Vegetarisch: gezond en (h)eerlijk
Het is al weer bijna 4 oktober en dat betekent Dierendag. Ben je nog geen vegetariër dan kan deze dag een goede reden zijn om eens naar je vleesconsumptie te kijken.
Miljoenen dieren lijden dagelijks onder het feit dat wij zo graag een stukje vlees op ons bord willen. Ze worden in een razend tempo vetgemest, staan in te kleine stallen, zien geen daglicht en zo zijn er nog veel meer zaken te noemen.
Parttime vegetariër
Is helemaal vegetarisch eten niets voor jou, dan is er natuurlijk de mogelijkheid om parttime vegetariër te worden. Tegenwoordig is daar een mooi woord voor bedacht: flexitariër. De flexitariër vervangt 1 à 2 dagen per week zijn vlees voor een plantaardig alternatief. Als alle Nederlanders dit twee dagen per week zouden doen, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s schelen.
Niet alleen maar vegaburgers
Nee, je hoeft niet alleen maar vegaburgers te eten als je besluit om (parttime) vegetariër te worden. Er zijn tal van goede vleesvervangers die prima smaken en goed te combineren zijn met de rest van je diner. Honderd gram vlees kan je bijv. vervangen door:
- 2 eieren
- 100 gram tempé of tahoe
- 75 gram (gare) peulvruchten
- 40 gram noten
Misschien valt je nu op dat kaas niet genoemd wordt in dit rijtje terwijl het toch vaak als vegetarisch alternatief gezien wordt. Kaas bevat geen ijzer maar wel relatief veel ongezond verzadigd vet. Ook paddenstoelen (bijv. de portabello’s) zijn geen volwaardige vleesvervangers, zij missen ook bepaalde noodzakelijke voedingsstoffen.
Vleesvervangers vaak te zout
De hierboven genoemde vegaburgers hebben als nadeel dat ze vaak veel zout bevatten. In 2007 bleek uit een onderzoek van de Consumentenbond dat 5 van de 18 vleesvervangers te zout waren. Daarnaast bevatten ze in sommige gevallen meer calorieën dan vlees. Wat het verzadigd vetgehalte betreft, zijn ze te vergelijken met mager vlees.
Voedingsstoffen uit vlees
De belangrijkste voedingsstoffen uit vlees zijn vitamine B12, vitamine B1 en ijzer. Als je geen of minder vlees eet, wat moet je dan eten om deze voedingsstoffen binnen te krijgen?
- B12 zit o.a. in zuivel, kaas, eieren en vis
- B1 kom je o.a. tegen in volkorenbrood, zilvervliesrijst, ontbijtgranen, pasta, noten, aardappelen, groenten en peulvruchten
- ijzer vind je o.a. terug in volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten, groenten, aardappelen, vijgen, appelstroop en rozijnen.
De Vegetarische Restaurantweek
Van 3 t/m 9 oktober vindt de Vegetarische Restaurantweek plaats. De deelnemende restaurants laten zien hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Als actie geldt een gratis vegetarisch voorgerecht als je kiest voor een vegetarisch driegangen menu. Twijfel je nog over al dan niet parttime vegetarisch eten, dan kan een vegetarisch etentje je misschien over de streep trekken. Reserveren bij een restaurant naar keuze kan via www.devegetarischerestaurantweek.nl
Meer weten?
De Nederlandse Vegetariërsbond heeft een eigen website met heel veel informatie: www.vegetariers.nl
Wil je meer weten over parttime vegetarisch eten (flexitariër), kijk dan vooral even op www.ikbenflexitarier.nl
Recept voor vegaburgers
Tenslotte nog een heerlijk recept om je eigen vegaburgers te maken (recept voor 4 personen).
Eet smakelijk!