arrow_drop_up arrow_drop_down
13 juni 2012 

Superfoods: Spirulina, de basis van de voedselketen

Superfoods Spirulina, de basis van de voedselketenSuperfood nummer 5 is spirulina: een oude blauwgroene spiraal alg, die bestaat in zo’n 35 varianten. Spirulina groeit in verschillende meren en waterwegen over de hele wereld. Naast de natuurlijke bronnen waar spirulina groeit, wordt het tegenwoordig ook commercieel verbouwd omdat het zo ontzettend gezond is.

Spirulina de basis van de voedselketen

Spirulina is de belangrijkste voedingsbron van veel voedsel op aarde. Het wordt wel gezien als de basis van de voedselketen. Zoals alle andere superfoods bevat spirulina een enorme hoeveelheid voedingsstoffen als vitaminen, proteïne, verschillende mineralen, essentiële vetzuren en antioxidanten. Het is het voedingsmiddel met de grootste hoeveelheid proteïne en bevat ook nog eens alle 8 essentiële aminozuren.

Spirulina en depressie

Spirulina helpt tegen depressies omdat je proteïne nodig hebt om serotonine aan te maken. Serotonine helpt je een gevoel van geluk en welzijn te ervaren. Bij depressie zou het dus wel eens kunnen helpen om in plaats van antidepressiva, spirulina toe te voegen aan je dagelijkse voedingspatroon.

Je kunt spirulina door shakes of andere gerechten mengen (bijvoorbeeld door sladressings, guacamole of in combinatie met rauwe chocolade). Je kunt spirulina echter ook als tabletten innemen.

Gebruik spirulina in de volgende situaties:

Herstel na ziekte, zwakte, vermoeidheid, zware geestelijke en lichamelijke inspanning, overgewicht, problemen met het vetmetabolisme, zwangerschap, menstruatieklachten, menopauze, klachten van de huid, haren en nagels, reiniging van afvalstoffen in het lichaam, zwak immuunsysteem, bloedarmoede (B12, foliumzuur, chlorofyl, ijzer), leveraandoeningen en maagzweren (chlorofyl bedekt de geïrriteerde maagwand). Verder stabiliseert spirulina de bloedsuikerspiegel.

Bij langdurige inname verbetert spirulina de celstofwisseling en zorgt voor een normaliserend effect op de eetlust; de drang om te snoepen verdwijnt. Het werkt dus ook ondersteunend als je aan het lijnen bent. Daarnaast helpt spirulina bij het verkrijgen en behouden van een gezond bloedbeeld. Spirulina bevat net zo veel ijzer als rood vlees en een hoge concentratie van chlorophyll.

Spirulina en vegetarisch dieet

Wat in dit lijstje ontbreekt is dat spirulina ondersteunt in een vegetarisch dieet, om voldoende proteïne binnen te krijgen. Proteïne krijgen velen van ons binnen via dierlijke etenswaren, maar die natuurlijke proteïne wordt vernietigd tijdens het bewerkingsproces van vlees (door genetische modificatie, etc.).

Bij spirulina gaat in het verwerkingsproces helemaal niets verloren van de hoeveelheid proteïne (omdat het niet gekookt wordt). Hierdoor is een klein beetje spirulina per dag al genoeg om de dagelijks benodigde hoeveelheid proteïne binnen te krijgen.

Het volgende superfood dat ik zal behandelen is de AFA super blauw-groene alg.

Wanneer begin jij met spirulina?

In de Miss Natural Shop vind je een selectie van spirulina.

 

 

Over de schrijver
Irene van Gent is gek op gezond en lekker eten. Ze gaat terug naar de basis van eten, wat betekent dat ze kookt met pure en verse producten en uit de regio en van het seizoen. Irene is eigenaar van Natural Bite, catering van vegetarische lunches, diners, buffetten of picknicks. Alles bereid met natuurlijke en verse ingrediënten. In december 2011 bracht Irene haar eerste kookboek Natuurlijk! Eten! uit. Met meer dan 50 Simpele, Snelle en Smaakvolle recepten.
Cato
Door

Cato

op 20 July 2012

Hallo, Kun je me een overzicht van de gehele top 10 geven svp?

Reactie plaatsen

Nieuw! Miss Natural 🍀 Awake News ⏳

In 20 min. een update van wat er echt gaande is in de 🌍 wereld. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.