datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Orthomoleculaire voedingsleer: 'eet vers, puur en natuurlijk'
08 juni 2013 
2 min. leestijd

Orthomoleculaire voedingsleer: 'eet vers, puur en natuurlijk'

Als redactielid van ‘Miss Natural’ had ik het genoegen om deel te nemen aan de tweedaagse cursus ‘Orthomoleculaire voedingsleer’ van Stichting Educatie Atrium Innovations. SOE is gevestigd in Almere en is al 25 jaar hét kennis- en opleidingscentrum voor orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde.

Wat mij direct opviel bij binnenkomst was de gastvrije ontvangst, het ruime en lichte leslokaal en de aangename stoelen. Er was veel belangstelling voor de cursus. Onder de deelnemers waren verpleegkundigen, therapeuten, schoonheidsspecialisten en vooral mensen met een enorme interesse in voeding.

Maartje Wijnhoven en orthomoleculaire voedingsleer

De cursus werd gegeven door Orthomoleculair Therapeut Maartje Wijnhoven (zie foto). Naast haar docentschap aan SOE heeft zij een eigen praktijk bij het Rustic Complementair Gezondheidscentrum. Orthomoleculaire geneeskunde is haar passie. Haar motto is: Eet puur, kies voor kwaliteit en luister naar je lichaam.

De cursus is bedoeld als kennismaking met de orthomoleculaire voedingsleer en dient als opstap naar de overige educatie-mogelijkheden. Er was veel aandacht besteed aan het cursusmateriaal. Naast veel theorie kreeg je ook vele praktische handvatten om ‘orthomoleculair’ toe te passen in het dagelijks leven.

Ik vond de cursus (evenals veel andere deelnemers) boeiend, leerzaam en inspirerend. De opgedane kennis wil ik graag met jullie delen. De high lights:

Hoe eet Nederland?

Nederlanders eten behoorlijk ongezond. Uit voedselconsumptiepeilingen blijkt dat:

  • bijna niemand voldoende groenten en fruit eet (slechts 2% eet voldoende groenten);
  • we teveel zout binnen krijgen;
  • 90% teveel verzadigd vet eet;
  • slechts 5 – 10% voldoende vezels binnen krijgt.

Er is dus veel gezondheidswinst te behalen!

Wat is gezond?

In de Orthomoleculaire voedingsleer gaat men ervan uit dat een product vers, puur, natuurlijk en (indien mogelijk) biologisch moet zijn om het lichaam optimaal te voorzien van de juiste voedingsstoffen. De ontwikkelde Voedingspiramide dient hierbij als richtlijn.

De Voedingspiramide

De basis voor de voedingspiramide zijn de rapporten van de Nederlandse Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, aangevuld met extra gegevens uit wetenschappelijke bronnen. De voedingsrichtlijnen zijn gebaseerd op een volwaardige voeding, rijk aan gezondheidsbevorderende voedingsstoffen. Uitgangspunt is hierbij een pure, natuurlijke en bij voorkeur biologische voeding.

Tekorten in de Nederlandse voeding

De kwaliteit van ons voedsel is de laatste jaren erg veranderd door onder meer:

  1. Intensieve landbouw. Hierdoor uitputting van onze gronden en daardoor minder voedingsstoffen aanwezig in onze groenten en fruit.
  2. De sterke verandering in de vetzuursamenstelling van dieren. Dieren die tijdens hun leven nauwelijks of niet bewegen, bevatten een hogere concentratie aan verzadigde vetzuren. Dieren die wel gewoon buiten bewegen, hebben een hogere concentratie aan onverzadigde vetzuren.
  3. Het gebruik van pesticiden en insecticiden. 
  4. Vermindering van verse producten. Onze voedingsmiddelen zijn nauwelijks meer vers te benoemen.

Voedingssupplementen

Tevens staan we in onze huidige maatschappij veel meer bloot aan vervuiling en zware stress, wat om een verhoogde behoefte vraagt. Voedingssupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn. SOE heeft hier een aantal richtlijnen voor, die tijdens de cursus uitgebreid aan bod komen.

SOE volgen

Op de website www.soe.nl kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief met interessante nieuwtjes en informatie over hun cursussen. Daarnaast verschijnt er elke tweede maanden het orthomoleculaire tijdschrift ‘Voedingswaarde’, boordevol feiten en meningen over voeding, voedingssuppletie, gezondheid en ziekte. Deze kun je ook digitaal vinden op de website.

Met korting deelnemen aan de cursus ‘Orthomoleculaire Voedingsleer’

Op donderdag 5 september 2013 organiseert de Stichting Educatie Atrium Innovations, samen met Miss Natural, de SOE introductiecursus ‘Orthomoleculaire Voedingsleer’. Deze vindt plaats in de educatieruimte aan de Wormerweg 1 te Almere.

Wil jij erbij zijn? Miss Natural leden krijgen maar liefst €35,- korting! Zij betalen voor deze cursusdag geen €150,- maar €115,-.

Inschrijfformulier cursus ‘Orthomoleculaire Voedingsleer’

Je kunt hier als Miss Natural lid (na inloggen) met €35 korting aanmelden >>>
Wees er snel bij, want er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen!

Ben jij bekend met orthomoleculaire voedingsleer?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Mayke
Door

Mayke

op 13 Jun 2013

Interessant stuk Annemiek!Fijn dat je er veel aan hebt gehad, wat ik niet begrijp is dat wij te veel verzadigd vet binnen zouden krijgen, waar is dat op gebaseerd en over wat voor vet word er dan gepraat? Cursus lijkt me ook erg interessant, heb het boek de voedingspiramide gelezen en veel info uitgehaald

Marcel c bout
Door

Marcel c bout

op 12 Feb 2016

Goedendag wij hebben een goed aanvullend product dat uw gezondheid nog meer ten goede doet

Hendrika Kroon
Door

Hendrika Kroon

op 08 Jan 2015

Wat weet jij van/over orthorexia?

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading