Speltbroden in de test: welk speltbrood is echt en ook lekker?

Speltbrood wordt steeds populairder en het is ook makkelijk verkrijgbaar. Je hoeft niet meer naar de natuurwinkel toe voor je brood, in de betere supermarkten en ook bij veel bakkers is het tegenwoordig al verkrijgbaar. Maar is ook elk speltbrood wel echt een speltbrood? Met zoveel aanbieders en zoveel verschillende prijzen is het tijd om eens uit te zoeken wat er nu precies in al deze broden zit. Ik ging voor je op onderzoek uit!

Over spelt

Spelt wordt ook wel oer-tarwe genoemd. Het brood is ideaal voor mensen die niet goed tegen tarwe kunnen. Spelt is één van de meest eiwitrijke graansoorten, het  bevat 10 tot 25 % meer eiwit dan tarwe. Ook bevat spelt veel meer vitaminen dan tarwe. Zo bevat het veel vitamine B, onder andere foliumzuur en nicotinezuur. Daarnaast is spelt ook nog rijk aan vitamine E en bevat het de mineralen ijzer, kalium, magnesium en fosfor.Doordat het veel vezels bevat ben je sneller verzadigd en door de lage glycemische index blijf je langer verzadigd, waardoor  je bloedsuikerwaardes  geen uitschieters maken.

Soorten speltbrood

Je hebt verschillende soorten speltbrood: s pelt met gist en spelt met desem. Spelt met desem is heel vast brood omdat het niet rijst zonder gist) en spelt met gist lijkt op gewoon brood. Het echte speltbrood mag volgens de Nederlandse warenwet alleen zo genoemd worden als het daadwerkelijk met 100% speltgraan wordt bereid.

Speltbroden in de test

Tijd voor een test! Ik heb vier broden gekocht en er een zelf gebakken in de broodbakmachine. Het resultaat en ook de

ingrediënten verrasten mij heel erg, omdat speltbrood toch als natuurproduct bekend staat. Ook zit er geen speltdesem bij, maar uit ervaring weet ik dat in Duitsland dit brood meer te koop is (dinkel) en dat smaakt allemaal goed en ook de prijs /kwaliteit verhouding is goed. Maar ik hou de test nationaal!

Noot vooraf: ik koop normaal altijd bij de natuurwinkel, of bij de echte bakker mijn speltbrood, dus een beetje verwend ben ik wel. Daarbij verschilt het uiteraard ook per brood en winkel of iets al dan niet smaakt of vers is. Smaak blijft toch iets heel persoonlijks.

Stevig Speltbrood van Albert Heijn (€2,49)

Ingrediënten (deze heb ik opgevraagd via email): s peltmeel, water, speltbloem, speltvlokken, spelt(gepoft), bakkersgist, lijnzaad, gejodeerd zout, plantaardige olie (koolzaad, raap), gerstemoutextract, specerijen(koriander).

De eerste indruk van het brood is goed. Het is een klein stevig broodje en het voelt als een normaal meergranen brood. De smaak valt me echter tegen, het is nogal droog en er zit niet veel smaak aan. Ik heb het niet in de vriezer gedaan en op de 4de dag is het echt helemaal droog. Het tweede brood ervan heb ik wel in de vriezer gedaan en bij het eruit halen na 2 dagen is hij lang niet meer zo vers en erg droog.

Speltkoren van Clout De Echte Bakker (€2,05)

Ingrediënten: w ater, speltbloem 23%, zonnebloempitten, gebroken spelt 8%, speltvlokken 6%, spelt volkorenmeel 3%, desem van volkorenspelt, tarwegluten, speltmoutmeel 2,5%, aardappelpureevlokken, zout, sesamzaad, gist, verdikkingsmiddelen, lupinengries, gebroken gerstemout, suiker, dextrose, druivenconcentraat, emulgatoren, moutextract, sojabloem, zuurteregelaar, aroma.

Dit is een optisch erg mooi brood, mooi donker en rijk aan pitjes. Het ruikt heerlijk en doet me meer denken aan een oerbrood. Het voelt als een stevigere snee brood. De smaak is lekker, zelfs zonder beleg! Het is niet droog en de pitjes geeft het echt een ‘bite’. Na 4 dagen is het brood nog steeds lekker en niet droog.  Ook uit de vriezer komt deze super.

Speltbrood van de Jumbo  (€2,25)

Ingrediënten: s peltbloem, water, bakkersgist, tarwe(gepoft)lijnzaad, bakkerszout, tarwebloem, tarwegluten, verdikkingsmiddel (E412), emulgator, dextrose, karwijzaad, plantaardige olie(koolzaad), moutmeel, tarwe.

Dit is een lichter brood en erg luchtig, maar droog. De korst is hard en qua smaak overheerst het karwijzaad te veel, wat de smaak van het brood niet ten goede komt. Qua versheid is het al gauw droog, ook vanuit de vriezer, al is het niet zo droog als het brood van de Albert Heijn.

Speltbrood van de natuurbakkerij in Geleen (€3,05)

Ingrediënten: s peltmeel, gist, palmolie ongehard, zout.

Dit is een mooi stevig brood. Het ruikt ook heerlijk en smaakt goed, is niet droog en ook uit de vriezer is deze lekker. Zo moet een echt natuurlijk speltbrood zijn en smaken!

Zelf gebakken speltbrood met kant-en-klaar mix van Demeter (€2,95)

Ingrediënten: v olkoren speltmeel 90%, volkoren roggemeel, droge gist, zeezout.

Ten slotte heb ik zelf een brood gebakken in een broodbakmachine. Ik heb het gebakken zoals het op de verpakking staat. Maar het is niet lekker, het stinkt heel erg met bakken en als het nog niet helemaal is afgekoeld is het matig qua smaak. Maar als het wel helemaal afgekoeld is is het erg droog! Vriezer resultaten heb ik niet, ik heb het brood meteen weggegooid.

Conclusie

Mijn persoonlijke eindconclusie is: als je geen natuurwinkel in de buurt hebt (en je kunt tegen tarwe), kun je qua smaak en kwaliteit het beste naar de Echte Bakker gaan. Dit brood blijft lang vers, zowel in als uit de vriezer .

Ik hoop dat ik de keuze voor het brood een beetje makkelijker heb kunnen maken en daarbij ben ik erg benieuwd naar jullie eigen ervaringen .

Eet jij speltbrood? Waar haal jij het vandaan?