Voedselovergevoeligheid: de oorzaak van veel chronische klachten
Het blijkt dat er veel verwarring is tussen voedselallergie en voedselovergevoeligheid. Wat is nou eigenlijk precies het verschil? Tijd dus om dit fenomeen eens onder de loep te nemen!
Wat is voedselallergie?
Het optreden van allergische klachten
Meestal treedt een allergische reactie snel op (binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het allergeen), maar het kan ook langer duren. Je kent vast wel het fenomeen dat je een prikkende tong of lippen krijgt bij het eten van bijvoorbeeld walnoten of tomaat of kiwi!
Op welke voedingsmiddelen komt een allergische reactie het meest voor?
De meest voorkomende voedselallergische reacties zien we op koemelk, kippenei, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda, soja, appel en sesamzaad.
Bij voedselallergie kan een heel klein beetje van het ziekmakend voedingsmiddel (het allergeen) al een reactie uitlokken. Zo kan een kind met een koemelkallergie bijvoorbeeld al flink last krijgen als hij het lepeltje aflikt, waarmee door koffie met melk is geroerd.
Wat is voedselovergevoeligheid of type 3 voedselallergie?
Type 3 voedselallergie wordt in de volksmond wel voedselintolerantie genoemd. Maar dit is niet helemaal de juiste benaming. Bij type 3 voedselallergie hebben we te maken met een vertraagde reactie van het afweersysteem. Voor het gemak zal ik echter in dit artikel het woord voedselintolerantie gebruiken, omdat dit bij iedereen beter bekend is. Een beter woord zou dus niet-allergische voedselovergevoeligheid zijn!
De reactie bij voedselintolerantie vindt plaats binnen 8-72 uur na het gebruik van het voedingsmiddel. Dat betekent dat reacties pas na dagen kunnen optreden en dan wordt de relatie met het voedingsmiddel niet snel meer gelegd. Helemaal wordt het onduidelijk als het betreffende voedingsmiddel ook (bijna) dagelijks gegeten of gedronken wordt, omdat er dan een voortdurend reactiepatroon onderhouden wordt.
Op het moment dat er een overmatige reactie plaats vindt, ontstaan chronische (laaggradige) ontstekingsreacties. Deze zogenaamde immuuncomplexen kunnen worden opgeslagen in spieren, huid, longen, bloedvaten en andere weefsels. Deze kunnen zo leiden tot ontsteking, pijn en overgewicht.
Wetenschappelijk onderzoek naar voedselovergevoeligheid
We spreken hier dus niet over de snelle allergische reacties (zoals bijvoorbeeld de welbekende pinda-allergie), maar de vertraagde reacties (IgG)*. Met een bloedafname werden 270 voedingsmiddelen onderzocht en het voedingspatroon van de patiënt werd aangepast. De conclusie was dat het aantal dagen dat een patiënt hoofdpijn of migraine had sterk afnam. In sommige gevallen waren de klachten zelfs volledig verdwenen. Dit is een sterk wetenschappelijk bewijs dat reacties op voeding hoofdpijn en migraine kunnen beïnvloeden.
Maar dit niet alleen. Een groot onderzoek in Duitsland (3) waarbij patiënten (1049) konden aangeven wat hun klachten waren en hoe deze veranderden na het aanpassen van hun voedingspatroon op basis van bloedonderzoek, waren ronduit spectaculair te noemen. Na twee maanden bleken mensen óf niet, óf gedeeltelijk, óf volledig van hun klachten af te zijn. Deze klachten varieerden van hoofdpijn, migraine, eczeem, chronische diarree, spier- en gewrichtsklachten, maagdarm problemen tot chronische vermoeidheid. Natuurlijk, zoals vermeld, was er bij sommige ook geen verbetering, maar desalniettemin waren de statistische gegevens verbluffend en reden voor verder onderzoek.
Voedselintoleranties zijn te meten!
Voedselintoleranties (dus de niet allergische voedselovergevoeligheden) kunnen dus mede oorzaak zijn van veel klachten.
Goed nieuws! Er zijn bloedtesten die kunnen aantonen voor welke voeding jij specifiek een intolerantie hebt. We noemen dit IgG testen. Deze test kan via bloed worden bepaald en is dus een blauwdruk voor jouw voedselintoleranties. In de test worden IgG antilichamen gemeten tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen. Als er IgG antilichamen worden gevonden, dan duidt dit op aanwezigheid van een immunologische reactie.
De Imu Pro test
De ImuPro test is een dergelijke diagnostische (bloed)test. Hij wordt uitgevoerd door het laboratorium Pro Health in Weert. Het is de meest betrouwbare test in zijn soort.
Als je eenmaal deze test hebt laten uitvoeren, weet je precies welke voeding verantwoordelijk is voor immuunreacties bij jou en weet je dus welke voeding specifiek voor jou niet geschikt is. Er zijn verschillende resultaten te lezen in de uitslag, die worden gerangschikt van 1 t/m 4:
- Klasse 0 betekent dat er geen overgevoeligheid is tegen het voedingsmiddel, geen beperkingen.
- Klasse 1 – 2 betekent dat er een lage tot matige reactie is tegen de betreffende voedingstoffen. Deze moet je dan minimaal 8 tot 16 weken vermijden.
- Klasse 3 – 4 betekent dat er een sterke tot zeer sterke reactie tegen de betreffende voedingsstoffen bestaat. Deze stoffen moet je dan strikt vermijden.
Zodra je gaat eten volgens de uitslag van de Imu Pro zal je darmslijmvlies zich dus kunnen gaan herstellen. Het komt immers die voeding niet meer tegen waar zich een reactie bij voordoet en geleidelijk aan zal de laaggradige ontsteking kunnen verdwijnen en ga jij je fitter voelen!
Klachten bij voedselintoleratie
Heb jij last van onderstaande klachten of wil je gewoon fitter worden en een stralende huid? Dan is de Imu Pro test iets voor jou! De Imu Pro is absoluut een aanrader bij:
- Chronische diarree, obstipatie, colitis ulcerosa, IBD
- Ziekte van Crohn
- Maagzuur, ulcus, hernia diaphragmatica
- Chronisch Vermoeidheids Syndroom
- Hoofdpijn/Migraine
- Rheumatische problemen
- Autisme
- Overgewicht bij kinderen
- Alle chronische ziekten
- Chronische ontstekingen, Arthritis
- Huidproblemen – atopische eczeem, acne, psoriasis
- Psychische klachten, depressies
- Adipositas, overgewicht
- Astma
Voetnoten/ Bronnen:
1. M. Wilders-Trushnig, H. Mangge, C. Lieners, H-J. Gruber, C. Mayer, W. Märtz; IgG Antibodies Against Food Antigens are Correlated with Inflammation and Intima Media Thickness in Obese Juveniles, Published online: 2007 Exp Clin Endocrinol Diabetes
2. Kadriye Alpay, Mustafa Ertas, Elif Kocasoy Orhan, Didem Kanca U Stay, Camille Lieners and Betü Baykan; Diet restriction in migraine, base don IgG against Foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial; Cephalalgia Online First published on March 10, 2010 as. Doi: 10.1177/0333102410361404
3. Application Study Imupro300, Weight Problems and Food Allergies Type III, Published 2009 Evomed Medizin Serice GmbH, Darmstadt
* (Deze IgG zijn onder te verdelen in meerdere nummers, IgG1, IgG3, IgG4. De analyse behelst niet de IgG4, deze draagt nauwelijks bij aan het klachtenpatroon).
Ben jij overgevoelig voor bepaalde voeding?