datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Superfood: Hennepzaad
09 december 2012 
2 min. leestijd

Superfood: Hennepzaad

Hennepzaad wordt door David Wolfe omschreven als ‘Superfood of the future’.
Het zaad wordt onttrokken uit de hennepplant, een sterke plant, die zonder pesticiden of herbiciden verbouwd kan worden. Het verdrukt onkruid, omdat het zo snel groeit en een soort dak creëert. En nog veel belangrijker: het zaad van deze plant is erg gezond voor je lichaam en doet wonderen voor je huid!

De herkomst van hennep

Hennep wordt al meer dan 10.000 jaar verbouwd, is in vrijwel alle werelddelen verbouwd en heeft een vrij cruciale rol gespeeld in de cultuur en landbouw van Amerika (vandaar ook dat je in Amerika zoveel plaatsnamen vindt met het woord Hamp er in; New Hampshire, Hampstead, Hampton, etc).

Ondanks dat men in de jaren ’30 van de vorige eeuw al veel potentie zag in de kracht van hennep, is het nooit massaal opgenomen. Het werd toen voornamelijk gebruikt om papier van te maken.

Hennep of marijuana?

Het is wellicht verwarrend om te bedenken dat hennep een superfood is. Hennep en marijuana zijn beide geclassificeerd als Cannabis sativa. Het verschil tussen hennep en marijuana zit in het delta-9-tetrahydrocannabinol (THC)-gehalte van de plant. Hennep wordt verbouwd om vezels, zaden en olie te verkrijgen. Marijuana wil het THC-geheelte zo hoog mogelijk krijgen. Omdat hierdoor het effect wat je krijgt als je het rookt ontstaat.

Hennep is een belangrijke superfood, omdat alle delen van de plant te gebruiken zijn. Hennep kan vrijwel alles wat nu gemaakt is van katoen, hout of petroleum vervangen.

Hennepzaad als proteïnebom

Hennepzaad is een complete proteïnebron. De olie van hennepzaad heeft daarnaast het hoogste percentage van essentiële vetzuren van vrijwel elk soort zaad ter wereld. Zo is het een belangrijke vervanger voor bijvoorbeeld vis.

Ook de bladeren van de plant kun je eten, deze bevatten veel vezels en een hoog percentage silica. Dit heb je nodig om sterke botten te krijgen en een mooie huid, haar en nagels.

Hennep producten

Vanwege haar voedzame olie is hennep ook een groeiend ingrediënt in persoonlijke verzorgingsproducten. Je vindt het dan ook steeds vaker in zeep, shampoo, lippenbalsem, etc.

Omdat hennep hele sterke natuurlijke vezels bevat is ze een perfecte basis voor het produceren van textiel. Kleding van hennep is sterker, duurzamer, isolerender, beter bestand tegen vocht en schimmel and gemakkelijker te produceren dan katoen.

Van hennep worden ook de volgende producten gemaakt:

  • Papier
  • Touw
  • Plastic
  • Bouwmaterialen
  • Brandstof
  • Voertuigen

De voordelen van het eten van hennepzaad

Hennepzaad bevat grote hoeveelheden gezonde vetten, proteïne en koolhydraten. Het is een voedingsmiddel dat op een duurzame manier verbouwd wordt en het is goed voor het lichaam. Het bevat daarnaast alle essentiële aminozuren en essentiële vetzuren voor een gezond menselijk lichaam. Hennepzaad bevat ook Gamma-linoleenzuur en een groot aantal mineralen: Fosfor, Calcium, Kalium, Silica, Magnesium, Zink, Vitamine E, C, B1, B2, B3, B6.

Hoe koop en gebruik je hennepzaad?

Hennepzaad kun je schoongemaakt of in de schil kopen. Het zijn kleine zaadjes die je kunt gebruiken in salades, bij rijst, in bakproducten of wat je ook maar verzint. Zelf gebruik ik het in de yoghurt en tijdens een vegetarische beurs at ik ooit een hennepburger, henneprepen en hennepbonbons.

Je koopt hennepzaad bij de biologische of natuurwinkel of online. Je kunt ook koudgeperste olie van hennep kopen en er is zelfs bier van hennep.

Hennep is het superfood van de toekomst en is hopelijk over een aantal jaar niet meer weg te denken uit het gemiddelde huishouden in kleding, voeding en wellicht ook brandstof!

Gebruik jij al (producten van) hennepzaad?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Jouke Krabbenborg
Door

Jouke Krabbenborg

op 09 Dec 2012

Hoi, Misschien domme vraag, maar kun je de ongepelde zo eten of moet je ze eerst pellen? Groet, Jouke

Karin
Door

Karin

op 10 Dec 2012

Goed om weer even op een rijtje te hebben waarom hennepzaad zo gezond is. Ik heb een zakje in de kast liggen, morgen gaat er meteen weer wat door mijn ontbijt.

Irene van Gent
Door

Irene van Gent

op 12 Dec 2012

De ongepelde zaadjes kun je niet direct zo eten. Ik moest zelf ook even zoeken, maar je kunt er bijvoorbeeld hennepmelk van maken. De ongepelde zaadjes kun je ook gebruiken om te kiemen. Wellicht is er nog meer mogelijk, hier zal ik in de toekomst verder naar zoeken.

erik
Door

erik

op 24 Jul 2013

Bij ons kunt u zowel Hennepzaad als Hennepzaad olie, heel erg scherp geprijsd.

Hennepzaaad | Gezond van binnen uit
Door

Hennepzaaad | Gezond van binnen uit

op 10 Nov 2013

[…] Bron: Miss Natural […]

Hennepzaad - Superfood |Mat's Keuken
Door

Hennepzaad - Superfood |Mat's Keuken

op 03 Feb 2014

[…] Dit artikel komt van Missnatural. […]

Joop Vervaart
Door

Joop Vervaart

op 29 Jul 2014

Ik gebruik sinds een klein jaar gepeld hennepzaad. Ik gebruik 2 paplepels per dag. 1 lepel in de yoghurt en 1 in een glas tomaten-groentesap. Ik heb diabetes type 2 en word iedere 3 maanden gecontroleerd. Mijn artsen zijn over mijn bloedwaarden zeer tevreden. Zelfs mijn bloeddruk wordt steeds beter! Ik volg geen dieet, eet en drink alles met mate. Ik voel me uitstekend en ik heb het vermoeden dat hennepzaad mij goed doet.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading