Brainfood: voor de ontwikkeling van je hersenen

Omdat mijn interesse bij zowel voeding als koken ligt, vond ik het heel leuk dat ik de gelegenheid kreeg om een nieuw kookboek uit te proberen voor Miss Natural. Het boek heet Brainfood, van avocado tot walnoot. Het is geschreven door Froukje Wattel. Nadat ze een herseninfarct heeft gehad, ging Froukje op zoek naar gezonde recepten. Het boek is voor iedereen bedoeld, maar zeker ook voor mensen die een CVA (beroerte) hebben gehad. Aan het boek hebben overigens ook niet de minste personen een bijdrage geleverd. Wat denk je van hersenonderzoeker Dick Swaab, psychiater René Kahn? En ook Rob Trop (NOS) en presentatrice Paula Udondek, beide ambassadeur van de Hersenstichting, werkten mee aan Brainfood.

Hoe belangrijk zijn je hersenen?

Je hersenen zijn een belangrijk orgaan in het menselijk lichaam. Ze sturen je lichaam aan. Maar ze zijn ook de computer van je lichaam: de hersenen verwerken alle informatie die tot ons komt, ze regelen je hartslag en ademhaling en ze zijn bovendien de regelaar van onze gevoelens. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verband tussen voeding en de hersenen. Niet altijd is even stellig een uitspraak te doen over het effect van voeding op de hersenen, maar soms ook wel. Dat voeding goed is voor je hersenen, krijg je ook al te horen vanaf het moment dat je zwanger bent. Goede bouwstoffen zijn nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen van een baby. Als er onvoldoende voedingsstoffen zijn kan dit de ontwikkeling van hersenen in de weg staan. Dit geldt voor zowel baby’s als volwassenen. Een volwassene merkt dit door een verminderde concentratie of minder vermogen om dingen te onthouden.

Wat is nu voor de hersenen?

Vetten zijn goed voor je hersenen. Ze zorgen er onder andere voor dat signalen goed doorgegeven kunnen worden. Met name de onverzadigde vetten zoals DHA en EPA (dit zijn de omega-3 vetzuren) zijn goed voor je. Deze vetten zitten met name in vette vis, zoals zalm of makreel. Uiteraard zijn vitamines en mineralen sowieso goed om te eten. Vooral de B-vitamines zijn van invloed op de zenuwcellen in ons lichaam. Als je dan weet dat je hersenen voor een groot deel uit zenuwcellen bestaat, snap je dat het eten van met name vitamine B1, B6 en foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12 goed is voor je. Deze vitamines vindt je voornamelijk in voedingsmiddelen als aardappelen, graanproducten, vlees en melkproducten (vitamine B1), aardappelen, bruin brood, banaan, vis, vlees en melk(producten) (vitamine B6), groenten (broccoli, spruitjes), bruin brood, vlees en eieren (foliumzuur) en eieren, melk(producten), vlees en vis (vitamine B12).

Wat moet je zoveel mogelijk vermijden?

Gelukkig passen gerechten die goed zijn voor je hersenen heel goed in een natuurlijke levensstijl. Zo moet je volgens Brainfood zoveel mogelijk de volgende producten vermijden: transvetten (dit zijn vetten die zitten in koekjes en ander snoepgoed, maar ook in chips en zoutjes), chocolade en melkproducten. Verminder verder zoveel mogelijk de inname van zout. Kies liever voor mineraalzout in plaats van zeezout. Daarnaast kun je het beste koffie en alcohol met mate gebruiken.

Brainfood, van avocado tot walnoot

In het boek Brainfood staan tal van overheerlijke recepten met de gezonde voedingsstoffen die goed zijn voor je hersenen. Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken die steeds een voedingsmoment beslaan, bijvoorbeeld ontbijt of lunch, maar ook sauzen en smeersels, vis en desserts komen aan bod. Verder staan er tussendoor handige tips en weetjes in over voeding en je hersenen. Van de personen die ik in het begin van dit artikel noemde staan er ook favoriete recepten in het boek. En ook van bijvoorbeeld het hoofd voorlichting van Hersenstichting of Janneke Vreugdenhill (schrijft voor NRC Next). Uiteraard heb ik een aantal recepten uitgeprobeerd. Enkele voorbeelden:

  • Zalm met knoflook en spinazie: echt heerlijk, vooral als je gek bent op verse knoflook
  • Broccoli stamppot met zalmfilet: als stamppotliefhebber vind ik dit een lekker alternatief
  • Homemade lijnzaadcrackers: in het boek wordt geadviseerd om ze te besmeren met een van de smeersels uit het boek. Ik at ze ‘kaal’ en ook dat is echt heerlijk. En wat heel fijn is: het vult behoorlijk als tussendoortje.

Ik moet zeggen dat ze allemaal heerlijk smaakten. Er staan nog zeer veel leuke recepten in, die ik zeker ga uitproberen. Ook staan er overigens wat – voor mij – meer bekende recepten zoals een ontbijt van havermout en fruit, heerlijke smoothies, pastasalades…

Maak kans op het boek!

Wil je ook de recepten uit Brainfood, van avocado tot walnoot uitproberen? Dat komt mooi uit, want Miss Natural mag vijf exemplaren weggeven! Jij maakt kans door onder dit artikel te reageren en antwoord te geven op de vraag:

Wat is jouw favoriete brainfood en waarom?

Let op! Alleen Miss Natural leden maken kans. Je kunt hier gratis lid worden.

De vijf winnaars zijn geworden:

Chantal, Janneke, Jasmijn B, Anita H. en Nienke. Gefeliciteerd! Graag jullie adresgegevens sturen  via het contactformulier van Miss Natural.