datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Voedselovergevoeligheid: de oorzaak van veel chronische klachten
09 november 2013 
5 min. leestijd

Voedselovergevoeligheid: de oorzaak van veel chronische klachten

Bij Miss Natural krijgen we regelmatig vragen over voedselovergevoeligheid, allergie en intoleranties. Dat is niet zo vreemd, want voedselovergevoeligheid is de oorzaak van een groot aantal chronische klachten!

Het blijkt dat er veel verwarring is tussen voedselallergie en voedselovergevoeligheid. Wat is nou eigenlijk precies het verschil? Tijd dus om dit fenomeen eens onder de loep te nemen!

Wat is voedselallergie?

Voedselallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem, waarbij in het lichaam specifieke afweerstoffen tegen bepaalde allergenen in het voedsel gemaakt worden. Om allergische klachten te ontwikkelen moet je dan eerst in contact komen met bepaalde eiwitten uit de voeding (allergeen). Het lichaam reageert hierop met het maken van specifieke afweerstoffen, waardoor men gevoelig wordt voor dit bepaalde eiwit (sensibilisatie). Histamine is verantwoordelijk voor het ontstaan van bepaalde verschijnselen en klachten bij allergie.

Het optreden van allergische klachten

Meestal treedt een allergische reactie snel op (binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het allergeen), maar het kan ook langer duren. Je kent vast wel het fenomeen dat je een prikkende tong of lippen krijgt bij het eten van bijvoorbeeld walnoten of tomaat of kiwi!

Op welke voedingsmiddelen komt een allergische reactie het meest voor?

De meest voorkomende voedselallergische reacties zien we op koemelk, kippenei, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda, soja, appel en sesamzaad.

Bij voedselallergie kan een heel klein beetje van het ziekmakend voedingsmiddel (het allergeen) al een reactie uitlokken. Zo kan een kind met een koemelkallergie bijvoorbeeld al flink last krijgen als hij het lepeltje aflikt, waarmee door koffie met melk is geroerd.

Wat is voedselovergevoeligheid of type 3 voedselallergie?

Type 3 voedselallergie wordt in de volksmond wel voedselintolerantie genoemd. Maar dit is niet helemaal de juiste benaming. Bij type 3 voedselallergie hebben we te maken met een vertraagde reactie van het afweersysteem. Voor het gemak zal ik echter in dit artikel het woord voedselintolerantie gebruiken, omdat dit bij iedereen beter bekend is. Een beter woord zou dus niet-allergische voedselovergevoeligheid zijn!

De reactie bij voedselintolerantie vindt plaats binnen 8-72 uur na het gebruik van het voedingsmiddel. Dat betekent dat reacties pas na dagen kunnen optreden en dan wordt de relatie met het voedingsmiddel niet snel meer gelegd. Helemaal wordt het onduidelijk als het betreffende voedingsmiddel ook (bijna) dagelijks gegeten of gedronken wordt, omdat er dan een voortdurend reactiepatroon onderhouden wordt.

Op het moment dat er een overmatige reactie plaats vindt, ontstaan chronische (laaggradige) ontstekingsreacties. Deze zogenaamde immuuncomplexen kunnen worden opgeslagen in spieren, huid, longen, bloedvaten en andere weefsels. Deze kunnen zo leiden tot ontsteking, pijn en overgewicht.

Wetenschappelijk onderzoek naar voedselovergevoeligheid

Een onderzoek in Graz heeft de relatie gelegd tussen reacties op voeding en overgewicht bij kinderen (1). In deze studie werd door een bloedonderzoek vastgesteld dat er bij de kinderen reacties op voeding waren ontstaan. Een studie aan de neurofaculteit van de universiteit in Istanbul toonde ook aan dat er een verband was tussen hoofdpijn/migraine en voedingsreacties (2).

We spreken hier dus niet over de snelle allergische reacties (zoals bijvoorbeeld de welbekende pinda-allergie), maar de vertraagde reacties (IgG)*. Met een bloedafname werden 270 voedingsmiddelen onderzocht en het voedingspatroon van de patiënt werd aangepast. De conclusie was dat het aantal dagen dat een patiënt hoofdpijn of migraine had sterk afnam. In sommige gevallen waren de klachten zelfs volledig verdwenen. Dit is een sterk wetenschappelijk bewijs dat reacties op voeding hoofdpijn en migraine kunnen beïnvloeden.

Maar dit niet alleen. Een groot onderzoek in Duitsland (3) waarbij patiënten (1049) konden aangeven wat hun klachten waren en hoe deze veranderden na het aanpassen van hun voedingspatroon op basis van bloedonderzoek, waren ronduit spectaculair te noemen. Na twee maanden bleken mensen óf niet, óf gedeeltelijk, óf volledig van hun klachten af te zijn. Deze klachten varieerden van hoofdpijn, migraine, eczeem, chronische diarree, spier- en gewrichtsklachten, maagdarm problemen tot chronische vermoeidheid. Natuurlijk, zoals vermeld, was er bij sommige ook geen verbetering, maar desalniettemin waren de statistische gegevens verbluffend en reden voor verder onderzoek.

Voedselintoleranties zijn te meten!

Voedselintoleranties (dus de niet allergische voedselovergevoeligheden) kunnen dus mede oorzaak zijn van veel klachten.
Goed nieuws! Er zijn bloedtesten die kunnen aantonen voor welke voeding jij specifiek een intolerantie hebt. We noemen dit IgG testen. Deze test kan via bloed worden bepaald en is dus een blauwdruk voor jouw voedselintoleranties. In de test worden IgG antilichamen gemeten tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen. Als er IgG antilichamen worden gevonden, dan duidt dit op aanwezigheid van een immunologische reactie.

De Imu Pro test

De ImuPro test is een dergelijke diagnostische (bloed)test. Hij wordt uitgevoerd door het laboratorium Pro Health in Weert. Het is de meest betrouwbare test in zijn soort.
Als je eenmaal deze test hebt laten uitvoeren, weet je precies welke voeding verantwoordelijk is voor immuunreacties bij jou en weet je dus welke voeding specifiek voor jou niet geschikt is. Er zijn verschillende resultaten te lezen in de uitslag, die worden gerangschikt van 1 t/m 4:

 • Klasse 0 betekent dat er geen overgevoeligheid is tegen het voedingsmiddel, geen beperkingen.
 • Klasse 1 – 2 betekent dat er een lage tot matige reactie is tegen de betreffende voedingstoffen. Deze moet je dan minimaal 8 tot 16 weken vermijden.
 • Klasse 3 – 4 betekent dat er een sterke tot zeer sterke reactie tegen de betreffende voedingsstoffen bestaat. Deze stoffen moet je dan strikt vermijden.

Zodra je gaat eten volgens de uitslag van de Imu Pro zal je darmslijmvlies zich dus kunnen gaan herstellen. Het komt immers die voeding niet meer tegen waar zich een reactie bij voordoet en geleidelijk aan zal de laaggradige ontsteking kunnen verdwijnen en ga jij je fitter voelen!

Klachten bij voedselintoleratie

Heb jij last van onderstaande klachten of wil je gewoon fitter worden en een stralende huid? Dan is de Imu Pro test iets voor jou! De Imu Pro is absoluut een aanrader bij:

 • Chronische diarree, obstipatie, colitis ulcerosa, IBD
 • Ziekte van Crohn
 • Maagzuur, ulcus, hernia diaphragmatica
 • Chronisch Vermoeidheids Syndroom
 • Hoofdpijn/Migraine
 • Rheumatische problemen
 • Autisme
 • Overgewicht bij kinderen
 • Alle chronische ziekten
 • Chronische ontstekingen, Arthritis
 • Huidproblemen – atopische eczeem, acne, psoriasis
 • Psychische klachten, depressies
 • Adipositas, overgewicht
 • Astma

Voetnoten/ Bronnen:

1. M. Wilders-Trushnig, H. Mangge, C. Lieners, H-J. Gruber, C. Mayer, W. Märtz; IgG Antibodies Against Food Antigens are Correlated with Inflammation and Intima Media Thickness in Obese Juveniles, Published online: 2007 Exp Clin Endocrinol Diabetes
2. Kadriye Alpay, Mustafa Ertas, Elif Kocasoy Orhan, Didem Kanca U Stay, Camille Lieners and Betü Baykan; Diet restriction in migraine, base don IgG against Foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial; Cephalalgia Online First published on March 10, 2010 as. Doi: 10.1177/0333102410361404
3. Application Study Imupro300, Weight Problems and Food Allergies Type III, Published 2009 Evomed Medizin Serice GmbH, Darmstadt
* (Deze IgG zijn onder te verdelen in meerdere nummers, IgG1, IgG3, IgG4. De analyse behelst niet de IgG4, deze draagt nauwelijks bij aan het klachtenpatroon).

Ben jij overgevoelig voor bepaalde voeding?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Myrthe
Door

Myrthe

op 10 Nov 2013

Beste mensen van miss natural, Ik ben al jaren bekend met voedselintoleranties. Zowel suiker als zuivel zijn voor mij not done. Het is dan ook prettig om te merken dat hier steeds meer over te lezen valt. Wat ik mij echter afvraag, onder andere naar aanleiding van dit artikel, is hoe er naar autisme wordt gekeken. Ik werk met kinderen met autisme en steeds vaker lijkt een ander voedingspatroon iets te kunnen betekenen voor mensen met een stoornis binnen dit autistisch spectrum. In mijn optiek is autisme niet iets dat je met een ander voedingspatroon oplost/geneest. Het is een stoornis dat zijn oorsprong vindt in de hersenen. Op dit moment wordt zelfs onderzoek gedaan of er gesproken mag worden over een neurologische stoornis. Daarom maken dit soort artikelen mij nieuwsgierig. Wat is "het" dan dat het van invloed is op autisme? Maar eigenlijk niet alleen autisme, maar ook ADHD, ODD etc schijnen met een ander voedingspatroon beïnvloed kunnen worden. Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen met deze vraag. :-)

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 11 Nov 2013

Hoi Myrthe, op 16 december zal ik een Natuurlijk Spreekuur houden met Geiske de Ruig over ADHD en hyperactiviteit. Want je kunt zeker een hoop bereiken met voeding en voedingsstoffen. Meer info volgt snel!

Judith
Door

Judith

op 11 Nov 2013

Ik heb pas geleden een ImoPro 100 gedaan (die is eigenlijk al afdoende hoor). Hier kwam een hele hoop duidelijkheid uit waarom ik me zo moe voelde. Ik heb een lichte reactie op gluten en haver en een type 3 reactie op zuivel (best een lastige combi voor een vegetariër). En dan nog wat andere kleine dingetjes (waarvan gist en guargom in best veel voedingsmiddelen voorkomen). Het jammere is alleen dat ProHealth niet door het Ministerie van Volksgezondheid wordt erkend dus dat je je kosten niet kunt declareren bij je zorgverzekeraar.

Margreet
Door

Margreet

op 16 Dec 2013

Hoi Miss Natural, Ik heb onlangs de Imu Pro voorscreeningstest besteld en heb de prikset inmiddels ontvangen. Nu vraag ik me af: van wie zal ik de uitslag te horen krijgen?

Judith
Door

Judith

op 16 Dec 2013

Margreet, De uitslag wordt je in een mooi verslag toegestuurd met uitleg. Je kan hier bijvoorbeeld zelf mee naar een orthomoleculair diëtist om te kijken hoe je je eten moet aanpassen om toch aan alle voedingsstoffen te komen. Laat je even weten wat de uitslag is geworden?

Linda
Door

Linda

op 06 Apr 2015

Hi Miss Natural, Ik ben zeker geïnteresseerd in de test. Ik heb onlangs de test van ImuPro van 90 items gedaan. 30 intoleranties... Ik houd mij nu er al 6 maanden aan en ik ben een stuk energieker en vitter. Is er ergens informatie beschikbaar welke 270 voedingsmiddelen getest wordt? En aangezien ik net de test van 90 voedingsmiddelen al heb gehad, ben ik wel benieuwd wat er aanvullend wordt getest. Groeten, Linda

judith
Angelique
Door

Angelique

op 05 Jun 2015

Hoi ik heb gisteren de test aangevraagd om te zien of ik intolerantie heb die zou naar de huisarts gestuurd worden. Nou is mijn vraag hoelang duurt het voor het bij de huisarts binnen is en moet ik dan de huisarts ervoor bellen of sturen zij het naar mij op?

Petra
Door

Petra

op 24 Feb 2016

Hallo miss naturel Stel ik heb een lekkende darm gekregen Door lyme of langdurig antibiotica gebruik. Ik kon daarvoor alles eenmaal ben nu al 1,5 jaar aan de diarree. Oorspronkelijk had ik dus geen voedselintoleranties. Dan is zo'n uitslag van imopro test toch echt een moment opname? Het eten gaat Door de gaatjes van je darm en komt in je bloed. Je lichaam gaat dan reageren omdat die stoffen daar niet horen en krijg je een reactie. Maar als ik de volgende dag weer wat anders eet komen ook die stoffen in mijn bloed Door die gaatjes. Dan is de uitslag van de test toch afhankelijk van wat ik gegeten heb?? Lijkt me dan een moment opname en niet zo betrouwbaar

Petra
Door

Petra

op 24 Feb 2016

Ik kon daarvoor alles eten. Stond een foutje in.

Annemarie
Door

Annemarie

op 14 Jul 2016

Deze laatste vraag van Petra zou ik ook graag beantwoord zien! Ik vraag mij dat namelijk ook al heel lang af. Bij een 'leaky gut' is zo'n IGg4 test volgens mij echt niet betrouwbaar. Tot nu toe kan ik nergens antwoord vinden op deze vraag .

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading