Pompoen, de ultieme herfstgroente + Pompoensoep met kerrie

De herfst vind ik persoonlijk altijd de mooiste tijd van het jaar. Ik houd van de gekleurde en vallende blaadjes. Een boswandeling in deze tijd van het jaar is voor mij dan ook echte ontspanning. En dan gaan bij thuiskomst de kaarsjes aan en eten we een heerlijke herfstmaaltijd. Het liefst een maaltijd met pompoen: een herfstgroente bij uitstek!

Herfstfruit

De pompoen en de kalebas zijn familie van de komkommer en meloen. Eigenlijk is het geen groente, maar een fruitsoort. Ook al bestaat de pompoen al meer dan 10.000 jaar, hij is eerder bekend van de herfstversieringen dan als lekkernij. Tegenwoordig wordt de pompoen gelukkig ook bij ons steeds meer als groente gezien en gebruikt.

En dat is maar goed ook, want een pompoen bevat veel voedingsstoffen. Ze bevat vitamine C, calcium, vezels en bètacaroteen (pro-vitamine A). Vezels zijn goed voor een goede werking van je darmen. Betacaroteen is goed voor je ogen en huid.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Iedereen kent wel de oranje pompoen. Er zijn er echter meer, bijvoorbeeld de flespompoen, de Turkse muts, de patisson (dit is kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen (vrij groot met bleekoranje, wasachtige schil) en de spaghetti pompoen (een ovale, bleekgele vrucht met dradig vruchtvlees). Of wat dacht je van de reuzenpompoen, die bekend is van de wedstrijden om wie de grootste heeft geteeld!
Pompoenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Toch vind ik ze het lekkerst in de herfst. Je kunt pompoenen overigens goed bewaren, als het maar een beetje koel is. Let er bij het aanschaffen wel op dat er geen zachte plekken in zitten.

Pompoen bereiden

Wist je dat je pompoenschil gewoon kunt eten? Doordat je de schil lekker zacht laat worden met koken kun je alles goed gebruiken. Was hem goed voor gebruik en snijd hem dan door midden. Het zachte en draderige binnenste met de pitjes erin moet je er wel uit halen.
Om te zorgen dat je voldoende groenten binnenkrijgt, dien je zo’n 300-350 gram per persoon te gebruiken. Dan heb je zeker 200 gram bereide pompoen.

Dit jaar heb ik heel veel pompoenen voor handen en ik probeer dan ook elke keer iets anders of iets bijzonders te maken met pompoen. Hieronder een smakelijk voorbeeld.

Pompoensoep met kerrie

Je hebt nodig:

  • 1 pompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl kerrie
  • wat olijfolie
  • platte peterselie
  • 1,5 l groentebouillon
  • peper en zout

Zo maak je de pompoensoep klaar:

  1. Snijd de pompoen in stukken. De schil eraf en de pitten eruit. Snijd een ui in stukjes en pel een teentje knoflook en snijd in stukken.
  2. Bak de ui en knoflook in een grote pan. Maak intussen de groentebouillon klaar.
  3. Voeg de pompoenstukken toe aan de ui en knoflook. Roer even door. Voeg 2 theelepels kerrie toe. Giet de bouillon in de pan en kook ongeveer 30 minuten gaar.
  4. Dan kun je de pan van het vuur halen en de soep pureren met een staafmixer. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  5. Deze soep smaakt wat zoetig. Daardoor vinden kinderen dit vaak ook lekker. Serveer de soep met wat volkoren brood.

Tip: als je de pompoen heel laat bij het leeghalen, kun je deze gebruiken als soepkom en de soep erin serveren. Ziet er hartstikke leuk uit!

Weetje: Wist je dat je de pompoenpitten die je er uit hebt gehaald ook kunt gebruiken?
Laat ze goed drogen en pel ze dan. De pitten kun je dan gewoon eten. Je kunt ze ook gebruiken om te roosteren en bijvoorbeeld als garnering bij een salade te doen. Pompoenpitten werken vochtafdrijvend, dus eet er niet teveel van.

Wat is jouw favoriete pompoenrecept?

Download GRATIS het e-book ‘Ultiem Pompoen’. In dit receptenboek vind je 20 smakelijke pompoenrecepten, alles over de verschillende soorten pompoenen, bereidingswijze en hoe je zelf pompoen kunt kweken.