Voor welke ziektekostenverzekering kies jij in 2014?

Het is inmiddels december en de stress van het kiezen voor een zorgverzekeraar is weer begonnen. Wellicht ben jij net begonnen aan een natuurlijke levensstijl, of juist al heel lang bezig en realiseer je je dat jouw huidige zorgverzekering niet meer bij je past. Dat kan zijn omdat je veel minder ziek bent dan voorheen, maar bijvoorbeeld ook omdat je minder behoefte hebt aan reguliere zorg en je een verzekering zoekt die meer dekt op het gebied van orthomoleculaire en natuurgeneeskunde. Een aantal zaken om op te letten wanneer je een nieuwe ziektekostenverzekering gaat uitkiezen.

Natura of restitutie

Je kunt in de basisverzekering kiezen voor een in naturapolis of een restitutiepolis. Bij een in natura polis hoef je zelf nooit iets voor te schieten, maar heb je soms een beperktere keuze in hulpverlener of ziekenhuis. Bij een restitutiepolis betaal je zelf eerst de rekening en krijg je het bedrag terug van de verzekeraar.

Het eigen risico

Het eigen risico bedraagt in 2014 minstens 360 euro. Dit betekent dat als je gebruik maakt van zorg die in de basisverzekering valt (niet zijnde de huisarts) je eerst 360 euro zelf moet betalen en alles wat daarboven komt, vergoed wordt. Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico, waardoor de premie omlaag gaat. Als je denkt dat je geen gebruik gaat maken van het ziekenhuis of andere zaken die in de basisverzekering gedekt zijn, kan dat handig zijn. Maar pas op! Een ongeluk zit in een klein hoekje.

De aanvullende verzekering

In de aanvullende verzekering worden allerlei zaken verzekerd die niet in de basisverzekering vergoed worden. Hier valt ook alternatieve geneeswijzen onder. ‘Alternatieve geneeswijzen‘ is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor onder andere: orthomoleculaire therapie, homeopathie, accunpunctuur, enz. Hieronder ga ik specifiek in op de orthomoleculaire therapie.

Orthomoleculaire therapie in je ziektekostenverzekering

Belangrijk is om te kijken welke eisen gesteld worden door de verzekeraar voordat ze consulten van therapeuten en artsen vergoeden. Meestal stellen ze als eis dat de arts of therapeut aangesloten is bij een Beroepsvereniging. Want om je daarbij aan te sluiten, dien je een gedegen opleiding genoten te hebben en je moet in het bezit zijn van het diploma medische basiskennis. De meeste orthomoleculair therapeuten en artsen zijn aangesloten bij de Maatschappij ter bevordering van de orthomoleculaire geneeskunde (MBOG).

Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten voor orthomoleculaire therapie als de therapeut of arts is aangesloten bij een bepaalde beroepsvereniging. Maar let op: vaak kennen ze een maximum bedrag per dag. Dat betekent dat ze een maximum bedrag per consult toekennen en dat is meestal niet toereikend voor een consult. Daarnaast is er ook nog een maximum bedrag wat de ziektekostenverzekering uitkeert per jaar.

Gemiddeld ben je voor een consult van 1 uur bij een orthomoleculair werkende therapeut tussen € 75,- en € 100,- kwijt. Als je bedenkt dat je vaak meerdere keren per jaar gaat, zou je toch al snel een vergoeding van 400 euro per jaar willen hebben. Let er dan op dat als de verzekeraar maximaal 40 euro per dag uitkeert, je per consult maximaal 40 euro krijgt en je de rest dus zelf bij moet betalen.

Waar moet je zeker op letten?

Als je dus gaat kiezen voor een zorgverzekeraar dan is het goed om op de volgende zaken te letten:

  • Bij welke beroepsvereniging is de arts of therapeut aangesloten naar wie je gaat en valt deze onder de vergoedingen?
  • Maak ik gebruik van alternatieve geneeswijzen en zo ja voor hoeveel euro per jaar ongeveer?
  • Wat kost een consult bij een orthomoleculair therapeut?
  • Wat ben ik kwijt aan premie en wat moet ik nog zelf betalen? Bekijk dat voor de verschillende aanvullende dekkingen en baseer daarop je keuze.
  • Is het het waard om me hiervoor aanvullend te verzekeren?

Ik hoop dat ik je zo een stukje op weg geholpen heb. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd reageren op dit artikel.

Voor welke ziektekostenverzekering kies jij in 2014?