Verschil bruinbrood en volkorenbrood

Deze week is er in de media volop discussie over brood. Om precies te zijn over volkoren brood en dat je hiervan dik zou worden. De discussie begon begin deze week met een ingezonden stuk aan de Volkskrant waarin bakker Menno ’t Hoen zegt dat volkorenbrood helemaal niet gezonder is. Hij stoort zich dan ook aan de campagne van het Voorlichtingsbureau Brood die zegt dat volkorenbrood altijd goed is.

Daarnaast is hij het niet eens met het advies van het Voedingscentrum om dagelijks 6-7 sneetjes brood te eten. Naar mijn idee is dit ook behoorlijk veel en heel wat mensen halen dat ook niet. Een gemiddelde volwassene eet 4 boterhammen per dag.

Word je dik van volkorenbrood?

Gisteren was er op dit artikel in de Volkskrant een reactie van het Voedingscentrum. Senior voedingsdeskundige Andrea Werkman zegt; “Brood is in Nederland de belangrijkste koolhydraten- en vezelbron en heeft daarom een prominente plaats in de Schijf van Vijf. Brood, in combinatie met een gevarieerde en gezonde voeding, goed verdeeld over de dag, geeft je energie en levert onmisbare voedingsstoffen. Het is zonde als mensen minder volkorenbrood gaan eten, want we worden dik van de verleidingen tussen de maaltijden door en niet van volkorenbrood”.

Vandaag kopt de Volkskrant “Volkorenbrood maakt dik? Zestien miljoen experts verschillen van mening” en daarmee wordt deze discussie vergeleken met het nog meer besproken onderwerp; voetbal! Behalve zestien miljoen bondscoaches telt Nederland ook zestien miljoen voedingsexperts. Iedereen is zijn eigen autoriteit, aldus Frans Kok, hoogleraar voeding & gezondheid aan Wageningen Universiteit.

Wat ik vind van de hele brood discussie?

Zelf ben ik nu bij dag 25 van de nieuwe cursus  “40 dagen zonder Brood” en al die broodverhalen in de media zijn dan ook meer dan welkom. Vanuit public relations oogpunt vind ik de discussie die bakker Menno ’t Hoen heeft aangewakkerd helemaal geweldig! Hij bakt namelijk alleen maar het zeer gezonde desem volkorenbrood zonder gist en broodverbeteraars. Het kan niet anders dat hij overladen is met bezoekers aan zijn website en dat hij de bestelling in zijn online brood shop heeft zien stijgen. Daarnaast maakt hij Nederland wakker uit een hele lange slaap en ellenlange traditie van het klakkeloos eten van brood. Waarom eten wij Nederlanders toch zoveel brood? Het is gewoonte om zowel ’s ochtends als ’s middags een ‘broodje te eten’, of de ‘bammetjes’, of je gaat ergens even ‘een broodje halen’. Ook al eten steeds meer mensen ’s ochtends iets anders, ’s middags blijft het brood. En soms wint brood het zelfs ’s avonds van de andere voedingswaren!

Stap voor stap naar een gezondere levensstijl

En dan de reactie van het Voedingscentrum. Heel goed dat ze een reactie geven in de eerste plaats. Brood in combinatie met gevarieerde en gezonde voeding is in de praktijk voor de meeste mensen niet de realiteit. Als twee maaltijden per dag al bestaan uit brood, dan valt er nog weinig te variëren. Juist wanneer je minder brood gaat eten, ga je meer variatie in je voedingspatroon aanbrengen en meer groenten en fruit eten. Toch begrijp ik de stelling van het Voedingscentrum wel. Ooit zat ik namelijk aan tafel met een van hun voorlichters en had het met haar over dat het Voedingscentrum biologische groenten en fruit niet prefereert boven bespoten groenten en fruit. Slechts 2% van de Nederlandse bevolking eet de aanbevolen 2 stuks fruit en 2 ons groenten (wat al héél weinig is). Laten we mensen eerst überhaupt groenten en fruit eten voordat we de lat ook nog hoger leggen door te zeggen dat dit ook nog biologisch dient te zijn. Ik kon mij daarin wel vinden en zo is het ook met de brooddiscussie. Van witbrood en bruinbrood uit de supermarkt, naar volkorenbrood, brood zonder suiker en e-nummers en dan eindigen bij minder brood en desembrood. Voor de meeste mensen is dit nog een lange weg te gaan!

Verschil bruinbrood en volkorenbrood

Wat is nu het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood? Het bruine brood in de supermarkt herken je duidelijk aan de kleur. Bruinbrood wordt gemaakt van tarwemeel. Toch bestaat over dit brood de meeste vergissing. Bruinbrood is wellicht iets gezonder dan witbrood, maar wanneer je bruinbrood eet, eet je geen volkoren brood! Volkorenbrood wordt namelijk gemaakt van volkoren tarwemeel en hier zitten de meeste vitaminen en mineralen in. Bruinbrood is niet automatisch volkoren.

Volkorenbrood – het meest voedzame brood – krijgt de naam volkoren. Ander bruinbrood is dus niet volkoren. Soms worden de broden zelfs een beetje bruiner geverfd dat ze daadwerkelijk zijn. De regel ‘hoe bruiner hoe gezonder’ gaat dus helaas niet op.

Intolerant voor gluten of tarwe

Steeds vaker wordt een tarwe-intolerantie of een glutenintolerantie ontdekt. Bij de ontdekking van een dergelijke intolerantie moet degene die het heeft alle gluten en/of tarwe uitsluiten uit zijn dieet. Want tarwe en gluten wordt in heel veel producten verwerkt, het is net suiker. Dit betekent dus veel zelf maken, zelf bakken en koken.

Het komt ook veel voor dat mensen intolerant zijn voor gluten of tarwe, terwijl ze het niet eens weten. Dit is vervelend, want het kan klachten veroorzaken, die je misschien niet eens herkend als klachten. Vaak krijg je ze namelijk geleidelijk aan en merk je niet zo snel dat het erger wordt. Ook zijn de klachten moeilijk te herkennen als zijnde de gevolgen van een intolerantie tegen gluten of tarwe.

De voordelen van geen brood eten

Een dieet zonder brood geeft meer energie, voorkomt een dip na de maaltijd, zorgt voor een betere darmflora en regelmatige stoelgang. Bovendien krijg je meer vitaminen en mineralen binnen doordat je voeding veel meer leert variëren.

Nooit meer brood?

Met de cursus “40 dagen zonder Brood” laten we deelnemers zien wat er nog meer te eten valt, hoe je dit praktisch in je ‘eetschema’ kunt verwerken en tijdens de periode van 40 dagen leer je ook welke slimme gezonde keuzes je kunt maken, wanneer je weer brood wilt eten.

Wat voor brood eet jij?