10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Op zoek naar duurzame kleding. Wat betekent dat labeltje?
20 februari 2014 
2 min. leestijd

Op zoek naar duurzame kleding. Wat betekent dat labeltje?

Miss Natural eet een leeft zo gezond en duurzaam mogelijk. Maar hoe zit dat met wat je draagt? Dat mooie jurkje, die spijkerbroek, je schoenen, je ondergoed… Aan kleding kun je niet altijd zien of het op een verantwoorde manier is gemaakt. Daarom zijn er keurmerken om je te helpen.

Er zijn echter best veel verschillende keurmerken. Wat betekent zo’n logo eigenlijk voor jou, als consument?

Verschillende keurmerken voor verschillende zaken

Een keurmerk of organisatie richt zich op één of meer aspecten van duurzame mode. Max Havelaar richt zich bijvoorbeeld specifiek op een eerlijke prijs voor de katoen. Fair Wear Foundation bekijkt de omstandigheden van de arbeiders en je hebt ook de ISO 14000 standaard; die richt zich juist specifiek op de milieuvriendelijkheid van het productieproces.

Standaarden, keurmeesters en verenigingen

Een certificaat zegt dat een kledingstuk voldoet aan een bepaalde standaard. Deze standaarden, zoals bijvoorbeeld GOTS of Okotex, zijn (dikke) documenten waarin gedetailleerd staat geschreven wanneer iets ‘ok’ is. Dat gaat dan, omdat ze zo gedetailleerd zijn, meestal over stukjes uit het hele productieproces.

Het logo dat bij zo’n certificaat hoort mag je niet zo maar gebruiken, daarvoor moet het bedrijf worden gecertificeerd. Zo’n keuring kan bestaan uit een controle van de boekhouding, maar ook uit regelmatige inspecties van de fabrieken of boerderijen door controleurs. Deze ingewikkelde procedures zorgen ervoor dat alleen de bedrijven die écht hun best doen, ook het logo krijgen.

Het nadeel is wel dat dit allemaal veel geld kost. Voor veel kleinere bedrijven zelfs te veel, terwijl ze toch heel veel goed doen bij het maken van hun kleding.

Voor de kleding die jij koopt, tellen verschillende aspecten: de materialen, de mensen die het maken, het milieu, enzovoort. Vandaar dat je naast specifieke certificaten in de mode ook organisaties ziet die juist naar het hele proces kijken. Als een kledingmerk zich aansluit bij zo’n organisatie, moet het in alle stappen zorgen voor verbetering. Dat zie je bijvoorbeeld bij Made-By of People 4 Earth.

Icoontjes bij watMooi

De webshop watMooi.nl verkoopt duurzame mode. Omdat het bedrijf het belangrijk vindt dat kleding mooi en fashionable is, maar ook dat de wereld er een beetje mooier van wordt. Net als Miss Natural! Alle kleding bij watMooi heeft iets extra’s: grondstoffen worden biologisch verbouwd en eerlijk (Fair Trade) ingekocht. Er worden materialen en verfstoffen gebruikt die minder schadelijk zijn voor het milieu. Er worden goede doelen gesteund. Dat draagt beter en daar worden de mensen die het maken ook beter van

Bij watMooi kom je verschillende keurmerken en standaarden tegen die betrekking hebben op duurzame kleding: People 4 Earth, EarthAlliance, Made By, Max Havelaar, Fair Wear, SKAL, GOTS, ISO14000. Bij elk product vind je één of meer icoontjes die aangeven op welke aspecten van duurzame mode is gelet. Ook in de Miss Natural Shop vind je de kleding van watMooi.

Koop jij duurzame kleding?

Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.