datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Vocht vasthouden, soms een probleem
23 augustus 2012 
2 min. leestijd

Vocht vasthouden, soms een probleem

Wat te doen bij oedeemAls ik dit artikel schrijf is het een van de warmste dagen van het jaar… pfff! Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar het mag wel ietsje minder van mij.

Het loopt in straaltjes van mijn gezicht. Vanmiddag ben ik een stuk gaan fietsen, dat was wel lekker met die rijwind, maar als je stopt slaat de hitte pas echt toe. Herkenbaar?

Nee, ik krijg momenteel niet echt het gevoel dat ik vocht vasthoud… echter, toch komt dat vaak voor, vooral met warm weer. Vooral bij zwangeren, mensen met overgewicht en in de week voor de menstruatie komt het voor. Ook kan vocht vasthouden (oedeem) een signaal zijn dat er iets ernstigers aan de hand is.

Hoe merk je dat je vocht vasthoud?

 •       Je voelt je opgeblazen
 •       Dikke enkels
 •       Je ring(en) zitten te strak
 •       Je kunt putjes in je huid drukken, die even blijven zitten.

Hoe ontstaat het probleem oedeem?

Je vochthuishouding is een complex systeem en samenwerking van verschillende organen in je lichaam. Vooral van je hart, bloedvaten, lymfekanalen, nieren en dit alles wordt beïnvloed door hormonen. Als je hartpomp niet krachtig genoeg is kun je stuwing in je bloedvaten krijgen waardoor vocht in de weefsels geduwd wordt. Heb je hoge bloeddruk wordt vocht uit de vaten de weefsels in geduwd. Werken je nieren niet goed, dan kan het vocht niet goed afgevoerd worden. Bij bijvoorbeeld borstoperaties waarbij lymfeklieren zijn weggenomen is het dik worden van een arm ook een (ander) voorkomend probleem (lymfoedeem).

Is het ernstig of gaat het niet over, raadpleeg altijd je huisarts.

Echter, in veel gevallen kun je met leefstijlaanpassingen al veel bereiken!

Zorg goed voor jezelf en je organen.

 • Houd je hart gezond, door gezonde voeding en beweging. Je hart heeft training nodig (het is ook een spier) om in conditie te blijven.
 • Vermijd overgewicht, dit geeft druk op je bloedvaten. En bij ongezonde (slechte vetten) voeding slippen bloedvaten dicht waardoor hoge bloeddruk kan ontstaan met vocht uittreding.
 • Drink genoeg! Bij vochttekort gaat je lichaam er juist zuinig mee om en houdt vocht vast!
 •  Vermijd teveel zoutgebruik, zout trekt vocht aan en kan ook zorgen voor hoge bloeddruk. Omdat je zoutere bloed vocht aantrekt om weer minder zout te worden. Je bloed streeft naar een zoutgehalte van 0,9%.
 • Let ook op verborgen zout. Berucht zijn drop, ijs, kant en klaar maaltijden.
 • Slaap voldoende.
 • Gebruik natuurlijke vochtafdrijvers zonder schadelijke bijwerkingen. Selderij, venkel, komkommer, asperges, brandnetelthee. Nooit op eigen houtje plaspillen o.i.d gebruiken! Door de zwaartekracht zakt vocht meestal naar beneden. Leg je benen regelmatig omhoog (voetenbankje of even gaan liggen).
 • Leg ook iets onder je matras aan het voeteneind om je benen wat hoger te hebben.
 • Vermijd lang staan. Fietsen is wel goed, hiermee gebruik je de spierpomp in je benen en het is weinig belastend. (De spieren ondersteunen je hart in de stuwende werking op de bloed- en lymfevaten)
 • Laat je benen/armen/handen lekker masseren (richting je hart).
 • Neem een enkele dag alleen groente en fruit (en water). Let verder goed op je voeding.
 • “Verzurende”voeding schijnt er ook voor te zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoud. Groente werkt ontzurend op je lichaam
 • Koud douchen of een koud bad nemen. (Gaan zwemmen is ook een optie).
 • Er zijn gels en lotions die vochtafdrijving bevorderen (en te gebruiken bij massage) b.v. Venadoron van Weleda.

Hoe houd jij je vochthuishouding in balans?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine