datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Op zoek naar duurzame kleding. Wat betekent dat labeltje?
20 februari 2014 
2 min. leestijd

Op zoek naar duurzame kleding. Wat betekent dat labeltje?

Miss Natural eet een leeft zo gezond en duurzaam mogelijk. Maar hoe zit dat met wat je draagt? Dat mooie jurkje, die spijkerbroek, je schoenen, je ondergoed… Aan kleding kun je niet altijd zien of het op een verantwoorde manier is gemaakt. Daarom zijn er keurmerken om je te helpen.

Er zijn echter best veel verschillende keurmerken. Wat betekent zo’n logo eigenlijk voor jou, als consument?

Verschillende keurmerken voor verschillende zaken

Een keurmerk of organisatie richt zich op één of meer aspecten van duurzame mode. Max Havelaar richt zich bijvoorbeeld specifiek op een eerlijke prijs voor de katoen. Fair Wear Foundation bekijkt de omstandigheden van de arbeiders en je hebt ook de ISO 14000 standaard; die richt zich juist specifiek op de milieuvriendelijkheid van het productieproces.

Standaarden, keurmeesters en verenigingen

Een certificaat zegt dat een kledingstuk voldoet aan een bepaalde standaard. Deze standaarden, zoals bijvoorbeeld GOTS of Okotex, zijn (dikke) documenten waarin gedetailleerd staat geschreven wanneer iets ‘ok’ is. Dat gaat dan, omdat ze zo gedetailleerd zijn, meestal over stukjes uit het hele productieproces.

Het logo dat bij zo’n certificaat hoort mag je niet zo maar gebruiken, daarvoor moet het bedrijf worden gecertificeerd. Zo’n keuring kan bestaan uit een controle van de boekhouding, maar ook uit regelmatige inspecties van de fabrieken of boerderijen door controleurs. Deze ingewikkelde procedures zorgen ervoor dat alleen de bedrijven die écht hun best doen, ook het logo krijgen.

Het nadeel is wel dat dit allemaal veel geld kost. Voor veel kleinere bedrijven zelfs te veel, terwijl ze toch heel veel goed doen bij het maken van hun kleding.

Voor de kleding die jij koopt, tellen verschillende aspecten: de materialen, de mensen die het maken, het milieu, enzovoort. Vandaar dat je naast specifieke certificaten in de mode ook organisaties ziet die juist naar het hele proces kijken. Als een kledingmerk zich aansluit bij zo’n organisatie, moet het in alle stappen zorgen voor verbetering. Dat zie je bijvoorbeeld bij Made-By of People 4 Earth.

Icoontjes bij watMooi

De webshop watMooi.nl verkoopt duurzame mode. Omdat het bedrijf het belangrijk vindt dat kleding mooi en fashionable is, maar ook dat de wereld er een beetje mooier van wordt. Net als Miss Natural! Alle kleding bij watMooi heeft iets extra’s: grondstoffen worden biologisch verbouwd en eerlijk (Fair Trade) ingekocht. Er worden materialen en verfstoffen gebruikt die minder schadelijk zijn voor het milieu. Er worden goede doelen gesteund. Dat draagt beter en daar worden de mensen die het maken ook beter van

Bij watMooi kom je verschillende keurmerken en standaarden tegen die betrekking hebben op duurzame kleding: People 4 Earth, EarthAlliance, Made By, Max Havelaar, Fair Wear, SKAL, GOTS, ISO14000. Bij elk product vind je één of meer icoontjes die aangeven op welke aspecten van duurzame mode is gelet. Ook in de Miss Natural Shop vind je de kleding van watMooi.

Koop jij duurzame kleding?

Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading