datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Superfood Hennepzaad zit bomvol eiwitten
28 februari 2014 
2 min. leestijd

Superfood Hennepzaad zit bomvol eiwitten

Superfoods zijn helemaal hot. De laatste paar jaar heb ik heel wat ‘nieuwe’ voedingsmiddelen zien verschijnen. Veelal zaden en bessen in gedroogde vorm vanuit de andere kant van de wereld, waar ze blijkbaar al lang en algemeen gebruikt worden. Veelal zijn deze voedingsmiddelen rijk aan vezels, mineralen, eiwitten en gezonde vettenKortom gezonde voeding, die (bijna) alles in zich heeft.

Maar, tja, als het de halve wereld over moet reizen hangt daar ook wel een prijskaartje aan en deze superfoods zijn dan ook niet goedkoop. Maar wat je van ver haalt is lekker? Soms wel. Een aantal nieuwe dingen heb ik wel geprobeerd en enkele hebben zelfs de weg naar mijn provisiekast gevonden. Dit zijn Quinoa, Goji-bessen en Hennepzaad. Over dit laatste wil ik het hier hebben.

Superfoods die bij je passen

Gezond eten mag een eerlijke prijs hebben, maar ik heb geen zin om het onnodig kostbaar te maken. Bovendien is het voor het milieu ook niet zo goed om voedsel zo veel te verslepen. En dan moet je ook nog weten wat ermee te doen. Past het bij me? En hebben we ook superfoods dichtbij huis en die wel al kennen?

Zoals gezegd is er een aantal superfoods die van ver komen die ik heb uitgeprobeerd en die een vaste plek in het keukenkastje hebben gevonden. Omdat ze bij mij passen en voor mij goed werken. Een daarvan is hennepzaad

Afwisselen met hennepzaad

Hennepzaad is ook niet goedkoop, maar ter afwisseling met lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten wilde ik ook wel eens wat anders door de salade en de kwark. En dit zaad is echt lekker! Ook in muesli, door soep, in smoothies… Enne, je wordt er echt niet high van hoor!

De gepelde variant is lekker zo te eten. En het blijkt, ondanks dat de schil eraf is, zeker net zo gezond als de ongepelde variant. Dit is tegenstelling tot rijst, waar veel voedingsstoffen in het vliesje zitten. Van de ongepelde vorm is melk te maken en je kunt het laten kiemen.  Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd.

Boordevol eiwitten

Hennepzaad is een geweldige bron van eiwitten, die bovendien zorgen voor een verzadigd gevoel. Het bevat maar liefst 8 essentiële eiwitten. Essentiële eiwitten zijn nodig om via de voeding  tot je te nemen. Er zijn ook niet essentiële, eiwitten die ons lichaam zelf om kan zetten van andere eiwitten.

Door die essentiële aminozuren (eiwitten) zijn ze vooral een zeer waardevol zaad voor vegetariërs. Onlangs werd me de vraag gesteld waarom ik vond dat dierlijke eiwitten beter werden opgenomen dan plantaardige. Dat is omdat dierlijke eiwitten over het algemeen meer essentiële aminozuren  bevatten én in de juiste verhoudingen. Dat komt me ook heel logisch voor: wij zijn ook een diersoort, dus de eiwitten van dierlijke oorsprong zullen ook wel beter worden opgenomen. Eenvoudigweg omdat ze meer op elkaar lijken.

Mensen die puur plantaardig eten (vegetariërs) zullen wat meer moeite moeten doen om al hun essentiële eiwitten binnen te krijgen. En daar kan Hennepzaad dus bij helpen.

Trouwens, als je wel ei eet, (= dierlijk, maar er hoeft geen dier voor te sterven)… dat is ook een superfood! Zeker qua eiwitten, omdat ze álle essentiële eiwitten bevatten!

Andere gezondheidsvoordelen van hennepzaad

Hennepzaad bevat grote hoeveelheden gezonde vetten, proteïne en koolhydraten. Het is een voedingsmiddel dat op een duurzame manier verbouwd wordt en het is goed voor het lichaam.

Hennepzaad bevat naast de vele eiwitten bovendien Gamma-linoleenzuur en een groot aantal mineralen: Fosfor, Calcium, Kalium, Silica, Magnesium, Zink, Vitamine E, C, B1, B2, B3, B6. Met recht een superfood dus!

Schrijf je nu in voor de SuperFood Week

Wil jij ook meer weten over superfoods, wat ze kunnen doen voor je gezondheid, hoe je ze kunt gebruiken en nog veel meer? Schrijf je dan nu met onderstaand formulier in voor de gratis SuperFood Week!

Gebruik jij al hennepzaad?

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
carolien tigchelaar
Door

carolien tigchelaar

op 28 Feb 2014

heerlijk , helpen bij mij tegen de opvliegers , gewoon elke dag een schepje door de yoghurt

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 28 Feb 2014

Goed om te weten!

Sytske Barkhuis
Door

Sytske Barkhuis

op 28 Feb 2014

Je schrijft >> Mensen die puur plantaardig eten (vegetariërs) << Mensen die puur plantaardig eten zijn toch veganisten?

Hennep proteïne: wat zijn de voordelen? - Fitness-Tools
Door

Hennep proteïne: wat zijn de voordelen? - Fitness-Tools

op 22 Jan 2016

[…] voor de biologische en veganistische fitnessers onder ons! Hennep proteïne is niet voor niets een superfood, want het heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere […]

Benella
Door

Benella

op 09 Apr 2018

Voor eieren sterven helaas wel miljoenen dieren, aangezien haantjes geen eieren leggen worden die als kuikentjes massaal vermoord. Eén van de redenen waarom veganisten dus ook geen eieren eten ;)

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading