datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Ritme van de natuur en de invloed van de volle maan
19 november 2021 
7 min. leestijd

Ritme van de natuur en de invloed van de volle maan

We raakten ons natuurlijke ritme kwijt. Velen van ons weten door de 24 uurs economie niet eens wat het is; een natuurlijk ritme. Dat het nou eenmaal hoort bij deze tijd. Veel mensen voelen zich opgejaagd.

Alles in de natuur heeft zijn eigen cyclus. Er is tijd voor activiteit en een tijd voor passiviteit en rust. Kijk maar naar de seizoenen. De ontwaking in de lente, volgt op de rust in de winter. En de oogst in de herfst op de energievolle zomer. Alleen als onze huid regelmatig kracht kan putten en volgens haar natuurlijke ritme mag leven, kan ze haar functies vervullen.

Leven in het ritme van de natuur

Het ritme van de natuur en onze gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurritme verbonden aan de zon, de maan en de sterren stuurt namelijk alle lichaamsprocessen aan. Maar ook de ritmes van je hart, je eierstokken en je hersenen zijn afgestemd op het ritme van dag en nacht, de maan en de seizoenen. Hoe dat zit zal ik uitleggen, dan wordt het ook wat concreter voor je wat het dan betekent om te leven in het ritme van de natuur. Wij worden geregeerd door cycli en ritmes. Als wij onszelf afstemmen op de cyclussen van de zon en de maan, zijn wij ook volmaakt in harmonie met onszelf en de natuur.

Ritme-van-de-natuur

De zon en de maan

De zon vertegenwoordigt het mannelijke aspect in ons en de maan het vrouwelijke. Bij de zon moet je dan denken aan intelligentiekracht, die de wereld overdag bestuurt en voeding geeft. Zo dat wij hier op aarde kunnen leven, groeien en evolueren. Overdag krijgt je huid veel te verduren en daar zijn dan ook volop producten voor, die de huid beschermen. Hoewel tijden veranderen, is het voor onszelf makkelijker onszelf af te stemmen op de zon dan op de maan. Net zoals het makkelijker is te genieten van de lente en de zomer, dan van de winter en de herfst. Zowel de maan als de winter en de herfst, dwingen ons naar binnen te kijken wat er in ons leeft en groeit en bloeit. Veel mensen vinden dat lastig.

De binnenkant

We vinden het ook makkelijker te geloven wat we zien, dan wat we niet zien. Terwijl we onszelf niet realiseren dat als we bijvoorbeeld een huidaandoening of ziekte hebben, dit al een lange reis heeft afgelegd in het ongeziene. Wat je ziet is in essentie het laatste in de rij. Dus als we het hebben over huidverzorging, vinden we het makkelijker om bezig te zijn met de buitenkant, dan de binnenkant. Als we dan kijken naar de werking van onze huid dan is het niet verwonderlijk dat ze zich in de regel behoorlijk voelt tegengewerkt.

Een gevoelige huid

Wist je dat slechts 5% van de bevolking een genetisch bepaalde, gevoelige, te droge huid heeft? Alle overige mensen met een droge en of gevoelige huid hebben dit in de loop der jaren ontwikkeld. Stress, inderdaad. Hormonen. Milieu-invloeden. Voeding. Conventionele cosmetica. Ja, maar ook onwetendheid over het natuur-lijke ritme van de huid, en met welke cyclus de huid is verbonden. En dus zijn we geneigd de huid ’s nachts teveel te voeden, terwijl het dan de ruimte moet krijgen om te ademen. Wat ook interessant is, en zeer opmerkelijk dat het percentage gevoelige en of droge huid bij de mannen veel lager ligt dan bij de vrouwen. Zo rond de 7,5% van de mannen heeft een gevoelige huid tegenover 85% van de vrouwen.

ritme-van-de-natuur

Energie van de zon

De man is energetisch meer verbonden met de energie van de zon. De vrouw is meer verbonden met de energie van de maan. De zon is geliefd bij ons allemaal; zijn licht raakt onze huid, geeft warmte en stelt ons overdag in staat in actie te komen. Vanuit ons mentale stuk zijn we met de zon verbonden. Omdat het mannelijke stuk in ons zo goed ontwikkeld is en in deze wereld deze energie domineert, is het tijd om de maan in het zonnetje te zetten.

De zon en de maan lijken vanaf de aarde gezien even groot, maar in werkelijkheid staat de zon 400 x verder van onze planeet af. De maan is de planeet die het meest dichtbij de aarde staat. De maan regeert ons onbewuste, ons gevoelsleven. Ze is verbonden met onze intuïtie en beïnvloedt onze creatiekracht. Iedere nacht verwerken we de indrukken van overdag. En daar groeien en leren we van, met vallen en opstaan.

De maancyclus

De maan reist in ongeveer 28 dagen rond de aarde. En de aarde draait in 365 dagen om de zon. Dat betekent dat de zon en de maan twee keer per maand in een lijn staan. Bovendien betekent het dat als de maan in 28 dagen rond de aarde reist er meestal dertien en niet twaalf volle manen per jaar zijn. Dit geeft aan dat onze huidige kalender, en dus ook onze tijdsbeleving, niet in harmonie is met de natuur.

Wat echter maar weinig vrouwen weten is dat zowel onze menstruatiecyclus als onze huidcyclus synchroon lopen met de maanfasen. Je zou het haar geheime energiebron kunnen noemen. Mooi toch? Zo heb je vast nog nooit eerder naar de processen in je lichaam gekeken. De maancyclus is een grondpatroon voor vernieuwing.

De invloed van de volle maan

Als de maan zich opbouwt naar volle maan, dan oefent hij in toenemende mate invloed uit op de getijden en het oppervlak van de aarde. Dit cyclische trekken van de aarde heeft enorme invloed op onze energie, dus op hoe we ons voelen, onze lichaamssappen, menstruatiecyclus en onze huid. Omdat we een zijn met de natuur en zowel de aarde als de mensen, de planten en de dieren voor circa 70% uit water bestaan hangt onze vochtbalans nauw samen met ons energiepeil en dus ook de conditie van onze huid. Dus om je nog even te herinneren: jij en ik bestaan voor 70% uit water.

De maan reist in 28 dagen om de aarde. Precies het aantal dagen dat de huid nodig heeft om zichzelf volledig te regenereren en de voor de eicel om te rijpen, op zijn vruchtbaarst te zijn en zichzelf weer af te breken.

De-invloed-van-de-volle-maan

Elke maanfase is in vier fasen van zeven dagen onderverdeeld:

  • Nieuwe Maan de maan is volledig onzichtbaar
  • Wassende maan de maan laat zichzelf steeds meer zien
  • Volle maan de maan weerkaatst volop licht van de zon
  • Afnemende maan de maan is steeds minder zichtbaar

Elke fase duurt ongeveer 7 dagen en ze vloeien in elkaar over. Als de maan zich opbouwt naar volle maan, dan rijpt de eicel en bouwt ook de huid zich op.

Hydratatie van een levende huid

Ongeveer 85% van de vrouwen heeft een te droge/gevoelige huid. Vrijwel alle cosmetica houdt zich druk bezig met de hydratatie van je huid. Dat hydratatie iets met water te maken heeft weet iedereen wel. Maar waar zit dat water dan? En hoe kun je de huid van water voorzien? Veel fabrikanten van cosmetica geven daar geen eerlijk antwoord op. Het laat zich makkelijk raden waarom dat zo is. Hydratatie heeft te maken met het hydrateren van een levende huid. Het zorgt zelf voor het vasthouden van voldoende water. Sterker nog: daar is het expert in. Als de huid een orgaan is dat prima in staat is zichzelf te hydrateren, wat is dan nog de rol van cosmetica? Het is waar: als jij ervoor zorgt dat je veel water drinkt, kunnen afvalstoffen via de bloedbaan worden afgevoerd. Bovendien onttrekt je huid water aan de bloedbaan, zodat het zelf haar cellen kan vernieuw-en, de huid soepel kan houden en wondgenezing kan bespoedigen.Je huid in balans

Maar kijk maar naar jezelf: het leven kan je wel eens uit balans trekken. Huidbeelden kunnen om allerlei redenen tijdelijk veranderen: teveel stress, weinig slaap, hormonen, milieu invloeden, even een verkeerd eetpatroon, weinig bewegen, etc. Hierdoor kan de barrièrefunctie verslechteren. Dat wil zeggen: de huid verliest makkelijk vocht wat door de verdamping via de opperhuid verdwijnt. Je huid kan hierdoor droog/trekkerig aanvoelen, allergische reacties vertonen, reageren met roodheid, pukkels en geïrriteerdheid. Dan is het fijn als je je lichaam en je huid kunt helpen om zelf weer aan het werk te gaan. Om het nieuwe impulsen te geven. Het wonder en het grote geschenk van de natuur is dat er voor iedere ziekte, of laten we het in dit verband een huidaandoening noemen, een passende geneeswijze is, die in planten te vinden is.

Levensenergie van de plant

Nu je weet hoe de maan samenhangt met je huidcyclus, is het ook helemaal niet zo gek dat dit voor planten net zo geldt. Ze worden groot, gezond en sappig boordevol werkzame stoffen en levensenergie als ze in het ritme van de natuur tot wasdom kunnen komen. Vervolgens, als de planten zijn geoogst, dan wordt er een ander ritmisch proces in werking gezet. Een proces waar de Oostenrijkse scheikundige Rudolf Hauschka maar liefst 20 jaar op gebroed heeft. Want hoe onttrek je de werkzame bestanddelen en de krachtige levensenergie aan de plant? En hoe zorg je ervoor dat deze voor langere tijd houdbaar zijn? Hij ontdekte dat je het beste het ritme van de natuur zo goed mogelijk kon nabootsen. De vers geoogste planten worden klein gemaakt en gedurende 7 dagen in water gedompeld. Licht en donker, warmte en koude, rust en beweging kunnen er op inwerken. Dan worden ze geperst en gefilterd. En in sommige gevallen wordt een beetje as toegevoegd.

Overstappen op natuurlijke huidverzorging

Als je leeft in het ritme van de natuur, zul je merken dat je menstrueert tijdens Nieuwe Maan. Als je wilt overstappen op natuurlijke huidverzorging zoals die van Dr. Hauschka, dan is het een goed moment om na de nieuwe maan te beginnen. Wie bereid is eerlijk naar zichzelf te kijken, ontdekt dat iedere levensfase unieke kansen en mogelijkheden biedt en dat deze zich moeiteloos aandienen als we ons in harmonie met de natuurlijke levensritmen ontwikkelen. Zo komt er balans tussen rust en activiteit, wat de basis is voor een goede gezondheid en een tijdloos mooie huid.

Wat merk jij van de volle maan? Laat het ons weten in een reactie! 

Dit artikel is geschreven door Tessa Koop en jou aangeboden door Dr. Hauschka.

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading