datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Superfoods: Bijenproducten, een van de meest natuurlijke ontstekingsremmers
06 maart 2012 
3 min. leestijd

Superfoods: Bijenproducten, een van de meest natuurlijke ontstekingsremmers

Het 4e superfood wat we in het boek Superfoods van David Wolfe vinden zijn bijenproducten. Volgens eeuwenoude mythen zijn bijenproducten, waaronder natuurlijk honing, de remedie voor alle ziektes. Bijenproducten zijn een natuurlijk medicijn wat tegen vele ziektes werkt.

No bees, no honey; no work, no money

Als bijenproducten onderscheiden we: honing, stuifmeel, propolis en Royal jelly. Het bekendste product is natuurlijk de gewone vloeibare honing. Dit kun je eigenlijk in alle soorten wel vinden in de supermarkt of biologische winkel.

Kies voor biologische honing

Biologische honing

Natuurlijk kun je kiezen voor de goedkopere versies, maar wilde honing die op biologische wijze gemaakt is, heeft veel meer goede voedingsstoffen in zich zitten en je weet zeker dat de bijen op een goede manier behandeld zijn. Het beste is natuurlijk de honing te halen direct bij de imker. Hij heeft waarschijnlijk niet alleen vloeibare honing, maar ook alle andere bijproducten die bijen produceren, die niet zo gemakkelijk in de winkel te vinden zijn.

Attentie: als je een probleem hebt met je bloedsuikerspiegel, dan is het goed om weg te blijven van producten als honing, agave of andere suikervervangers.

Honing als belangrijk medicijn met allerlei ziektes

Honing werd zoals gezegd van oudsher al gezien als een belangrijk medicijn bij allerlei ziektes. Daarom is het een goed voedingsmiddel om aan je dieet toe te voegen en het is ook nog eens een fantastische suikervervanger. Het is zoet, geeft geen rare bijsmaak aan je gerechten en het is gezond (hoewel je ook honing beter met mate kunt consumeren).

Honing is rijk aan mineralen, anti-oxidanten, probiotica, enzymen, het is daarnaast een helend voedingsmiddel dat een goed verteerbare vorm van suiker aan het lichaam afgeeft.

Honing niet voor kinderen jonger dan 1 jaar

Honing helpt onder andere bij problemen als diarree, zweren, infecties, geprikkelde darm syndroom, en staphylococcus. Honing helpt bij nog veel meer problemen, de lijst is redelijk onuitputtelijk. Belangrijk om te weten is dat het niet goed is voor kinderen jonger dan 1 jaar (omdat het mogelijk is dat er besmetting optreedt met botulisme).

bijen pollenStuifmeel is echt Superfood

Stuifmeel is het meest complete superfood wat je in de natuur kunt vinden, het bevat vitamina B9 en alle 22 essentiële aminozuren. Volgens David Wolfe is het een geweldig lekkere, energierijke bron van complete proteïnen.

Daarnaast bevat stuifmeel 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren), 30% koolhydraten, 20% vetten (de helft meervoudig onverzadigd) en mineralen. In stuifmeel zitten naast B9 de volgende vitamines: A, B1, B2, B3, B6, B8, B12, C, D, E, en K. Vanwege de grote hoeveelheid vitamine B12 is stuifmeel een goede toevoeging voor mensen die geen vlees eten. Daarnaast is stuifmeel voedzaam, remt het de eetlust af met 20% en werkt daardoor ook goed voor mensen die willen afvallen.

Propolis beschermt de bijenkorf

Propolis is de substantie waarmee de bijenkorf wordt gesloten. Het beschermt de bijenkorf. Propolis is een soort wax, die hoog medicinaal is en het immuunsysteem ondersteunt. Net als in de bijenkorf werkt het ook beschermend voor ons mensen.

Propolis werkt ontstekingsremmend, weert ziekteveroorzakers af en is een ideaal middel voor de voorkoming en genezing van verkoudhe­den – zonder de bijwerkingen van antibiotica. Op grond van de antibiotische en de ontstekingsremmende werkingen kun je propolis op vele wijzen inzetten.

Royal Jelly van de koningin

Royal jelly is een dikke melkachtige substantie die door de koningin van de bijen wordt ontwikkeld. Het is voor ons mensen een raadselachtig geheim hoe Royal jelly ontstaat. Daardoor is het een van de meest magische superfoods die er bestaan. Royal jelly is ‘the fountain of youth and beauty’. Het werkt verjongend en regenererend voor het lichaam, remt het verouderingsproces, houdt de huid gezond, bevordert seksuele vitaliteit, verlicht de pijn van artritis en werkt als antidepressiva. Royal jelly werkt geweldig als energie supplement, het effect is vergelijkbaar met de werking van koffie, alleen zonder de negatieve bij-effecten.

Royal jelly bevat vitamine B5 en andere B vitaminen, plus aminozuren, magnesium, zink, ijzer en mangaan. Verder bevat het 50% proteïnen, 20% koolhydraten en 14% vet. Het is de grootste bron van acethylcholine (een neurotransmitter die vooral betrokken is bij de impulsoverdracht van de zenuw naar de skeletspieren). Royal jelly is zelfs bekend vanwege het feit dat het mensen met Alzheimer kan helpen.

Hoe gebruik je bijenproducten?

Honing is een product wat je goed als suikervervanger kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in de yoghurt, thee, tijdens het bakken van taarten en is ook heerlijk broodbeleg. Stuifmeel gebruik je gemixt met honing of eet je rauw (bijvoorbeeld gemixt in een smoothie of toetje). David Wolfe geeft de tip om eens een cacaoboon in honing te dippen en er dan maca en stuifmeel overheen te strooien.

Royal jelly kun je gewoon zo eten, een halve theelepel per dag is al genoeg voor een goede inname van je B-vitamines (en dan met name vitamine B5).

Propolis kun je in druppels toevoegen aan een glas water of direct in je mond, het heeft dan een direct effect op je immuunsysteem.

Eet jij honing en andere bijenproducten?

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Marjon
Door

Marjon

op 06 Mar 2012

Ja ik gebruik ook al een hele tijd honing. Heb het ooit op aanraden geprobeerd tegen hooikoorts (hele jaar door iedere dag wat honing gebruiken). Het beste was honing uit de streek zeiden ze. En het hielp wel! Hooikoorts was niet helemaal weg maar wel een stuk minder. Toen had ik inderdaad een pot honing bij een imker in de buurt gehaald. Maar die zit er nu helaas niet meer... Moet nog even zoeken naar een alternatief, want ik heb nu alleen nog supermarkthoning in huis. Leuk om te weten dat het nog meer voordelen biedt en ook ontstekingsremmend werkt. Thanks voor het artikel!

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 07 Mar 2012

Wat een mooi resultaat bij hooikoorts! Neem zeker eens een kijkje bij de natuurwinkel/supermarkt voor echt natuurlijk honing.

Marjon
Door

Marjon

op 11 Mar 2012

Thanks voor de reactie, ik ga daar eens kijken!

Naziha
Door

Naziha

op 07 Mar 2012

Hoi, Vanuit het islamitisch geloof wordt honing ook als medicijn voor verschillende klachten gezien.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 07 Mar 2012

Bedankt Naziha, dat is leuk om te weten!

Ellen
Door

Ellen

op 08 Mar 2012

Tijdens mijn vakantie in Vietnam heb ik ook een potje royal jelly aangeschaft. Honing wordt daar ook veel gebruikt voor een betere gezondheid en als een beauty product. Ik heb nu dus zelf een klein potje in mijn badkamerkastje staan. Erg handig bij een puisje of vermoeide kringen onder de ogen. 's Avonds voor het slapen een beetje royal jelly erop en dan is het de volgende ochtend al stukken beter!

Liesbeth Homminga
Door

Liesbeth Homminga

op 11 Jun 2015

Ik wil graag info over producten ontvangen tegen ontsteking (artrose).

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine