Recept: puur natuur crackers, vol met zaden en pitten
Steeds minder mensen eten brood van de bakker of supermarkt en kiezen voor alternatieven. Maar in de praktijk missen we ons vertrouwde sneetje bruinbrood met kaas soms best wel.
Daarom heb ik een recept voor je, voor een lekker alternatief. Namelijk een cracker vol met zaden en pitten. Lekker als ontbijt, maar ook als lunch. Met of zonder beleg een ware traktatie!
Dit heb je nodig voor deze puur natuur crackers:
- 100 gram grof gemalen zonnebloempitten
- 100 gram grof gemalen pompoenpitten
- 40 gram grof gemalen pijnboompitten
- 50 gram gebroken lijnzaad
- 4 eetlepels hennepzaad
- 75 gram sesam zaad
- 80 ml warm water
- 3 eieren
- 2 eetlepels amandelmeel
- Mespuntje zout
- 3 eetlepels gesmolten kokosolie
Extra voor de hartige cracker:
- 2 eetlepels gemengde kruiden (bieslook, basilicum, paprika, knoflook)
- Geraspte kaas
- Fijn gesneden zongedroogde tomaatjes
Extra voor de zoete cracker:
- 2 eetlepels gesneden rozijnen
- 2 eetlepels fijngesneden gedroogde appeltjes
- Neem 2 eetlepels grof gemalen noten in plaats van de pijnboompitten
- 1 eetlepel honing
Superfood cracker:
- Neem amandelmelk in plaats van water
- Vervang de pijnboompitten met goij- of inca bessen, of moerbeien
- Vervang eventueel een deel van de zonnebloempitten door grof gemalen raw chocola
Zo maak je de krackers klaar:
- Verwarm de oven voor op 150 – 160 graden.
- Meng alle droge ingrediënten in grote kom.
- Breek de eieren in een andere kom, giet het water erbij en de gesmolten kokosolie. Roer goed, maar niet te lang, tot een homogene massa.
- Roer vervolgens voorzichtig de droge ingrediënten erdoor en zet het even op een koele plek.
- Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en stort de massa erop. Strijk met een spatel of achterkant van een lepel de massa over de hele bakplaat uit. De laag mag niet te dik worden anders worden de crackers niet knapperig. Heb je teveel deeg, bak de crackers dan in 2 keer.
- Haal de crackers na circa 10 minuten bakken uit de oven.
- Snijd ze in de vorm van de crackers, hiermee voorkom je dat ze gaan breken als je ze eerst zou afbakken. Zet ze nog 15 minuten terug in de oven.
- Let op dat de oven niet te warm staat want kunnen snel verbranden. Blijf in de buurt van de oven en kijk regelmatig.
- Laat de crackers goed afkoelen alvorens ze in een luchtdichte doos te bewaren. Eet smakelijk!
Maak jij weleens je eigen crackers?