datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Superfood: Kokos, Symbol of Paradise!
05 januari 2013 
3 min. leestijd

Superfood: Kokos, Symbol of Paradise!

Bij kokosnoten denk ik aan het strand, de zon en vakantie, de geur van zonnebrandcrème met kokos (waar ik nooit echt van hield). Toen wist ik ook niet dat kokos een van de tien superfoods is. David Wolfe noemt kokosnoten ook wel ‘Symbol of Paradise’, dus mijn associatie is zo gek nog niet. De noten groeien alleen in gebieden waar de zon overmatig schijnt en waar het erg vochtig is, de tropische gebieden met de witte stranden dus. Maar kokos is meer dan een tropisch product. Het is een voedingsmiddel dat zeer gezond is voor je lichaam en zelfs je leven kan redden. Het is een echte superfood!

Kokos kan je leven redden

In het Sanskriet wordt de kokosnoot kalpa vriksha genoemd, wat zoveel betekent als ‘de boom die alles geeft wat het leven nodig heeft’. Volgens David Wolfe zijn deze enorme tropische noten de grootste gift van de aarde. Het maakt niet uit waar je bent, wat je hebt gedaan, hoe je je lichaam ook behandeld hebt, het nuttigen van vers, jong kokosvlees, kokoswater, kokoscrème, of kokosolie kan je leven redden.

Als je kokos wilt nuttigen, dan kun je het beste jonge kokos nemen (wat natuurlijk lastig verkrijgbaar is in Europa). Het bevat zacht vlees wat goed verteerbaar is. Daarnaast is het water uit de kokosnoot te gebruiken als universele bloeddonor, omdat het water bijna gelijk is aan menselijk bloedplasma. Volgens David Wolfe kun je jezelf een bloedtransfusie geven als je een drankje drinkt dat voor 55% bestaat uit vers kokoswater en voor 45% uit sap van verse groene bladeren (of tarwegras).

Kokoscrème en -olie

Kokoscrème en –olie worden verkregen uit oudere kokosnoten. Het bevat niets meer dan het vlees en de olie van de kokosnoot. Kokoscrème en –olie worden al sinds mensenheugenis gebruikt in de medische wereld. Bijvoorbeeld in de Ayurvedische voedingsleer, waar al lang gesproken wordt over de therapeutische en cosmetische eigenschappen van de kokosnoot.

Kokosolie is ook veel gezonder dan andere oliën, hierdoor is het een goede olie om in te bakken. Omdat het haar kracht niet verliest tijdens het kook- of bakproces. Je kunt kokos gebruiken in allerlei taarten en koekjes, maar je kunt er ook vlees en vis in bakken of braden. Het beste is dan geurloze kokos te nemen, omdat anders alles naar kokos smaakt.

De voordelen van kokos

 • Kokos stimuleert en verbetert de werking op ons spijsverteringsstelsel.
 • Het helpt het immuunsysteem, omdat het gezonde antivirale, antischimmel en anti-microbiotische verzadigde vetzuren bevat. Hiermee helpt kokos op natuurlijke wijze te vechten te gen virussen, bacteriën en schimmels.
 • Bevordert het gebruik van bloedsuikers en kan de symptomen van hypoglykemie verminderen.
 • Bevordert de opname van de goede varianten calcium en magnesium.
 • Bevat meer dan 90 procent rauwe verzadigde vetten – een zeldzaam en belangrijk onderdeel van elke cel in ons lichaam.
 • Bevat sterke anti-oxidanten in de vorm van rauwe verzadigde vetten en oliën.
 • Helpt en ondersteunt een gezonde hormoonproductie.
 • Helpt de schildklier beter te werken , waardoor het helpt om af te vallen. Kokos wordt niet door het lichaam opgenomen als vet.
 • Herstelt het natuurlijke vetgehalte van de menselijke huid, van de diepere vetlagen en op cellulair niveau.
 • Hoge voedingswaarde voor kinderen
 • Goed voor hydratatie
 • Verkoelende werking voor het lichaam
 • Op de huid helpt het om huidproblemen te verzachten en voorkomen

Kokos is dus een geweldig voedingsmiddel wat je helpt om allerlei kwalen te genezen of voorkomen. Praktisch is dat je het ook overal voor kunt gebruiken. Om te eten, drinken, op je huid te smeren, mee bakken. Alles is mogelijk!

Hoe koop je kokos?

–          Wilde, jonge kokosnoten (deze koop je voornamelijk in tropische landen, niet zo snel hier in Nederland natuurlijk)
–          Bruine, behaarde kokosnoten
–          Kokoswater
–          Kokosolie
–          Kokoscrème
–          Gemalen kokos
–          Kokospoeder

Zorg dat je kokos zo vers mogelijk koopt, dan heeft het de beste werking.

Waar koop je kokos?

Omdat je het hier niet direct kunt krijgen, kun je (als je ooit in een tropisch land bent) het beste elke dag drie of vier keer een jong kokosproduct nuttigen. Deze hebben een betere werking dan de oudere kokosnoten die je vaak in Europa kunt kopen. Oudere kokosnoten zijn ‘behaard’ en bevatten veel harder vruchtvlees, wat minder makkelijk te verteren is. Heb je toch de mogelijkheid jonge kokosnoten te kopen, zorg dan dat je checkt of de onderkant van de noot niet vochtig is. Is de kokosnoot vochtig, dan is deze niet goed meer.

In de Miss Natural Shop hebben wij een selectie van verschillende producten van en met kokos staan.

Kokosnoot gebruiken

Een kokosnoot is niet gemakkelijk om mee te werken in de keuken. Net als een pompoen moet je voorzichtig te werk gaan om de noot open te maken en te schillen. Snijd dus altijd van je af en zorg dat je vingers altijd achter het mes zijn. Om volledig gebruik te maken van de kokosnoot is het slim eerst een klein gat in de noot te maken (met een scherp mes of een beitel) en vervolgens het sap er uit te drinken. Daarna kun je de noot openbreken om het vruchtvlees te nuttigen.

Eet jij kokos? In welke vorm?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Jenaida van Wijk
Door

Jenaida van Wijk

op 05 Jan 2013

Kokosmelk om te drinken, in gerechten te verwerken. Kokosolie om in te bakken of in gezonde chocolaatjes te verwerken, maar ook voor m'n gezicht en in mijn haar of op littekens. Kokoscrème voor een lekkere curry of soep. Geraspte kokos, veel te veel om op te noemen. Verse kokos met kokoswater, heerlijk! Ik hou van kokos, dat moge duidelijk zijn. En het is nog gezond ook!

Antoinet
Door

Antoinet

op 05 Jan 2013

Mijn dochter zat onder de uitslag na het kapot krabben van een waterwratje en kreeg van de huisarts een hormoonzalf...dusss dat ga ik niet op de huid van mijn 2 jarige dochter smeren! Aan de slag met kokosolie dus. Na een poosje was die uitslag weg. Ze heeft nu nog erg veel last van waterwratjes en jeuk dus ik blijf smeren. Verder gebruik ik de olie voor overheerlijke chocolade,de melk voor in de groentecurry en de kokoswater als herstel drank na een (hardloop/sprint)trainig. Heerlijk kokosrasp over m'n bananen/avocado/r.cacao ontbijtje, jammie!!

Margriet Boogaard
Door

Margriet Boogaard

op 10 Jan 2013

Een goed artikel over kokos. Mijn ervaring met het gebruik van geurende kokosolie is dat het eten niet de smaak van kokos krijgt als het er mee wordt bereid, maar dat de natuurlijke smaak beter naar voren komt. Bovendien is ontgeurde kokosolie bewerkt en daardoor niet meer 100% natuurlijk.

irene
Door

irene

op 02 Jul 2015

Klopt! veel werkzame stoffen zitten juist 'in de geur'

Greetje
Door

Greetje

op 09 Jun 2013

Ik gebruik kokosolie voor bakken en wokken van vlees en groente.En kokosmeel en rasp en melk voor mijn groene Smoothie, neem dit iedere dag en als warme maaltijd wokgroente met vlees en 3 eelepels gekookte Quinoa zaad. Ben nu 3 weken bezig en gebruik geen brood en koekjes moet zeggen dat ik mij in die 3 weken een heel andere mens voel zowel lichamelijk als geestelijk,ben niet moe te krijgen heb energie voor 10. Ik krijg smorgens en smiddags smoothie van bv : sla of andyvie of spinazie,daar gaat 1 theelepel kaneel,1theelepel acai honing ,1 theelepel rauwe cacao, halve rodebiet 2kleine stukjes ananas of 3 aardbeien of iets dergelijks in maar geen banaan,1 kopje verse sanasappelsap,200ml kokosmelk,1theelepel acai poeder, 1 eetlepel kokosmeel, 2 eetlepels kokosrasp in.en ik kan daar echt uren op vooruit, echt ik heb me nog nooit zo goed gevoelt. En ik ben in 3 weken tijd 5 kilo kwijt ook dit doet mij erg goed. Echt wat ben ik blij dat ik dit heb ontdekt met dat supperfood. Wil ook graag nog ciazaad gaan gebruiken en algen door mijn Smoothies. Voor mij geen brood en aardappels meer.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 10 Jun 2013

Hoi Greetje, mooi verhaal! Bedankt voor het delen van jouw ervaring met superfood :)

ans douwes
Door

ans douwes

op 15 Aug 2013

kokosolie extra virgin ............goed voor alsheimerpatienten.........googel:kokosolie dr Mary Newport

Diede
Door

Diede

op 06 Oct 2013

Een pot in de keuken en een pot in de badkamer! :) lang leve de kokosolie!

Nicole
Door

Nicole

op 19 Feb 2014

Help, iedereen is zo lirisch over kokos, dat het zo goed 'n gezond is maar ik ben allergisch voor kokos, wat is het altenatief?

Joanne
Door

Joanne

op 16 Jun 2014

Jaja gezond die kokos dat wel, erg lekker ook zo af en toe. Beetje jammer alleen dat de amazone omgezaagd wordt om aan de toenemende vraag naar kokos te kunnen voldoen. Just saying...

Hugo
Door

Hugo

op 17 Aug 2015

Helaas Joanne, Amazone wordt niet gekapt om kokosnoten te planten maar voor heel andere dingen. Just saying....

Jamie Bailey
Door

Jamie Bailey

op 20 Jan 2017

Hahaha kokosmelk kan je leven redden, wat een enorme onzin!! Sorry maar het is duidelijk dat je geen flauw idee hebt wat je zegt, en zo maar wat hebt overgetypt. Dit soort onzin is gewoon gevaarlijk en daar zou je rekening mee moeten houden. Dikke min hiervoor!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading