Recept voor gezonde pizza

Alhoewel pizza zeker op mijn lijstje met favorieten staat, valt het me op dat het in de meeste restaurants toch altijd een beetje een tegenvaller is. Zeker uit Food-IQ verantwoord oogpunt.

Een duimendikke deegbodem, ongelofelijke hoeveelheden kaas en een standaard tomatensaus uit een potje is vaak de basis. Nee, dan de flinterdunne pizza’s met kakelverse ingrediënten waar de Italianen bekend om staan. Helaas zijn deze pizza’s een schaars goed en behoort de pizza in ons land inmiddels min of meer tot de categorie junkfood. Jammer, want dat hoeft het geenszins te zijn.

Neem deze eigengemaakte pizza: voor mensen die problemen met tarwe hebben is spelt vaak een uitkomst, vandaar een speltdeeg bodem. Je maakt de bodem overigens zo dun als je zelf wilt en ook met de topping kun je alle kanten op. Dit is slechts een voorbeeld, maar voeg gerust zo veel groenten toe als je wil. Lekker met een verse salade!

Bereiding van de pizza bodem

Roer de gist en de honing met 200 ml lauwwarm water tot de gist is opgelost. Meng in een grote kom de bloem met het zout, roer het gistmengsel en de olijfolie erdoor. Kneed het deeg 10 minuten. Dek het af met plasticfolie en laat het op een warme plek minimaal 25 minuten rijzen. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, voeg als het plakkerig is nog een beetje bloem toe. Deel het deeg in tweeën en rol het dun uit in pizzacirkels.

Bereiding van de pizza topping

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwarm de olie in een pan en roerbak in ongeveer 3-5 minuten de courgetteplakjes, voeg de knoflook toe en breng op smaak met een beetje zout en peper. Bestrijk de pizza’s met de tapenade tot 2 centimeter vanaf de rand en verdeel de courgettes over het deeg. Verdeel de beide kaassoorten erover en de helft van de peterselie of oregano.

Bak de pizza’s in de oven een voor een in circa 12 minuten goudbruin en gaar, De oventijd is afhankelijk van hoe dun je het deeg hebt uitgerold. Haal ze uit de oven en bestrooi ze met de rest van de verse kruiden en de rucola. Besprenkel met een beetje olijfolie en serveer direct. Lekker met de avocadosalade.

Ingrediënten voor gezonde pizza voor 2 personen

Voor de bodem

  • 8 g verse gist of 14 g gedroogde gist
  • 1 theelepel honing
  • 275 g speltbloem, plus extra om te bestuiven
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

Voor de topping

  • 1 eetlepel olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 1 courgette, in dunne plakjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • zeezout en versgemalen peper
  • 4 eetlepels zwarte olijventapenade
  • 1 bol buffelmozzarella, in stukjes gescheurd
  • 30 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • klein handjevol grof gehakte verse peterselie of oregano
  • handjevol rucola

Dit recept voor gezonde pizza is uit het Eet jezelf Mooi, Slank & Gelukkig Kookboek van Amber Albarda.

Eet smakelijk! Wat is jouw favoriete pizza recept?