arrow_drop_up arrow_drop_down
Preventief Borstonderzoek met Infrarood Thermografie
15 september 2014 

Preventief Borstonderzoek met Infrarood Thermografie

Vorige week woensdag heb ik mijn borsten preventief laten screenen op borstkanker. Dit deed ik om verschillende redenen. De eerste reden was omdat ik benaderd werd door Francine van Broekhoven die mij vertelde over borstonderzoek met infrarood thermografie. Een borstscreenmethode waar ik niet mee bekend was en graag meer van wilde weten. Tijdens het telefoongesprek kwam ik al snel tot de conclusie dat wachten tot de leeftijd van 50 jaar niet echt verstandig is om voor het eerst je borsten te laten onderzoeken.

Er zijn zoveel vrouwen die veel jonger zijn en al de diagnose borstkanker krijgen dat ik mijn kop niet in het zand kon steken door mijn borsten niet te laten onderzoeken. En de laatste reden dat ik aandacht besteed aan dit onderwerp is om ook jou op deze methode te wijzen zodat je zelf een keuze kunt maken en weet dat borstonderzoek ook anders kan, zonder pijn!

Borsten worden geplet bij borstkankerscreening

Om erachter te komen of iemand borstkanker heeft, worden de borsten ‘geplet’ bij de borstkankerscreening. Dit wordt gedaan middels mammografie. Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. Op de foto zijn vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel zichtbaar. Een mammografie maakt ook afwijkingen in de borst zichtbaar. De borst wordt tussen twee plexiglasplaten plat gedrukt, zodat er van twee kanten een foto kan worden gemaakt. Met name dit platdrukken van de borst is erg pijnlijk. Om het borstweefsel goed in beeld te krijgen moet je doordrukken tot het niet platter kan. De mammograaf plet de borsten tot ze beurs zijn; veel vrouwen haken af na dit eerste pijnlijke onderzoek.

Voor veel vrouwen is de tweejaarlijkse borstkankerscreening (tussen hun 50ste en 75ste) een kwelling. De borsten worden twintig seconden tussen twee platen geplet om er röntgenfoto’s van te maken. Bijzonder pijnlijk, vinden veel vrouwen; 40 procent heeft de volgende dag nog steeds pijn en een behoorlijke groep loopt vijf dagen met beurse borsten, blijkt uit onderzoek van het AMC in Amsterdam. Een aanzienlijk deel van de opgeroepen vrouwen ziet zó tegen het onderzoek op, dat ze na de eerste keer niet meer komen opdagen. Steeds meer vrouwen (inmiddels 17% volgens RIVM) laten geen mammogram maken op hun vijftigste. Niet echt is om naar uit te kijken dus…

Zelf je borsten onderzoeken

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je zelf je borsten goed kent. Dat je weet hoe ze normaal voelen en waar je op moet letten. Dit kan helpen een kwaadaardige afwijking in een vroeg stadium te ontdekken. Door zelfonderzoek raak je goed bekend met jouw borsten en kun je afwijkingen beter opmerken.

Als je je borsten zelf onderzoekt, dan kun je dat het beste één week na de menstruatie doen. Borsten zijn dan over het algemeen minder gezwollen dan voor de menstruatie. Je kunt hier de digitale De folder ‘Zelfonderzoek’ van KWF kankerbestrijding is bekijken. Wanneer moet er een alarmbelletje rinkelen?

Symptomen die kunnen duiden op borstkanker

 • Een ongewoon knobbeltje in de borst
 • Schilfering en roodheid van de tepel of kuiltje in de borst
 • Sinds kort ingetrokken tepel
 • Strenge(tje) naar de tepel
 • Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig)
 • Warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid
 • Een slecht genezend plekje
 • Pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst
 • Zwelling in de oksel

Bij een van deze symptomen kun je het beste je (huis)arts raadplegen.

Borstonderzoek met Infrarood Thermografie

Indien je toch meer zekerheid wilt dan alleen zelfonderzoek dan kan is infraroodscreening een optie. De methode waarmee Francine van Broekhoven werkt is Thermografie. Infrarood Thermografie is een borstonderzoeksmethode die kan helpen bij het vroeg opsporen van borstkanker. Het is een snelle en eenvoudige methode waarbij het bovenlichaam ontbloot wordt en er ongeveer 8 foto’s worden gemaakt. De camera raakt je niet aan en geeft bovendien geen straling af. Het is een pijnvrije methode die geschikt is voor:

 • Alle cupmaten
 • Voor vrouwen met amputaties.
 • Borsten met implantaten
 • Gevoelige borsten
 • Borsten die verkleind zijn.
 • Ook voor mannen

Bekijk het gesprek dat ik had over Infrarood Thermografie

Preventieve Gezondheidszorg

Binnen een week is het arts rapport terug en krijg je een telefoontje om het rapport te bespreken. Je krijgt het rapport met de foto’s toegestuurd. Omdat deze methode geschikt is voor de leeftijd vanaf 21 jaar is dit Preventieve Gezondheidszorg.

Francine van Broekhoven: Ik heb 6 jaar een praktijk voor acupunctuur gehad in mijn boerderij in Drenthe. Ik ben gestopt toen ik verhuisde naar Brabant. Mijn moeder kreeg in 2008 te maken met borstkanker. Op de eerste mammogram was niets te zien, en toen de tumor jaren later wel te zien was, was het al zeer kwaadaardig. Jaren van topsport in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis volgde en uiteindelijk is ze in 2012 toch overleden aan de vele uitzaaiingen. Ik heb een immens verdriet gehad om mijn moeder, ze was een fantastische natuurgeneeskundige en met al onze kennis hebben we toch nog jaren toe kunnen voegen. Ik realiseer me dat als ik al zo’n verdriet heb om één vrouw uit Amsterdam, en iedereen in Nederland kent iemand met borstkanker, hoeveel verdriet is er dan in Nederland? Daar moet ik mijn steentje aan bijdragen om dat te keren. Een goede onderzoeksmethode om mee te beginnen!

Wat kun je verwachten?

Uiteraard vond ik het best wel spannend om mijn borsten te laten screenen, niet om de screening zelf, want die was volkomen pijnloos en totaal niet ongemakkelijk. Maar uiteraard is de uitslag iets waarover je zorgen kunt maken. Mijn oma had op hoge leeftijd borstkanker met uitzaaiing naar de longen, maar of dit erfelijk is dat weet ik niet. Francine had mij goed voorbereidt en geeft hierbij duidelijke uitleg.

24 uur voor uw onderzoek:

 • Vermijd extra inspanningen of fysieke activiteit.
 • Geen massage of lymfe drainagebehandeling
 • Geen chiropractische behandeling.
 • Geen sauna, stoombad of andere hete baden.

De dag van onderzoek:

 • Geen make-up of crèmes. Olie kan de effectiviteit van het infrarood onderzoek nadelig beïnvloeden.
 • Geen hete douche of bad tot 4 uur voor de screening.
 • Vermijd deodorant of huidcrème.
 • Niet van te voren gebied scheren of ontharen (minimaal 1 week, graag oksels haarvrij maken).
 • 2 uur van te voren niet meer eten, roken of mobiel bellen aan het oor.
 • Geen kauwgum gebruiken op de dag van onderzoek.
 • Vermijd airco in de auto die direkt op uw lichaam blaast.
 • Verzoek om sieraden af te doen 2 uur voor het onderzoek.
 • Geen strakke kleding maar losse kleding, geen BH op de dag van de screening.

Mee nemen:
Bij lang haar, elastieken en haarspelden om je haar op te steken zodat je schouders vrij zijn.

Infrarood screening door heel Nederland

Deze methode wordt helaas niet vanuit de overheid aangeboden en valt ook niet binnen je zorgverzekering. De kosten voor het thermografisch borstonderzoek bedragen €149,- Wil je een screening ondergaan? Dan kun je bij verschillende centra terecht in Nederland! Kijk hiervoor bij de agenda voor borstscreening. Je kunt bijvoorbeeld een borstscreening of deelscreening (ander lichaamsdeel) ondergaan op diverse plekken in Nederland!

Oktober Wereld Borstkankermaand

De maand oktober geldt wereldwijd al jaren als de maand waarin extra aandacht wordt geschonken aan de strijd tegen borstkanker. In Nederland krijgt één op de negen vrouwen borstkanker. Elk jaar is oktober de maand waarin extra aandacht gevraagd wordt voor deze ziekte. Talloze acties vinden dan plaats om geld in te zamelen voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek. In de wereld borstkankermaand wil ik graag aandacht besteden aan preventief borstonderzoek, daarom zal ik een Natuurlijk Spreekuur houden over Infrarood Thermografie borstscreening.

Natuurlijk Spreekuur woensdag 8 oktober 2014

Woensdag 8 oktober van 20.00 tot 21.00 uur is er een Natuurlijk Spreekuur met Francine van Broekhoven over borstscreening. Tijdens dit spreekuur zal Francine uitleggen hoe borstonderzoek met infrarood thermografie werkt en heb je de mogelijkheid om vragen te stellen. Ik zal jouw vraag, desgewenst anoniem, dan namens jou stellen aan Francine.

Je kunt je hier gratis aanmelden voor het Natuurlijk Spreekuur >>>

Stel hier je vraag aan Francine van Broekhoven >>>

Tot slot ben ik benieuwd of je aan zelfonderzoek doet, te maken hebt gehad met een pijnlijke mammografie of al bekend bent met infrarood screening. Laat gerust een reactie achter!

Laat jij je borsten preventief screenen?

 

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Sytske
Door

Sytske

op 15 September 2014

Ik ben ouder dan 50 (bijna 56) en mijn borsten worden dus iedere 2 jaar gecontroleerd. Dat het onderzoek pijnlijk zou zijn hoor ik wel vaker, maar daar heb ik nog geen enkele keer last van gehad. De 2de keer gaf de vrouw die het onderzoek uitvoerde wel aan dat het voor mij pijnlijk kon zijn, omdat ik weinig tot geen vet heb. Gelukkig dus maar dat ik andere ervaringen heb met dit onderzoek. De reden dat ik dit schrijf is omdat ik hoop dat vrouwen die binnenkort hun 1ste borstonderzoek krijgen zich daarvan niet laten weerhouden door vooral negatieve ervaringen.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 15 September 2014

Bedankt voor je reactie Sytske en goed om te horen dat het ook zonder pijn kan!

Suzanne Broers
Door

Suzanne Broers

op 15 September 2014

Ik heb in 2011 de eerste keer een infrarood thermografie laten maken in Londen. bij https://www.facebook.com/BreastScreeningUK Dr Nyjon Eccles doet dit al jaren, ik kwam bij hem na een webinar over dit onderwerp. Ja ik ben ervoor naar Londen geweest, niet echt praktisch. Daarna heb ik hem zelfs een keer via skype geconsulteerd. Niet ongemakkelijk, niet pijnlijk, en ik heb zelfs alle foto's ook zelf, incl de uitleg. Fijn dat je dit kenbaar maakt Eva!! Dit kan heel snel heel breed worden verspreid over ons land. Preventie mijn ding!!

Louise
Door

Louise

op 15 September 2014

Goedemiddag Eva. Erg goed artikel had nog niet gehoord over infraroodonderzoek .maar woon ook niet in Nederland . Ikzelf ben ook over de vyftig en heb al verschillende borstonderzoek gehad en net als Sytske zonder pyn . Nu had ik een vraag toch wel voor te weten of als je schroeven en metaal (titan)in je rug hebt zou een infrarood onderzoek kunnen? Hartelyke. Groet van Louise

Valentine
Door

Valentine

op 15 September 2014

Beste Eva, Over het algemeen ben ik erg enthousiast over je site, je stimuleert mensen om gezond te leven en doet dat op een leuke, haalbare manier. Maar nu moet ik toch even reageren. Infrarood thermografie is een oude methode, weliswaar in een nieuw jasje gegoten sinds de digitalisering, maar nog steeds geen goede "evidence based" methode om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Een review onderzoek heeft in 2012 nog aangetoond dat thermografie slechts een kwart van de tumoren die worden aangetoond mbv mammografie detecteert. Hierbij een paar links naar evidence based informatie hierover. http://www.cancer.org/treatment/understandingyourdiagnosis/examsandtestdescriptions/mammogramsandotherbreastimagingprocedures/mammograms-and-other-breast-imaging-procedures-newer-br-imaging-tests http://www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm257499.htm. Ik vind het als arts zeer gevaarlijk dat je deze methode van opsporing van borstkanker propagandeert boven mammografie. Hopelijk zullen vrouwen die dit lezen eerst de info met hun huisarts bespreken, alvorens ze thermografie boven een mammogram verkiezen. Dan zullen ze dit verhaal bevestigd horen. Ik wens alle vrouwen die dit lezen nog vele jaren in goede gezondheid!

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 23 September 2014

Hoi Valentine, bedankt voor jouw reactie en aanvulling! Graag laat ik zien welke methoden er nog meer zijn buiten mammografie. Van elke methode zijn de voor- en nadelen te noemen. Iedereen dient zelf een keuze te maken en op die manier laten testen of onderzoeken die goed voelt.

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 8 November 2015

Beste Valentine, Thermografie gaat niet op zoek naar kanker. Ook mammografie doet dat niet. Er is maar één manier om werkelijk te weten of een verdachte plek kanker is of niet en dat is een biopt. Mammografie laat dus verdachte plekken zien, en dat doet thermografie ook. Er zijn altijd voor en tegens te vinden. Op Pubmed staan meer dan 1200 wetenschappelijke publicaties die aangeven dat thermografie zeer nauwkeurig is in het meten en zien van verdachte patronen. http://www.degroenezuster.nl/wetenschap/

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 16 September 2014

Wat fijn om al een aantal vragen hier te kunnen beantwoorden. Louise je vraag over metaal in de rug; het is geen beperking voor de infrarood screening. We gebruiken geen röntgen. Wel belangrijk dat je het meldt als je komt voor een screening. De arts wil weten wat er te zien is als die iets tegenkomt wat een bepaalde fysiologische verandering teweeg heeft gebracht in je lichaam. Fijn je ervaring te horen Suzanne! Als je wilt kun je anderen laten weten dat we screenings doen over heel Nederland. kijk voor screeningscentra op www.borstscreening.nl Fijn te horen Sytske. Doordat infrarood screening al eerder kan dan 50 jaar hoop ik dat vrouwen wat eerder dan hun 50ste bezig gaan met hun borst gezondheid. Preventie is goed en we zien meer op een thermogram dan op een mammogram. Dus ook wordt lymfe en eventuele ontstekingen bv besproken.

Liesbeth Oerlemans
Door

Liesbeth Oerlemans

op 8 October 2014

Op de website van borstscreening.nl staat 'Infraroodscreening is niet bedoeld als screeningsmethode op kankerrisico of als vervanging van andere beeldtechnologieën, zoals CT-scan, mammografie, echografie of MRI. Het gaat om een aanvullende techniek.' Ik vind dat dat onvoldoende blijkt uit het artikel.' Bij elke diagnostiek mag je je afvragen of dat nuttig is. Desiree (ervaringsdeskundige en tevens inhoudsdeskundige) schrijft over screening 'Als je er maar vroeg genoeg bij bent, dan overleef je het wel klopt gewoon niet. De ene borstkanker is de andere niet. De ene heeft sterke neiging tot uitzaaien en de andere helemaal niet. De ene is dodelijk, ondanks, behandeling, en de andere was ook zonder behandeling niet dodelijk geweest.' Wat heb je eraan om te weten dat je borstkanker hebt als het niet te behandelen is. Daar wordt je tijd van leven ernstig door aangetast. Mensen 'moeten' leren dat hoe vaak je ook screent risico's nooit zijn uitgesloten en je leven wel ernstig kan verzieken. De wereld is niet maakbaar, helaas.

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 8 November 2015

Beste Liesbeth, dank je wel, ik begrijp je punt. Maar het mooie van preventief meekijken en in staat te kunnen zijn verbetering aan te kunnen brengen in het borstweefsel maakt thermografie nu juist zo waardevol.

Daan Burger-van Roosmalen
Door

Daan Burger-van Roosmalen

op 25 April 2015

Door mijn zus gisteravond geïnformeerd over de thermografie -methode. Ik had hier al over gelezen en was al verbaasd dat men hier niet mee aan het werk is gegaan. Een aantal maanden geleden opgeroepen voor mijn 2de borstonderzoek (nu 53 jaar) gebeld en op het formulier vermeld dat ik ondragelijke pijn heb ondervonden tijdens het 1ste onderzoek. En dat terwijl ik dacht nu eens voordeel te hebben van mijn zeer kleine cupmaat. Geen watje zijnde, hockey op hoog niveau gespeeld met alle blessures die daarbij horen, stroomden toch de tranen over mijn gezicht. Na afloop vermeld, ondanks de lieve dames, dat ik daar NOOIT meer terug zou komen. Door die methode krijg je bijna tumoren. Ik ga dus de stoute schoenen aantrekken en een afspraak maken.

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 8 November 2015

Daan. je bent niet de enige met zo veel pijn. Ik hoop dat thermografie een goede methode voor jou is!

M
Door

M

op 21 October 2015

Hallo, Ik wilde graag even reageren op dit stuk. Ik vind het namelijk erg jammer dat er steeds zulke verhalen verteld worden over mammografie. Het onderzoek is inderdaad niet plezierig, maar wel een heel belangrijk uitgangspunt waar eventueel vanuitverder gekeken kan worden met andere onderzoeken. En vergelijkingsmateriaal mocht je later weer voor controle komen. Mensen die niet de middelen hebben om dit thermo onderzoek te doen (waarvan ik eigenlijk betwijfel of dit wel voldoende medisch onderbouwd is en dit als screenend onderzoek gezien mag worden) worden wel bang gemaakt en haken misschien af. Terwijl dit onderzoek veel levens kan redden. Tijdens het maken van de foto word de borst inderdaad platgedrukt maar dit omdat het klierweefsel (wat op een kluitje ligt) mooi uitgespreid is voor de foto. Zodra dit gebeurd is word de foto gemaakt en laat het apparaat vanzelf los. Dus niet totdat de borst niet verder plat kan. Ik merk vaak dat vrouwen na het onderzoek opgelucht zijn omdat het onderzoek mee viel, omdat ze angstig gemaakt zijn door zulke verhalen. Maar helaas hoor je de mooie en goede verhalen niet omdat deze niet interessant zijn om op een verjaardag te vertellen. Sommige dames hebben inderdaad meer klachten maar ik denk dat de uiteindelijke voordelen en nut van het onderzoek hier wel tegenop wegen. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen: publiceer aub geen zogenaamde feiten die vrouwen afschrikken dit toch wel heel belangrijke onderzoek te laten doen. M

HB
Door

HB

op 22 October 2015

is M een vrouw of een man? ik ben een vrouw die een borst verkleining heeft ondergaan met veel littekens, ....sommige liggen als kabels onder mijn borsten door. Het "plet" onderzoek is voor mij zeer pijnlijk, en de tranen lopen soms over mijn wangen, maar ik doe het want er komt veel borstkanker voor in de familie! De laatste 2 keren had ik zelfs blauwe plekken ter hoogte van het borstbeen, Ik heb altijd gezegd, als mannen hun "zaakje" op deze manier moesten laten onderzoeken, dan was er al lang iets anders op gevonden!!! We leven immers nog altijd in een mannenwereld! Zo, dit moest ik even kwijt, en deze dame gaat denkelijk de volgende keer voor een meer humaan onderzoek sparen!! mvgr

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 8 November 2015

Beste HB en M, Er is nog maar weinig bekend over hoe thermografie werkt. Moeilijk zelfs om te begrijpen door het RIVM die ook nog steeds onwaarheden roept over thermografie, gewoon omdat ze het niet begrijpen. Thermografie is een onderzoek die patronen van lichamelijke processen (fysiologie) weergeeft die afwijkend zijn. Het kan zijn dat er lymfe ophoopt, een hormoononbalans is en meer zaken die ik nu niet allemaal zal noemen. Het grote verschil met mammografie is dat men alleen op zoek is naar tumoren en dat als er niets gevonden is de vrouw daarvan bericht krijgt. Ze gaat er hierbij (soms onterecht) van uit dat alles goed is. Terwijl er misschien wel borstweefsel is wat voor verbetering vatbaar is. De thermografen helpen vrouwen inzicht te geven in hoe ze hun borsten gezond kunnen houden, juist door een preventief onderzoek. Lees alvast alle tips die ik heb geplaatst op mijn site over hoe je je eigen borsten gezond kan houden. http://www.degroenezuster.nl/tips-voor-mooie-gezonde-borsten/ En doe de beugel bh uit op het moment dat je vrij bent en het niet echt nodig is. De lymfe stroomt slecht door strakke bh's en beugel bh's. Lymfe moet afvalstoffen afvoeren, maar als het de lymfe moeilijk gemaakt wordt dan kun je je voorstellen dat we in de borsten een ophoping krijgen van lymfe en wellicht afvalstoffen. het lichaam plaatst immers afvalstoffen in vetweefsel, en dus in de borsten.....Lieve vrouw die dit leest, durf buiten de paden te kijken van wat je gewent bent. De lymfe beweegt niet uit zichzelf zoals bloed door ons hart bewogen wordt. Lymfe beweegt pas als wij bewegen. Stevig ingepakte borsten bewegen te weinig. Dit is het begin van een ontwikkeling van borstklachten. Borsten hoeven geen pijn te doen, negeer de adviezen die online staan over dat je je borsten stevig moet inpakken en zelfs 's nachts een bh moet dragen als je pijnlijke borsten hebt. Het omgekeerde is waar. Mail me als je vragen hebt op info@degroenezuster.nl

Inge
Inge
Door

Inge

op 4 November 2015

Ik ben erg blij te lezen dat er gezocht wordt naar verschillende methoden van (borst-)onderzoek. Mensen zijn heel verschillend, de een is gevoeliger voor een bepaalde methode dan de ander. Mammografie is een behoorlijk betrouwbare manier voor borstonderzoek, en is momenteel het meest praktisch om op grote schaal uit te voeren. Naast het feit dat het voor sommigen erg onprettig is, heeft het ook nadelen die niet bij iedereen even bekend zijn. Straling is voor geen mens goed, zelfs lichte doses. Daarnaast kan een aanwezige tumor door de druk beschadigd worden, waardoor de mogelijkheid van metastase wordt vergroot. Wanneer verschillende methoden van onderzoek beschikbaar zijn, met informatie over de betrouwbaarheid en de risico's, kan ieder kiezen voor de methode die het best bij hem/haar past.

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 8 November 2015

Dank je wel Inge, Mammografie is nog steeds gouden standaard in de hele wereld. En inderdaad is het goed dat er meer onderzoeksmethodes komen. Waar ik vooral voor ben is preventief onderzoek en dat zal mammografie nooit zijn. Ik denk dat een combinatie van thermografie en echografie om te beginnen een goed onderzoek geeft.

Ellen
Door

Ellen

op 6 November 2020

Dit is absoluut onwaar. Wat een leugens. Thermografie is onbetrouwbaar voor dieper gelegen tumoren die worden gemist. En ook kleine verpakkingen, die een eerste uiting kunnen zijn voor borstkanker, worden op de thermografie niet gezien. U moet u schamen om op deze manier in te spelen op de angst van vele vrouwen.

Ingrid
Door

Ingrid

op 14 February 2016

Op mijn 34e heb ik een mammografie gehad die mijn borstel geweld aan deed. Mijn cup E werd geplet tot een pannekoek... Auw. De onderzoekers zagen vervolgens teveel klierweefsel, omdat ik nog jonge borstel had. Ik moest naar een volgend kamertje en hier kreeg ik een echo, een pijnloze echo! Hadden ze dat niet gelijk kunnen doen? De uitslag was gelukkig goed. Zolang mijn borsten nog een beetje stevig zijn, wil ik nooit meer een mammografie!

Yvonne
Door

Yvonne

op 28 February 2019

Er staat in het artikel dat de kosten voor het thermografisch borstonderzoek 149,- euro zijn. Ik weet niet welk thermografisch centrum de thermografie voor dit bedrag aanbiedt, maar ik zie alleen maar prijzen van 250,- euro en bij evt. vervolgonderzoek kunnen de kosten oplopen tot wel 300-400,- euro. Jammer dat dit onderzoek dus voor veel vrouwen niet te betalen is.

Ellen
Door

Ellen

op 6 November 2020

En het is een onbetrouwbaar onderzoek. Dieper gelegen tumoren worden met deze methode niet altijd gezien. Het is niet altijd zo gemakkelijk om borstkanker te ontdekken. Soms moeten verschillende onderzoeken gecombineerd te worden om een betrouwbaar beeld te krijgen zoals mammografie en/of echo en/of punctie. Dit is gewoon misleidende reclame te triest voor woorden

Linda
Door

Linda

op 2 November 2020

Zeer slecht dat je dit promoot! Kalkspatjes in de borst kunnen een voorstadium zijn van borstkanker. Deze spatjes voel je niet en veroorzaken vaak ook geen klachten! En deze spatjes zijn NIET te zien op een thermografie. En daar is nou juist die mammografie zo belangrijk voor!!! (hier spreekt een mammografie laborante)

Ellen
Door

Ellen

op 6 November 2020

Goed zo mevrouw!! Dit is misleidende informatie. Thermografie is een onbetrouwbare methode met name dieper gelegen tumoren worden niet opgemerkt. Afschuwelijk dat dit bericht zo verspreid wordt.

Reactie plaatsen

Maak ook de Reis van je Hoofd naar je Hart 💞

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.