot genezen, alternatief versus regulier, je geheugen, wat is je gezondheid je waard, de zuurgraad in je lichaam, flow (ritme) en stress (anti-ritme, bijnieruitputting), genen, de meridianen uit de traditionele Chinese geneeskunde, etc.

Daarnaast hebben we allemaal een kompas van gezondheid. Alles wat we eten, doen, voelen of denken heeft invloed op dit kompas. Volg je je kompas, dan zorg je ervoor dat je je levensweg volgt. Maak je vaak verkeerde keuzes qua doen, denken en eten dan kan je op termijn ziek worden.

Richard besteedt ook aandacht aan ‘belastbaarheid’ (draagkracht) en ‘belasting’ (draaglast). Het eerste geeft je energie, het tweede kost je energie. Een voorbeeld: optimale voeding versus verkeerde voeding. In OERsterk wordt gekeken naar de mens als geheel. Alles is met elkaar verbonden. In deel 1 staat tevens een goede illustratie die dit verduidelijkt.

Deel 2 : De weg naar minimale gezondheid

In dit deel beschrijft Richard onder andere ons zieke zorgsysteem. De farmaceutische industrie heeft veel meer macht gekregen, waardoor de reguliere geneeskunde minder vrijheid heeft. Symptomen worden bestreden, maar vaak is er te weinig aandacht voor de achterliggende oorzaak. Tegenwoordig wordt ruim 90% van het wetenschappelijk onderzoek door de farcameutische industrie betaald en 10% door universiteiten. Vroeger was dit omgekeerd. Het is daarom niet zo gek dat een huisarts sneller een pilletje voorschrijft dan dagelijks een bord broccoli!

Richard is voorstander van de complementaire geneeskunde (holistische visie), waarin weer naar voren komt dat alles met elkaar samenhangt (de mens en zijn ziekte/aandoening).

In dit tweede deel is er ook aandacht voor voeding en geld en de vraag of ons dit gezond maakt, het wereldwijde probleem van gif (wist jij dat de appel de meest bespoten fruitsoort is?), de anti-conceptiepil, microben (beestjes!), antibiotica en infectieziekten.

Deel 3: Voeding

Richard schrijft 7 richtlijnen voor, waarmee ik het helemaal eens ben. Dit zijn:

  1. Eet zoals de natuur het bedoeld heeft.
  2. Beperk het gebruik van suiker en bewerkte koolhydraten
  3. Varieer
  4. Drink voldoende water
  5. Eet voldoende eiwitten en vetten
  6. Gebruik kruiden en specerijen
  7. Geniet

De autheur is voorstander van de paleo levensstijl (oerdieet), die de laatste tijd steeds meer positief in het nieuws komt.

In deel 3 worden bovendien 3 pagina’s gewijd aan alle negatieve bijwerkingen van geraffineerde suiker. Een eye-opener voor degenen die nog regelmatig (te veel) suiker eten!

Daarnaast is er veel aandacht voor vitaminen, mineralen en anti-nutriënten (volgens Richard zijn dit sterk bewerkt voedsel, granen en peulvruchten, melk, transvetten, vet vlees, frucose en soja). Ook worden genoemd: de vele functies van voeding én het feit dat calorieën niet belangrijk zijn zolang je de juiste voedingskeuzes maakt.

Een prachtig en heel waar gezegde uit dit deel wil ik jullie niet onthouden: Eet in dienst van je lichaam, niet alleen in dienst van je smaak.

En ook nog….

Er is zo veel goede informatie te vinden in het boek OERsterk. En dan heb ik echt nog niet alle onderwerpen genoemd. Het boek bevat ook nog een aantal bijlagen: recepten, een overzicht van seizoensgroenten, een overzicht van koolhydraten, vetten en eiwitten, een overzicht van kruiden en specerijen, een test voor vitamine- of mineralen tekort, een vragenlijst over sleutelfuncties, informatie over aspartaam (E951) en glutamaat (E621) en een lijst met bronnen van de informatie over alle negatieve bijwerkingen van suiker…

Wie is Richard de Leth?

Richard de Leth (1982) studeerde geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Hij ontwikkelde een nieuw concept rondom optimale gezondheid, omdat hij in de medische praktijk zag dat veel medicijnen de patiënten niet genezen. In zijn praktijk combineert hij westerse en oosterse geneeskunde om tot een OERsterk resultaat te komen. Richard is 1 van de sprekers tijdens de Miss Natural Awards op 20 april 2013.

Conclusie

Alhoewel het een prima leesbaar boek is, is OERsterk geen boek dat je kunt lezen terwijl de tv aanstaat (ik kan dat in elk geval niet…). Sommige gedeeltes zijn aardig ‘pittig’ en daar moet je echt je hoofd bijhouden. Maar omdat het zo interessant is, maakt dat niet uit. De spreuken, korte verhaaltjes en illustraties zijn een goede aanvulling en maken het verhaal extra duidelijk. OERsterk is wat mij betreft onmisbaar in iedere boekenkast!

Deze maand is het 2e boek van Richard de Leth verschenen, wat hij samen met Jolanda Dorenbos schreef: OERsterk koken. In dit boek staan heel veel recepten die prima passen bij de voedingsadviezen uit OERsterk. Binnenkort kun je op Miss Natural ook een recensie van dit boek lezen van mijn hand.

Win het boek OERsterk van Richard de Leth

Miss Natural mag 5 exemplaren van OERsterk weggeven! Wil jij kans maken, laat dan een reactie achter onder dit artikel en vertel waarom jij (of misschien iemand anders) OERsterk moet worden.

Let op! Alleen Miss Natural leden maken kans. Je kunt bovenaan de site gratis lid worden.

Waarom wil jij het boek OERsterk winnen?

De 5 winnaars zijn geworden:

Ingrid v A, Sabine M, Malou, veronique en Katia. Gefeliciteerd! Jullie krijgen het boek ‘OERsterk’ thuisgestuurd. Graag jullie adresgegevens sturen via het contactformulier van Miss Natural.

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Kitina Paas-Bless
Door

Kitina Paas-Bless

op 08 Apr 2013

Iedereen zou oersterk moeten worden! In alle opzichten. Dit boek lezen lijkt me daar een mooi begin voor. Dat zal ik ten eerste doen en daarna ook anderen aanbevelen te doen, zoals mijn gezin. Natuurlijk niet alleen maar lezen, maar ook doen! Zelf ben ik meesterherborist en probeer ik het ook anderen mee te geven middels kruidenkennis. Veel wat ik van deze boekrecensie lees, is me dus ook bekend en pas ik toe. Maar de kennis van een medicus vind ik altijd waardevol en ik denk zeker nog veel ervan te leren. Kruidige groetjes van Kitina

natasja
Door

natasja

op 08 Apr 2013

Sinds een maand ben ik bezig met het paleo principe vanwege darmen die "van de leg" zijn. In de afgelopen maanden is er van alles bij mij ontdekt (pds, lactose intolerantie) en merk ik dat ik geen gluten kan verdragen. Met een gezin van 4 kinderen heb ik het roer om gegooid en ben langzaam aan van alles aan het leren. Ik zou graag het boek winnen om weer een stapje vooruit te zetten in ons "veranderings proces" naar oersterk leven zoals het ooit is bedoeld voor de mens ;-) groetjes natasja

Anuscka Berghoef
Door

Anuscka Berghoef

op 08 Apr 2013

Hoi Natasja, je verhaal klinkt bekend... Ik hoop dat paleo voor jou net zo werkt als voor mijn echtgenoot! En dat niet alleen jij en ik, maar heel veel mensen het nut van goed en gezond eten gaan inzien... nu nog dat boek winnen... :-) (en anders koop ik het)

Anuscka Berghoef
Door

Anuscka Berghoef

op 08 Apr 2013

Sinds als enige oplossing voor zijn darmproblemen een operatie werd voorgesteld, is mijn echtgenoot van de ene op de andere dag 'anders' gaan eten en doe ik enthousiast met hem mee. Een aantal maanden eten we biologisch(-dynamisch), vooral vers, veel groente en fruit, geen vlees meer, geen (koe)melkproducten etc... en de darmproblemen zijn zo goed als verdwenen! Nu is het tijd voor de volgende stap op weg naar een oersterk en oergezond leven: waar ik al andere bewuste keuzes heb gemaakt (onder meer stoppen met een baan die mij geen energie meer gaf) heeft mijn echtgenoot daar nog een duwtje voor nodig en ik heb zo het vermoeden dat dit boek dat wel eens zou kunnen zijn.... :-)

Stephanie
Door

Stephanie

op 08 Apr 2013

De laatste maanden voel ik mij verre van sterk, laat staan oersterk! Ik probeer steeds veranderingen in mijn eet en leefpatroon te brengen, maar vooralsnog wil het niet helpen. Als ik lees waar dit boek over gaat zou mij dat wellicht wel kunnen helpen! Als er iets is dat ik wil, is het wel OERsterk worden!! Gezond en fit in plaats van te zwaar en continu moe...!

Marjolein
Door

Marjolein

op 08 Apr 2013

Ik voelde me al heel lang moe, lamlendig maar toch onrustig, zonder duidelijke reden. Beter eten bleek voor mij de oplossing om mijn leven weer op de rit te krijgen, en heeft me zelfs van mijn hardnekkige winterdepressie afgeholpen. Meer begrijpen van wat voedsel voor (of tegen) je doet blijkt voor mij de sleutel tot beter eten. Ik ben op de goede weg, maar heb het gevoel dat er nog zó veel is wat ik niet weet... Dit boek zou me daar enorm bij kunnen helpen. En die nieuwe inzichten kan ik weer delen met de groeiende groep familie, vrienden en collega's die dezelfde goede weg zijn ingeslagen :).

LindaH
Door

LindaH

op 08 Apr 2013

OERsterk in mijn vel zitten, dat zou voor mij nu wel goed uitkomen! En voor mijn vader geldt hetzelfde: hij zit de laatste tijd te kwakkelen met zijn gezondheid (heeft verschillende tia's gehad), maar past zijn voeding hier niet op aan, stopt zich enkel vol met allerlei pillen. Dit vind ik heel naar om te zien. Ik zou graag in staat willen zijn om hem te helpen, hem een richtlijn te verschaffen voor zijn voeding. Wat betreft mezelf: ik ben al langere tijd bezig met gezonde en natuurlijke voeding met meer lichaamsbeweging, maar op de één of andere manier blijf dat OERsterke gevoel uit. Ik voel me veelal eigenlijk OERfutloos, maar de oorzaak hiervan weet ik niet. Ik ben erg benieuwd naar dit boek en of deze me hiermee wel verder zou kunnen helpen: Zeker nu tijdens een hele drukke periode van mijn leven (afstuderen) kan ik die vitaliteit goed gebruiken! Groetjes, Linda

Annemarie
Door

Annemarie

op 08 Apr 2013

Ik zou dit boek graag willen winnen omdat..... Ik al 3 jaar thuis zit met burn-out klachten en moeilijk herstel. Ik ben onder de 30 jaar. Hierbij heb ik de diagnose fybromyalgie waardoor ik veel pijn heb en niet veel kan doen zonder uitgeput te raken. Deze combinatie is niet prettig! Mijn spierkracht is minimaal waardoor dingen tillen of een paar keer dezelfde handeling mij en mijn spieren echt enorm uitputten. Ik sport een paar keer per week in de sportschool, maar er is nog steeds niet veel verbetering. Ik zou dit graag anders zien, en hoop dat dit boek mij daarbij kan helpen! Daarom zou ik dit boek graag willen winnen.

antonia
Door

antonia

op 08 Apr 2013

Dit boek moet vast Oersterk zijn, want ik heb het 2 maanden geleden gereserveerd bij de bibliotheek maar helaas nog niet binnen.... Dus nu maar eens een gokje wagen bij Miss Naturel.

Katia
Door

Katia

op 08 Apr 2013

Goed artikel! Maakt mij NOG enthousiaster om het boek te willen lezen. Het boek zou een hele mooie aanvulling zijn op mijn lifestyle toer van de afgelopen maanden. Sinds ik aan het leren ben dat goed voor jezelf zijn en zorgen het allerbelangrijkste is en altijd het uitgangspunt zou moeten zijn, heeft voeding en lifestyle mijn volle aandacht. Het begint zelfs een beetje een hobby te worden om uit te zoeken wat nou precies gezonde voeding is en hoe ik mijn lichaam kan voeden in plaats van vullen. Ik merk ook dat dit thema voor veel mensen in mijn omgeving speelt maar dat velen niet precies weten hoe wat nou zit. Daarom zou ik heel graag dit geweldige boek willen winnen, zodat ik hiermee mijn eigen kennis nog verder kan uitbreiden én zodat ik ook anderen kan voorzien van de juiste onderbouwde informatie. Juist die onderbouwing is denk ik heel belangrijk, omdat er zo ontzettend veel verschillende dingen worden beweerd over wat gezonde voeding is en wat niet. OERsterk betekent voor mij bovendien stevig in je schoenen staan en daar zou ik wel wat van kunnen gebruiken... Toch zijn stevigheid en zelfvertrouwen iets wat vanbinnen komt en wat je denk ik alleen zelf kunt bereiken en nooit bij anderen kunt halen of krijgen. Maar natuurlijk zou het winnen van zo'n leuke prijs mij wel een OERsterke boost geven om vooral zo door te gaan :)

Heidi Steven
Door

Heidi Steven

op 08 Apr 2013

Ik ben de laatste tijd heel erg bezig met gezond en natuurlijk eten en bewegen. Dit boek zou hierbij een enorme steun in de rug zijn waar zowel mijn kinderen en ik van kunnen profiteren.

Margo
Door

Margo

op 08 Apr 2013

Ik wil iedereen OERsterk maken! Daarom zou ik graag een uitleenexemplaar willen winnen om anderen op het goede spoor te brengen.

Afieke
Door

Afieke

op 08 Apr 2013

Het boek OERSTERK winnen, ja, dat wil ik wel. Het is één van de weinige recent uitgebrachte boeken over voeding die ik nog niet gelezen heb, en omdat ik de laatste tijd bijna volledig paleo eet ben ik er erg nieuwsgierig naar. We hebben meestal geen geld om zomaar zo'n boek te kopen, dus winnen zou geweldig zijn. Dus ik dacht: reageren maar! Maar dan lees ik reacties van andere kanshebbers, over allerlei nare lichamelijke klachten, ziekte, burnout, intolerenties... Zúlke goede redenen, en vrouwen die hopelijk echt op een levensveranderende manier baat zouden kunnen hebben bij dit boek. Ja, ik wil het boek graag, maar ik gun het deze vrouwen nog meer!!!

monroe
Door

monroe

op 08 Apr 2013

Hoihoi, Dit lijkt me een geweldig boek! Ik ben zelf op het moment de weg kwijt en het valt niet mee om hem terug te vinden, al jaren vecht ik tegen een suikerverslaving en jojoeffect, dit jaar ook een burnout gekregen! en heb me nog nooit zo verloren gevoeld! wil zo graag weer sterk worden zeker voor mijn kinderen die ik alleen moet opvoeden! mijn dochter heeft ook al een paar jaar last van regelmatig buikpijn en weet niet waar dat vandaan komt! Ik vind Richard geweldig en zijn boek is meer dan welkom! Groetjes

Veronique
Door

Veronique

op 09 Apr 2013

Vroeger als kind was ik veel ziek. Mijn moeder ging de "alternatieve kant" op en 35 jaar geleden werd haar dat niet in dank af genomen door de medici. Ik weet wel beter en ben heel blij dat ze heeft doorgezet. Maar er is nog zooo veel te leren en opnieuw te weten. Nu ik zelf kinderen heb voel ik ook veel meer de noodzaak zelf te onderzoeken en niet zomaar aan te nemen wat de regulieren doktoren te zeggen hebben. OERsterk zou daar een grote hulp bij zijn en zeker omdat het uitgebreid is en een holistische aanpak/invalshoek heeft en is geschreven door iemand die de "andere kant"ook kent. Dus voor mij ook een welkom boek en naslagwerk om te hebben. Heel graag zou ik het winnen. Ik wacht af.... Met groeten Veronique

Evelien de Jong
Door

Evelien de Jong

op 09 Apr 2013

Wij zijn als gezin een nieuwe weg ingeslagen door geen geraffineerde suikers meer te nemen, we hebben er plezier in en baat bij. Dit boek zou ons verder kunnen helpen om sterker te worden, oersterk!

Ingrid
Door

Ingrid

op 12 Apr 2013

Wat een interessant boek! Mijn man en ik kunnen momenteel ook wel een beetje extra oerkracht gebruiken. Voeding is zowieso een van mijn interesses en we proberen onze dochter zoveel mogelijk biologische en natuurlijke voeding te geven. Als je niet went aan suikers hoef je er ook niet van af te kicken. Ben heel benieuwd of dit boek ons een paar stappen vereder kan helpen op de gezonde weg!

Malou
Door

Malou

op 15 Apr 2013

Ik ben net begonnen met mijn zoektocht naar gezonder en biologisch eten. Een paar goede tips en inzichten kan ik wel gebruiken, aangezien ik nog een echt, of eigenlijk nog niet echt een 'groentje' ben. Groeten, Malou

Sabine Mooijweer
Door

Sabine Mooijweer

op 15 Apr 2013

Ik wil heel graag het boek winnen, omdat ik holistisch therapeut ben en wel wat van voeding weet, maar dit is een boek wat een mooie combi maakt tussen voeding, fysiek en mentaal. Dus het lijkt mij een prachtige aanvulling op mijn praktijk en zo kan ik er weer veel meer mensen mee helpen.

Jose
Door

Jose

op 15 Apr 2013

Naar jaren lang verschillende diëten te hebben gevolgd waardoor mijn stofwisseling volledig van slag is en stagneert heb ik kennis gemaakt met Paleo. Door deze levensstijl te hanteren hoop ik weer geestelijk en lichamelijk in balans te komen want dit is nu niet het geval. Het boek Oersterk zou mij enorm kunnen helpen om oersterk te worden, Oersterk zou mij van mijn klachten af kunnen helpen en laten in zien dat eten leuk en lekker kan zijn zonder er kilo’s van aan te komen, Het boek is dus meer dan welkom en ik zal het veelvoudig gaan gebruiken. Ik heb er alles voor over om weer gezond te gaan eten en lekker in mijn vel te zitten.

Saskia Juijn
Door

Saskia Juijn

op 15 Apr 2013

Heel graag zou ik het boek 'Oersterk' winnen en dan geef ik het meteen cadeau aan een goede vriend van me, die veel problemen heeft met zijn spijsvertering en nu op zoek is naar de oorzaak daarvan. Ik heb hem al wel wat verteld over wat ik weet maar ik denk, als ik de recensie zo lees, dat hij veel meer zal hebben aan de informatie in het boek. En misschien kan ik dan ook een keertje het boek van hem lenen, want ben ook wel nieuwsgierig naar de inhoud ;-)

Maaike
Door

Maaike

op 15 Apr 2013

Na een lange weg naar gezondheid, ben ik toe aan een nieuw hoofdstuk in me leven.. Inmiddels al 4jaar bezig, door fouten van het VUl medisch centrum in amsterdam. Nu eindelijk sinds bijna een jaar in Leiden. Eindelijk ga ik voorruit. Ben er nog lang niet, want momenteel mis ik nog 1bekken. Sinds kort heel erg bezig met voeding om mijn gezondheid goed te houden, daar kan ik nog wel wat hulp bij gebruiken. Had laatst het boek van Richard gezien bij een kennis en ben helemaal verkocht eraan. Zou dolgraag dat boek willen winnen voor het begin van me nieuwe hoofdstuk. Maaike

Marijn
Door

Marijn

op 15 Apr 2013

OERsterk... Het lijkt me geweldig om dat te zijn. Maar om dat te zijn heb ik wel een beetje hulp nodig... Een boek zou super zijn, ben dol op lezen, hou van goede voeding, maar kan wel wat kennis gebruiken! OERsterke kennis X Marijn

hanneke
Door

hanneke

op 15 Apr 2013

Graag zouden wij, mijn kleine kindjes en ik het boek winnen. Om allemaal OER STERK te worden!

suzanne vosters
Door

suzanne vosters

op 15 Apr 2013

Sinds 3 jaar ben ik begonnen met gezonder te gaan leven. Eerst door te onderzoeken waarom ik at, minder en gezonder te eten en meer te gaan bewegen. Zo viel ik bijna 30 kg af. Toen raakte ik zwanger en kwamen er weer 20 kg bij. Echter verdween mijn migraine als sneeuw voor de zon. Zodoende ben ik me na mijn zwangerschap gaan verdiepen in de werking van mijn lichaam. Zo kwam er vanalles op mijn pad. Inmiddels beschouw ik mezelf als een gezondsheidsdetective die "verslaafd" is aan het ontdekken van allerlei informatie die er op het gebied van gezond leven te ontdekken valt. Zo combineer ik nu al inzichten die ik gelezen heb in boeken zoals die van Amber Alberda, Julia Kang, Jacqueline van Lieshout en Ralf Moorman en websites zoals MissNatural en Voedzo. Zo eet ik suikervrij, geef mijn zoon van 1 borstvoeding, maak ik zelf tandpasta etc om maar wat voorbeelden te geven. Ik denk dat het boek van Richard daar weer een mooie aanvulling op zou zijn!

Ramona
Door

Ramona

op 15 Apr 2013

Graag wil ik het boek Oersterk winnen, zodat ik het boek van collega eindelijk aan haar terug kan geven. Ik heb het al heel lang in mijn bezit, maar ik zoek nog dagelijks dingen erin op. Als ik mijn eigen boek heb kan ik die van haar loslaten.

Margreet Oosterhof
Door

Margreet Oosterhof

op 15 Apr 2013

Het is tijd om het roer om te gooien en aan onszelf te denken. Hoe maken en houden wij ons weer gezond en vitaal. Ik heb er zin in, want steeds meer erger je je aan de producenten van tegenwoordig, die je gewoon vergif verkopen. Alle tips en trucs om je eetpatroon om te gooien zijn natuurlijk welkom, want we moeten het toch met zijn allen doen!

kim van Zuijlekom
Door

kim van Zuijlekom

op 15 Apr 2013

Al vaanaf mijn 18 (nu 33) heb ik te kampen met erstige vermoeidheidsklachten en nooit werd de oorzook gevonden. vanaf mijn kindertijd vind ik het al moeilijk om mijn aandacht bij zaken te houden. vorig jaar werd bij mij de diagnose ADD gesteld met de daarrbij behorende medicatie mocht ik weer naar huis. Voor mijn gevoel had de medicatie geen effect en met alle rotzooi die er in deze medicatie zit ben ik er na een half jaar mee gestopt ze in te nemen en ben ik gaan zoeken naar oplossingen in mijn eetpatroon. nu sinds een half jaar eet ik geen gerafineerde suikers meer, geen bloemproducten of past en witte rijst e.d. Bijna alles wat ik maak maak ik zelf en ik spendeer veel tijd aan het zoeken naar nieuwe leuke recepten en het uitproberen ervan waar ik mezelf mijn man en kinderen mee kan verwennen zonder de nadelige gevolgen van ongezonde voeding. Sinds zo'n drie maanden voel ik me sinds heel veel jaren weer alsof ik weer leef. mijn energie komt stukje bij beetje terug en ik kan er meer zijn voor mijn man en kinderen. Daarnaast kennen mijn familie/ kennisen en vrienden mij als iemand die graag in de keuken staat en in plaats van een bosje bloemen iets lekkers meeneemt om samen te nuttigen. Met dit gegeven probeer ik nu op een positie manier mensen te laten zien dat je ook lekker gezond kunt eten zonder alle negatieve gevolgen. En dan ook nog eens afvallen zonder er een greintje moeite voor te hoeven doen. Dit is de reden dat ik dit boek graag wil winnen zodat ik nog meer recepten heb waarmee ik mijn familie/vrienden en kinderen op positieve manier kan verwennen met overheerlijk puur eten.

Miep
Door

Miep

op 15 Apr 2013

Ik heb al 23 jaar een eetstoornis en ben sinds bijna 3 jaar jaar druk aan het werken om er vanaf te komen. Ik ben vorig jaar begonnen met de cursus 40 dagen zonder suiker, wat me erg geholpen heeft. Ik heb ondertussen diverse boeken gelezen oa van Gillian mc Keith en Amber Albarda, wat me een heel ander inzicht geeft over gezonde voeding. Ik merk dat ik me véél beter voel door mijn nieuwe manier van eten en veel minder last heb van eetbuien. Ik hoop dus zó dat ik het boek win, want voor mij is het weer een stapje dichter bij genezing.

Ingrid
Door

Ingrid

op 15 Apr 2013

Zit momenteel in een flinke depressie, de zoveelste, weet niet hoe ik hier uit kan komen. Misschien dat dit boek mij kan helpen om van al mijn klachten af te komen. Ik wil wel maar kan het nu "even" niet.

Miep
Door

Miep

op 15 Apr 2013

Heel veel sterkte Ingrid!

Nienke Huls- Elzinga
Door

Nienke Huls- Elzinga

op 15 Apr 2013

Ik ben al een tijdje zeer geinteresseerd in echte en gezonde voeding. Ik leer heel veel van Kris Carr enb Amber Albarda. Soms mis ik net nog wat informatie om daadwerkelijk de overstap te maken naar een plantbased lifestyle. Ik hoop dat ik dit boek mag winnen, zodat ik mijzelf en mijn nieuwe man erg gezond kan maken. Daardoor kan ik mensen laten zien dat anders eten echt iets voor je doet en mensen voorlichten en enthousiasmeren voor deze andere lifestyle.

Ilona
Door

Ilona

op 15 Apr 2013

Een broer die vanaf kind af aan opvallend gedrag vertoonde, wat bleek? Allergisch voor kleurstoffen. Momenteel is hij volwassen en eet hij uit gemakzucht alles, hoewel gemakzucht? Naar mijn mening gewoon uit onwetendheid! Want hij is er nog niet vanaf! Maar aangezien de klachten 'vaag' zijn en wel 'meevallen', doet hij er geen moeite voor, terwijl ik weet dat wanneer hij er meer over weet, er uit zichzelf meer naar gaat leven! Logisch ook: Wie wil zich niet beter, fitter en lekkerder voelen! En volgens mij is OERvoeding eerder een 'feestje' dan een verplichting. Naast mijn broer kampt ook mijn vader met klachten, vooral darmklachten die voor zover ik weet nooit weggeweest zijn. En dat terwijl hij juist graag gezond wil zijn, maar hoe? Als je van het kastje naar de muur gestuurd wordt door alternatieve genezers, diëten en doktoren zonder echt resultaat, word je behoorlijk moe. De een begint over het mijden van paprika en biefstuk, de ander van sterke kruiden, de ander zweert met gemberthee en weer een ander blijft volhouden met accupunctuur.. Ik zou hem graag op weg willen helpen door hem zelf te laten lezen hoe voeding & gezondheid écht in elkaar steekt, want ik geloof sterk in de samenhang tussen voeding en allerlei klachten die ik in mijn familie zie. Dit boek zou ik dan ook maar wat graag lezen en willen laten lezen aan mijn fam!

Margot
Door

Margot

op 15 Apr 2013

Lieve mensen, ik zou heel graag een exemplaar winnen van het boek oersterk, ik zelf en mijn kinderen eten zo gezond als mogelijk, zelf ben ik al jaren overtuigd dat dit de juiste weg is om gezond te blijven, mijn man denkt daar nog niet helemaal hetzelfde over, gebruikt nog aspartaam, en wil geen bruine rijst eten, ik wil hem zo graag mee krijgen, met onze gezins gezonde levensstijl. helemaal nu onze zoon van 17 reuma blijkt te hebben, ik wil laten zien, dat hij zich gezonder kan gaan voelen zonder suiker. Hartelijke groet van Margot

Wendy
Door

Wendy

op 15 Apr 2013

Sinds de cursus '40 dagen zonder suiker' ben ik heel veel aan het lezen over natuurlijk en gezond eten, maar ik heb nog zo veel te leren en vooral zo veel te veranderen. Het boek zou een welkome aanvulling zijn in mijn zoektocht naar een gezonder en sterker leven. Groetjes, Wendy

Iris
Door

Iris

op 15 Apr 2013

Graag zou ik het boek Oersterk voor mijn ex schoonzus tevens vriendin wensen, want haar zoontje van 8 heeft een ziekte (MED)waardoor zijn gewrichten niet goed mee groeien. Hij is daardoor niet alleen heel klein voor zijn leeftijd, maar begint ook al pijn te krijgen in zijngewrichten wat alleen maar erger wordt. Hij houdt zo vreselijk van sporten, maar zal dat straks waarschijnlijk niet meer kunnen, omdat hij te veel pijn gaat krijgen. Ik hoop dat dat boek wat tips geeft om het allemaal wat dragelijker te maken voor hem. Ik ben er van overtuigd dat goede voeding het proces iig wat zal vertragen namelijk, of eigenlijk dat slechte voeding het zal versnellen!

Lotte
Door

Lotte

op 15 Apr 2013

Ik ben sinds kort weer begonnen met fanatiek trainen, ik wil namelijk weer OERsterk worden en het judoen weer oppakken. Met als uiteindelijke doel de zwarte band behalen. Naast consequent en gedisciplineert trainen, let ik ook op mijn voeding. Ik probeer zo natuurlijk mogelijk te eten, zodat mijn lichaam er veel aan heeft. Met dit boek kan ik de koppeling naar de theorie maken en dat is een mooie aanvulling!

Susan Manders
Door

Susan Manders

op 15 Apr 2013

Hallo, Ik zou heel graag dit boek willen ontvangen. Ik heb sinds kort 'het licht gezien' dat voeding je gezondheidstoestand kan maken of breken. En nu ik deze levensstijl probeer toe te passen in mijn leven maar ook in mijn gezin, ben ik erg leeshongerig naar alle info omtrent dit onderwerp. Ik heb inmiddels de boeken gelezen van Amber Albarda. En lees veel info op deze site en ben erg nieuwsgierig naar meer info. Groetjes Susan

joke
Door

joke

op 15 Apr 2013

Zou graag het boek winnen omdat ik nogal problemen heb met mijn stofwisseling na chemo en bestraling.

Alyda Viel
Door

Alyda Viel

op 15 Apr 2013

Hallo, 101 redenen waarom ik graag dit boek zou willen winnen. Nou kan ik mijn hele medische voorgeschiedenis gaan oplepelen etc, maar daar wordt je niet echt vrolijk van. Het komt erop neer dat ik nu weer positief en redelijk gezond door het leven ga. Door de opleiding gewichtsconsulente bij de Leefstijl Academie te volgen heeft mij een positieve twist gegeven. Met gezonde voeding kun je ontzettend veel bereiken. Ik wil heel graag mijn kennis delen met mensen die dit hard nodig hebben. Als we dit allemaal gaan doen, zal de gezondheid er een stuk op vooruitgaan. Voedelsconsumptie gaat drastisch naar beneden, gezondheidskosten naar beneden, de mensen weer gezond en goed gehumeurd etc. Dit boek zou een aanvulling op mijn kennis zijn. Succes met alles wat jullie doen. Dikke pluim. Lieve groet. Alyda

Aisha
Door

Aisha

op 15 Apr 2013

Eigenlijk wil ik nooit iets, want ik gun het altijd iedereen. Maar toch waag ik deze keer de sprong. Voor mijn vriend, maar ook voor mij. Mijn vriend is namelijk al sinds zijn 12e heel bewust en vegetarier, nu is hij 38 Eigenlijk eet hij al heel gezond. Maar toch kampt hij vaak met vage klachten, ik denk dat ergens, het hem wat zwaar is komen vallen, deze bewuste manier van leven, en hij wellicht wat nieuwe moed en kennis nodig heeft, bijvoorbeeld vanuit een neutrale bron als een boek, zodat het als inspiratie tot hem door kan dringen. Ik hoop dat dit boek hem kan helpen, hij is het zeker waard. De reden waarom ik het boek zelf graag zou willen winnen, is omdat het me een prachtige aanvulling lijkt op mijn leven, en eventueel licht kan schijnen op bepaalde dingen waar ik zelf mee kamp die voortkomen uit het syndroom van asperger, iets waarvan ik heb gemerkt, dat het niet persé één ziektebeeld is, maar meer een combinatie van kleine en grote dingen en waarvan ik merk, dat een gezonde geest en een gezond lichaam, ontzettend veel baat bij hebben. Mijn gekozen opleiding tot voedingsdeskundige (die ook zeer therapeutisch werkt op mij) helpt mij al enorm,deze volg ik naast mijn baantje. Maar, een extra aanvulling zou zeker niet missen. Helaas past dit meestal niet in mijn gemoedelijke budget, mede ook daarom deze poging. Liefdevolle groet, Aisha Halidu

Vanessa
Door

Vanessa

op 15 Apr 2013

Dit boek lijkt me enorm interessant,omdat ik sinds mijn 23 moest stoppen met werken door chronische vermoeidheidssyndroom.Nu ben ik 32jaar en sinds 3 maanden suiker-lactose-gluten en E-nummervrij eet, voel ik verbetering maar ik wil nog zoveel weten en terug normaal functioneren. groetjes Vanessa

Mirjam
Door

Mirjam

op 15 Apr 2013

Dit boek zou ik enorm graag willen. Voor mezelf, maar dan ook meteen voor mijn moeder. Zij kampt al jaren met vermoeidheidsklachten en lijkt constant een burn out te krijgen. Zij heeft afgelopen weekend eindelijk op mijn aanraden Amber Albarda gelezen, en nu gaat er een wereld voor haar open. Ik wil haar nog JAREN bij me hebben, en ik hoop dat het OERsterk boek ons daar bij kan helpen. Ik zou er ontzettendsupergeweldigheelerg blij mee zijn!

Anna
Door

Anna

op 15 Apr 2013

Ik zou het boek Oersterk graag willen hebben voor mij prive, maar ook om kennis uit te putten als lerares Zorg en Welzijn. Er vallen nog heel wat zieltjes te winnen als het gaat om goede en bewuste voeding.

Pamela
Door

Pamela

op 15 Apr 2013

Mijn man denkt dat hij Oersterk is maar is het niet. Dus moet hij het worden mbv het boek Oersterk. En het zou een mooie aanvulling zijn op mijn boekencollectie.

Pieta
Door

Pieta

op 15 Apr 2013

Hallo, een jaar geleden ben ik 15 kilo gewicht verloren omdat ik te zwaar was. Ik ben met een hoogwaardigeiwit kilo's verloren. Ik ben sinds dien consulent voor gp slank en help mensen om op een gezond gewicht te komen. Ik heb een cursus orthomoleculair advies gedaan. En ben dus nu ook erg bezig met mensen die gezond willen leven. Voor mijn praktijk zou het dus erg welkom zijn om die mensen te laten zien dat je toch best op een gezonde manier kunt eten. Na dat ze zijn afgevallen en hun gewicht willen behouden. Groetjes Pieta

geert van dorst
Door

geert van dorst

op 15 Apr 2013

In alle eerlijkheid ben ik nog te weinig bezig met gezondheid en wil dus ook geen boek winnen. Anderen verdienen het zeker. Wordt moeilijk kiezen. Ik ga zeker een paar boeken kopen voor het gezin met 4 dochters. 2 jaar voordat ik met verplicht pensioen ging (31/03/2013 ) besloot ik maar wat te gaan studeren. Massage voor de anatomie. Gewichtsconsulent. Boekhouden. Multimedia. NLP-licentie. Hypnose. Allerlei boeken, o.a Gabor Lenkei. Gezondheid bereik je volgens mij niet alleen met gezonde voeding. Het aanleren van andere, gezondere eetgewoonte is natuurlijk belangrijk. Verder moet je ook werken aan je gemoedsrust, enz. Daar waar mogelijk medicijnen vervangen door natuurlijke producten en indien mogelijk voedingssupplementen gebruiken. Probeer ook de conditie te verhogen. Een goede mix van dit alles en je voelt je lekkerder in je vel. Voor mij heeft het weer een nieuwe baan gebracht en ik kan andere mensen helpen. Nu ga ik mij meer verdiepen in voeding en conditie en misschien na 30 jaar eens een keer een paar dagen vakantie. Succes allemaal met Miss Natural

Roos
Door

Roos

op 16 Apr 2013

Zo veel reacties! Hoe positief is dit? Steeds meer mensen krijgen een hoger food-IQ en gaan meer nadenken over het voedsel wat momenteel als 'normaal' wordt gevonden. Ik probeerde altijd al te letten dat ik ook gezonde producten at (dit uitte zich in altijd groente bij het avondeten), maar zo veel wat als 'gezond' wordt bestempeld is een illusie van deze tijd ("ontbijtkoek: weinig vet, rijk aan vezels!" - maar ook hoog aan geraffineerde suikers... en dat vergeten ze erbij te vertellen). Sinds ik me heb verdiept in echt gezond en natuurlijk eten, voel ik mij energieker, heb geen last meer van after dinner dips en ben ook nog afgevallen (ook al was ik slank). Ik zou graag nog dieper in de stof ingaan en ben benieuwd naar Richard de Leths' boek - zeker met zijn medische achtergrond. Groetjes, Roos

Diede
Door

Diede

op 16 Apr 2013

Mijn man heeft overgewicht en flink ook. Hij eet verkeerd en beweegt te weinig. Nu hij serieuze lichamelijke klachten begint te krijgen begint hij het licht te zien. Hij wil aan zich zelf werken. Voor hem zou ik graag dit boek willen winnen. Ik steun hem, maar dit boek zou zeker ook een hele goede steun in zijn rug kunnen zijn.

Inge
Door

Inge

op 16 Apr 2013

Ik verdiep mij al geruime tijd in wat nou precies gezonde voeding en een gezonde levensstijl is. Via o.a. Oersterk, de voedselzandloper, de hormoonfactor en het boek van Amber Albarda heb ik al veel kennis opgedaan. Koken doe ik alleen nog met verse producten, ik eet voornamelijk biologisch vlees en heb de cursus 40 dagen zonder suiker gedaan.Toch had ik weer even een steuntje in de rug nodig. Na het voor de tweede keer lezen van OERsterk weet ik het: hier gaat het om en zo wil ik leven! Dank voor de motivatie Richard.Ik heb weer voldoende inspiratie. Het boek is echter geleend dus ik zou heel graag mijn eigen exemplaar hebben als naslagwerk en motivatiebron.

Melissa
Door

Melissa

op 16 Apr 2013

Na het lezen (en volgen van de tips) uit het boek OERSTERK wordt je volgens mij ook OERSTERK en gezond. Dat wil ik ook graag bereiken, zowel voor mezelf als mijn omgeving. Dus hopelijk maak ik een kans op dit mooie boek! OERSTERKE groet, Melissa

Lonneke
Door

Lonneke

op 16 Apr 2013

De buitenwereld denkt dat ik oersterk ben, maar dat vind ik zelf nogal tegenvallen. Ondanks dat ik gezond leef, heb ik al sinds mijn kinderjaren last van een "borrelbuik alsof ik 6 maanden zwanger ben" Alle nare onderzoeken en vage medicijnen heb ik inmiddels afgezworen, omdat ik steeds meer tot het besef kom dat ik terug moet naar de basis van voeding en voor je lichaam zorgen. Ik zou daar graag een handje bij geholpen worden met dit interessante boek!

Anny
Door

Anny

op 16 Apr 2013

Ik zou heel graag het boek winnen van Oersterk. Ik heb laatst een interview gezien van de schrijver en ben helemaal om. Ik ben al lange tijd bezig om terug te gaan naar de basis met het eten en vanuit dit boek kan ik naar mijn idee het beste er uit halen. Ook voor mijn man en zoon van zeven die dan allebei oersterk worden.

Bianca
Door

Bianca

op 17 Apr 2013

Via mijn yoga docente deed ik vorige maand mee met een detox maand. De bedoeling was 28 dagen alleen groenten, fruit, noten, zaden en kruiden te eten. Na een paar dagen werd ik haast gek van frustratie... wat moest ik nu weer eten als ontbijt (mijn zelfgemaakte muesli met zaden en noten etc. mocht natuurlijk wel maar de geitenyoghurt niet). Ik besloot het boek OERsterk koken te kopen en gelukkig stonden daar ontzettend veel dingen in die wel mochten! Ik heb een aantal van de ingrediënten gekocht die ik niet in huis had zoals amandelmeel, wat kruiden en wat extra noten en daarmee lekker aan de slag gegaan! Dit boek past uitstekend bij mijn studie 'voedingstherapie' en mijn gedachte dat ademhaling, water, goede voeding, beweging en ontspanning de basis zijn voor gezondheid! Ik zou dit boek graag winnen om uit te lenen in mijn toekomstige praktijk, maar ik lees hier al zoveel mooie verhalen van mensen die ik het boek enorm gun! Ik schaf het boek t.z.t. zelf wel aan!

Eliza
Door

Eliza

op 19 Apr 2013

Ik wil heel graag dit boek winnen, omdat ik meer te weten zou willen komen over het oerdieet. Terug naar de oertijd qua voeding zal vele ziektes en ongemakken kunnen bestrijden. Ik ben me pas sinds kort aan het verdiepen in gezonde voeding en ik voel dat ik alle informatie die ik lees, wil absorberen als een spons. Het is allemaal zo interessant! Het is niet zo dat ik geen geld heb of niet werk, maar omdat ik het belangrijk vind om mijn geld te besteden aan gezonde en biologische voeding, heb ik nauwelijks geld over voor andere dingen (omdat het vaak zo duur is :( ), zoals BOEKEN over gezonde voeding (gelukkig is er Miss Natural, maar een boek is ook leuk en interessant)! Daarom wil ik dit boek graag winnen! Keep up the good work ladies! :)

Eliza
Door

Eliza

op 19 Apr 2013

Ik ben nog student (vergeten te melden ;)).

mandy
Door

mandy

op 19 Apr 2013

Ben het helemaal met je eens.. dat we veel ziektes kunnen voorkomen door gezond te leven. En mochten wij toch al iets mankeren.. dan doen we bio-resonantie. Dit werkt super goed! We hebben er veel baat bij. Maar ook door het gezonde eten/drinken voelen we ons steeds beter! Graag zou ik nog meer willen weten/leren! Het is nog lastig om alles goed te doen. We gaan zeker de goede kant op! (nieuwe baan, betere voeding, meer ontspanning, nu nog wat meer bewegen!)We moeten sterk zijn! Wie niet?! Wij voor onze autistische dochter! Dit vergt best veel van ons. En zij gaat nu ook stukken beter door de gezondere levens-style! Heerlijk toch. Het boek zou meer dan welkom zijn.. om ons nog meer op weg te helpen de goede kant op! Graag! Succes en tot zat.20 april! Groetjes, Mandy.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2013

Ik ben een beetje door mijn recepten heen en op zoek naar nieuwe inspiratie. Dit boek klinkt me dan ook als muziek in de oren!

Richard de Leth
Door

Richard de Leth

op 29 May 2013

Ik feliciteer alle prijswinnaars via deze plek! Dank voor alle reacties. Het boek is via www.oersterk.nu en andere reguliere kanalen te koop. Tevens vind je op deze website de boektrailers, inkijkexemplaar en reacties. OERsterk koken! is met gratis verzending te bestellen. Alle goeds en graag tot ziens! Groetjes, Richard de Leth

Cors van den Berg
Door

Cors van den Berg

op 30 Aug 2015

Onlangs verscheen mijn boek, Niet Te Verteren.nl, een boek over echt gezonde voeding voor kinderen. Zou je daar aandacht aan willen besteden? Cors

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading