Recept: Lifechanging Bread - zonder tarwe!

Wat een enthousiaste reacties kregen we toen we lieten weten dat Miss Natural de Week zonder Tarwe ging organiseren! Onze leden waren er zelfs zo blij mee dat we meerdere recepten ingestuurd kregen. Zo kregen we van Ineke Chabot een heerlijk recept van ‘Lifechanging Bread’ toegestuurd.

Ineke vond dit recept enige tijd geleden op de website van Sarah Britton. Zij is een holistisch voedingsdeskundige en heeft inmiddels al velen over de hele wereld bereikt en geïnspireerd met haar recepten. Zo ook Ineke. Dit broodrecept wil zij dolgraag delen met de lezers van Miss Natural. “Het zit vol met alles wat goed is”, aldus Ineke. “Supergoed voor detox en optimale darmfunctie, hoog in voedingstoffen, vezels, en proteine, en het is vegetarisch, suikervrij, glutenvrij en lactosevrij. Bovendien bevat het Lifechanging Bread geen gist en is er geen sprake van moeilijk kneden.”

Recept: Lifechanging Bread

Dit heb je nodig:

  • Een diepe mengkom en een stevige lepel om te roeren.
  • 135 gram zaden, zoals pompoenzaad, zonnebloemzaad, pijnboompitten of een mix daarvan.
  • 90 gram ongebroken lijnzaad (gebroken lijnzaad neemt teveel vocht op).
  • 145 gram havervlokken (Ineke gebruikt zelf quinoa vlokken, en neemt dan iets meer water).
  • 65 gram noten naar keuze, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, macadamia *. In grove stukjes gehakt.
  • 2 eetlepels hennepzaad of chiazaad.
  • 3 eetlepels psyllium huskpoeder (verkrijgbaar bij drogisten of De Tuinen).
  • 1 theelepel zeezout.
  • 1 eetlepel honing naar smaak of naar keuze maplesiroop, een beetje agave, steviapoeder, kokossuiker of palmsuiker. (Je kunt het er ook helemaal uitlaten.)
  • 3 eetlepels kokosolie.
  • 350/400 ml lauw water.

*Bij notenallergie deze dan vervangen door de zaden die wel zijn toegestaan.

Ineke: “Zelf voeg ik soms iets meer water toe en vind ik een eetlepel kokosmeel erdoor erg lekker. Ik doe er ook een paar handjes biologische rozijnen door en een theelepel biologische koekkruiden of een goede kwaliteit kaneel. Dit hoeft niet maar je kunt hier zelf je draai aan geven. Bovenstaande ingrediënten vormen de basis”.

Zo maak je het Lifechanging Bread klaar:

  1. Meet het water af en zorg dat het handwarm is. Doe daar de kokosolie in die dan kan smelten.
  2. Voeg alle ingrediënten toe aan de kom totdat alles goed is gemengd. Het is een vrij zware massa.
  3. Doe het deeg in een broodvorm. Indien nodig eerst invetten met wat olie.
  4. Druk de bovenkant goed plat en maak alles mooi egaal totdat het oppervlak glad is. Laat dit nu minimaal 2 uur staan, mag ook de hele dag of nacht.
  5. Bak het brood 20 minuten lang in een op 175 graden voorverwarmde oven.
  6. Neem de vorm uit de oven en stort het brood op een rooster.
  7. Bak nu het brood wederom, dit keer zonder blik circa 35 tot 40 minuten lang, eveneens op 175 graden.
  8. Laat het brood volledig afkoelen alvorens aan te snijden.

Ineke: “Het brood blijft ongeveer 4 dagen goed in een blik of container, maar beter is het in plakken te snijden en in te vriezen, ideaal! Het is ook fantastisch om te roosteren en heerlijk met roomboter en naar keuze diverse gezonde smeersels of honing, jam, of hartig beleg zoals geitenkaas. Ik eet iedere ochtend een sneetje als ontbijt!”

Kookvideo: Glutenvrije Boekweit Pannenkoek

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FNnLebgkYlM&index=4&list=PLguD8tsuf33bojDh-Nbrlcc_xyun51xPr[/youtube]

Eva en Lisette maken glutenvrije pannenkoeken van boekweit met champignons en pesto. Daarbij doen ze ook Microbewegingen! Bekijk de kookvideo >>>

Het recept voor het maken van de Glutenvrije Boekweit Pannenkoek vind je in de e-mail bijlage van dag 5 in de Week zonder Tarwe.

Schrijf je in voor de gratis Week zonder Tarwe

De Week zonder Tarwe is voor iedereen die meer wil weten over de voordelen van leven zonder tarwe en glutenvrij eten. Wil je weten wat tarwe kan doen met je lichaam, waarom niet iedereen even goed reageert op tarwe, waarom tarwe dik maakt, en wat lekkere en gezonde broodvervangers zijn? Of ben je op zoek naar lekkere tarwevrije recepten? Dan is de Week zonder Tarwe zeker iets voor jou! Schrijf je nu gratis in via onderstaand formulier.

Wat is jouw favoriete tarwevrije broodrecept?