Puur genieten met De Free Range Cook van Annabel Langbein

Eind februari was Annabel Langbein in Nederland voor de promotie van haar laatste kookboek ‘De Free Range Cook’. In Nieuw-Zeeland is Annabel echt een bekendheid, bij maar liefst 1 op de 3 huishoudens prijkt een van haar boeken op de boekenplank. Ze heeft inmiddels 20 titels op haar naam staan, maar in Nederland is zij gek genoeg nog steeds niet erg bekend. Mocht je haar kennen, dan zou dat kunnen zijn van haar programma op 24Kitchen onder de gelijke naam. Haar uitgever en marketingagent nodigden een groep van journalisten en bloggers uit voor een lunch in restaurant Vork & Mes. Op naar het saaie Hoofddorp dus: voor lekker eten en mooie ontmoetingen rijd ik naar iedere plek!

Restaurant Vork & Mes

Restaurant Vork & Mes is gevestigd op een geweldige plek aan een meer, aan de rand van het Haarlemmermeerse bos. Door de grote ramenpartijen, bevind je je eigenlijk midden in de natuur. Oog in met water, lucht en groen. Chef Jonathan Karpathios werkt met verse en onbespoten producten die dagelijks uit de eigen kwekerij en tuinen komen.

Een plek die aansluit op de visie van Annabel Langbein. Want ook zij kookt uitsluitend met, verse, pure ingrediënten uit haar nabije omgeving. In ‘ De Free Range Cook‘ van Annabel Langbein komen alle groenten en kruiden die zij gebruikt, afgezien van de avocado, uit haar eigen tuin. Nou ja, een tuin is het niet eens meer te noemen, meer een landgoed getuige de foto’s in haar boek.

Annabel Langbein en haar visie

Annabel blijkt een prettige en toegankelijke persoonlijkheid te zijn: een no-nonsens dame die met gevoel voor humor haar visie deelt. Die visie bestaat uit koken met pure ingrediënten, gebruikmaken van eenvoudige maar heerlijke recepten, en mensen samen aan het koken en eten krijgen en ze samen laten genieten van vers voedsel. Haar visie op eten spreekt me enorm aan. Eten staat voor Annabel gelijk aan connectie. Connectie met de mensen met wie je aan tafel zit, maar ook voor connectie met de natuur.

Salade van geroosterde rode biet en rucola

Het eten is die middag verrukkelijk: salade met bietjes, amandelen en kaas, salade met spinazie en gemarineerde uitjes, tarte tartin met zoete ui, aardpeer, kaas en boerenkool, kaasplankje met notenbrood en appelstroop. Tot slot ijs met een likeurtje en appeltjes.

Een van de gerechten die de chef maakte was een Salade van geroosterde rode biet en rucola en kwam uit het boek ‘De Free Range Cook’. Deze eenvoudige salade is een geweldige combinatie van gekaramelliseerde rode bieten, romige feta en amandelen. Het recept wil ik jullie niet onthouden!

Hiervoor heb je nodig:

  • 4-5 middelgrote rode bieten (400-500 g), geschild en in parten gesneden
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 200 g rucola
  • 1 handvol (25 g) jonge bietenblaadjes
  • sap van 1 citroen
  • 135 g geroosterde amandelen
  • 120 g verkruimelde fetakaas

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Leg de stukken rode biet in een grote ovenschotel met bakpapier en meng er 2 eetlepels olijfolie, suiker, azijn, zout en peper door. Spreid de bietparten uit in één laag
  3. Bak ze 40-45 minuten tot ze zacht zijn en net beginnen te verschrompelen.
  4. Laat ze afkoelen in de ovenschotel.
  5. Meng de rucola en bietenblaadjes met het citroensap en de resterende 2 eetlepels olijfolie en verdeel dit over 6 borden.
  6. Verdeel vervolgens de afgekoelde rode bietparten erover en bestrooi het geheel voor het serveren met feta en amandelen.

Genieten met De Free Range Cook

Inmiddels hebben wij thuis al verschillende gerechten uit ‘ De Free Range Cook‘ gemaakt en er samen erg van genoten. Ik wist het al maar dit boek bevestigt het weer: lekker en gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Genieten dus, dit boek! Niet alleen van het eten, maar ook de fotografie is een lust voor het oog. Met het boek van Annabel Langbein waan je je aan de andere kant van de wereld en worden de lente en zomer werkelijkheid. Het kookboek prijkt naast de boeken van Donnay Hay, een Australische kookboek auteur. De dames van down under hebben mijn hart (en keuken) veroverd!

Win De Free Range Cook van Annabel Lanbein

Heb je zin gekregen om de keuken in te duiken om de recepten van Annabel Langbein te gaan maken? Miss Natural mag 5 exemplaren van haar nieuwste boek ‘De Free Range Cook’ weggeven! Hoe maak je kans? Laat in een reactie onderaan dit artikel weten of en waarvan jij Annabel Langbein kent. Ken je haar niet, laat dan weten waarom je haar graag zou willen kennen. Misschien staat het boek dan binnenkort wel bij jou in de boekenkast!

Let op! Alleen Miss Natural leden maken kans. Je kunt bovenaan de site gratis lid worden.

Ken jij Annabel Langbein al of zou je haar willen leren kennen?

De 5 winnaars zijn geworden:

Susan M., Meike, Nynke, Chantal B. S. en Lisette. Gefeliciteerd! Jullie krijgen het boek ‘De Free Range Cook’ van Annabel Langbein thuisgestuurd. Graag jullie adresgegevens sturen  via het contactformulier van Miss Natural.