Recept: Lekkere zoete Appelstamppot

Ben jij ook zo dol op stamppot? Ik hou er wel van, maar vooral als het niet zo’n ‘saaie’ traditionele stamppot is en er juist een lekker verrassend smaakje aan zit. Laatst kwam ik zo’n stamppot tegen in het boekje ‘Verder Koken zonder E-nummers’: een appelstamppot. Omdat deze stamppot een beetje zoet is vond ik ‘m erg lekker, en ook mijn zoontje van 5 heeft ervan gesmuld! De appelstamppot is juist lekker voor deze tijd van het jaar, waarin we de winter nog voelen maar ook alweer zin krijgen in het voorjaar.

Recept: Appelstamppot

Dit heb je nodig:

  • circa 2 kilo zoete appels
  • 1 kilo aardappels
  • 1/2 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel zeezout
  • 100 gram droge witte bonen

Zo maak je de appelstamppot klaar:

  1. Spoel de geweekte witte bonen af en doe ze met het water in de pan.
  2. Breng het aan de kook en laat de witte bonen in rum een uur gaarkoken.
  3. schil de appels en aardappels en snijd ze in stukjes.
  4. Doe de appels met de kaneel in een pan en doe er zoveel water bij dat de appels half onder water staan. Kook ze in ongeveer 3 kwartier gaar.
  5. Doe de aardappels in een andere pan en doe zoveel water in de pan dat de aardappels onder water staan.
  6. Voeg wat zeezout toe en kook de aardappels ook in 3 kwartier gaar.
  7. Giet de witte bonen, de appels en de aardappels na het koken af.
  8. stamp met een pureestamper de aardappels, witte bonen en appels door elkaar in een grote schaal of pan.

De ‘Koken zonder E-nummers’-serie

Bovenstaand appelstamppot recept komt uit het boekje ‘Verder Koken zonder E-nummers‘ en is onderdeel van de serie ‘Koken zonder E-nummers’, die bestaat uit drie receptenboekjes.

Dinneke van den Dikkenberg ontdekte dat ongelofelijk veel producten in de supermarkt schadelijke E-nummers bevatten. Zoals zovelen kwam ze erachter dat er ontzettend veel producten werden verkocht vol met additieven en ze begon een zoektocht naar niet-schadelijke en E-nummervrije producten. Inmiddels is koken zonder E-nummers Dinnekes lifestyle geworden.

In 2011 verscheen het eerste boekje in de serie van Dinneke van den Dikkenberg: ‘Bewust koken zonder E-nummers‘, met meer dan 60 eenvoudige recepten voor iedereen die gezond wil koken zonder E-nummers. En daar bleek behoefte aan! Het jaar erop verscheen deel 2: ‘Verder koken zonder E-nummers‘, met nog eens 60 eenvoudige en uiteraard E-nummervrije recepten voor dagelijks gebruik. En begin dit jaar kwam het derde boekje in deze serie uit: ‘Gewoon koken zonder E-nummers‘. Inderdaad, met ‘gewone’ recepten. Lekker praktisch, zonder poespas en elke dag te gebruiken.

Voor wie graag zonder pakjes en zakjes aan de slag wil in de keuken zijn de boekjes van Dinneke van den Dikkenberg echt een aanrader. Je kunt ze overigens niet alleen raadplegen voor eenvoudige dagelijkse maaltijden, maar ook voor toetjes, cakes en lekkere snacks.

Wat is jouw favoriete stamppot recept?