datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Wakker door kramp in mijn kuit
03 november 2011 
3 min. leestijd

Wakker door kramp in mijn kuit

Ik ben zo iemand die wel eens last heeft van kramp in mijn kuiten en voeten. Om de één of andere reden moet dat altijd ‘s nachts, vooral wanneer je je benen eens lekker uitrekt of je voeten strekt.

Nu had ik daar de afgelopen jaren weinig last meer van, maar nu tijdens de zwangerschap kwam het toch weer naar boven. Je wordt wakker, voelt de aankomende kramp en dan komt de actie. Ik als expert handel snel, direct mijn tenen in de richting van je lichaam strekken, terwijl je been gestrekt blijft (een haakse hoek dus). De kramp verdwijnt dan voordat het te pijnlijk wordt.

Ik kan niet slapen van de kramp!

Tijdens de laatste maanden van de zwangerschap ben je al blij met een goede nachtrust, maar opeens werden die krampen zo gezellig dat ik wel 10 keer per nacht wakker werd met een opkomende kramp. De laatste keer werd ik wakker en ik was te laat. Mijn kuit was er helemaal ‘in’ geschoten en dat doet ZEER. Dan werken trucjes met je voet niet meer, want die kan je niet meer bewegen, gelukkig schoot mijn man zijn ‘auuuuu’ roepende vrouw te hulp.

Dat was het moment. Ik was het zat. Nachten zijn om te slapen en niet om wakker te worden van zielige terugkerende kuitkrampen. Ik ging op onderzoek!

Calcium en magnesium

Het is niet geheel duidelijk wat de oorzaak is van kuitkrampen en voetkrampen. Het is een plotselinge samentrekking van je spier, waardoor een felle pijn in je kuit schiet. Ik had zelf al eens gehoord dat het met een calciumtekort te maken kon hebben, sommige websites spraken ook over een magnesiumtekort. Ik besloot me toch in eerste instantie te richten op een calciumtekort.

Opname van calcium

Calcium is een mineraal dat bekend staat om de stevigheid die het geeft aan botten, gebit en nagels. Daarnaast heeft het nog vele andere minder bekende functies, waaronder het functioneren van je spieren.

Calcium kan beter door je lichaam worden opgenomen met vitamine D, onze zon dus, en magnesium. Misschien heeft magnesium er dus toch iets mee te maken!

Daarnaast kan calcium slecht worden opgenomen in combinatie met fosfor, wat vooral aanwezig is in dierlijke producten. Dit is de reden dat zuivelproducten niet mijn eerste keus zijn voor het aanvullen van mijn mogelijke calciumtekort. Ook frisdrank is niet goed voor je calciumvoorraad. Het bevat namelijk een hoge concentratie fosforzuur en je lichaam gebruikt calcium om de te lage PH-waarde van de frisdrank weer op orde te krijgen in je lichaam.

Broccoli is een bron van calcium

Calciumrijke producten

Gelukkig biedt de natuur nog vele calciumrijke producten, waarmee je je calciumtekorten aan kunt vullen. Voeding rijk aan calcium is onder andere:

  • groente en fruit (bijv. kool, broccoli)
  • noten, zaden en pitten (bijv. amandelen, hazelnoten, zonnebloempitten)
  • melkvervangers met toegevoegd calcium (rijstmelk, sojamelk, amandelmelk)
  • volle granen
  • gedroogde vruchten (bijv. vijgen)
  • peulvruchten

Mijn calciuminname opvoeren

Ik besloot elke dag te ontbijten met muesli en sojayoghurt met daarin zaden, noten en pitten, zeker de amandelen, hazelnoten en zonnebloempitten. Ik maakte broccolisoep of een ander gerecht met broccoli (of kool) voor lunch of diner. ‘s Avonds sloot ik de calciumdag af met een hand kort geroosterde amandelen. Hierbij is het aan te raden om rauwe amandelen te kopen en die zelf kort te roosteren, zodat je zeker weet dat ze kort geroosterd zijn. Bij lang roosteren of roosteren op hoge temperaturen, kunnen voedingsstoffen verloren gaan. Tussendoor nam ik twee grote chai thee met sojamelk, waaraan calcium was toegevoegd.

Voor de vitamine D zat ik af en toe even in de zon, met armen bloot natuurlijk. Verder is het zo dat magnesium ook in de noten, pitten en zaden aanwezig is, dus dat kreeg ik vanzelf binnen tijdens mijn calciumproject.

De uitslag van mijn calciumproject

Die was wonderlijk. Nacht 1 was zonder krampen. Nacht 2 ook. Tot op heden heb ik geen kramp meer gehad in kuit of voet. Wat is dat lekker slapen! Natuurlijk had ik gehoopt op verbetering, maar dit was zo snel en zo goed!

Uiteraard let ik nog steeds op mijn calciuminname. Niet meer zoveel als de eerste week, ik ging er vanuit dat mijn tekort wel was aangevuld. Mijn ontbijt is nog steeds de muesli van mijn calciumproject en af en toe neem ik nog een handje geroosterde amandelen. Ik mis de kramp als kiespijn…

Welke lichamelijke klacht kan jij missen als kiespijn?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 03 Nov 2011

Mooi verhaal en wat een geweldig snel resultaat! Zo zie je maar dat gerichte voeding veel ongemakken kan verhelpen. Mocht voeding niet voldoende zijn kun je ook een supplement gebruiken van magnesium en zink. Ik heb dit nagevraagd bij orthomoleculair therapeut Jeroen de Haas en hij zegt dat dit duidt op een behoorlijk tekort aan magnesium en zink. Advies: voor het slapen gaan 400 mg magnesium en 30 mg zink. Daarnaast uiteraard als je zwanger bent een goede multivitamine en visolie!

Jens van Tricht
Door

Jens van Tricht

op 12 Nov 2012

Ik vraag me af waar de calcium vandaan komt die aan rijstemelk en sojamelk wordt toegevoegd, weet je dat?

Ria
Door

Ria

op 16 Mar 2013

Uit ervaring kan ik zeggen dat mijn krampen zich enkel voordoen nadat ik 'gezondigd' heb. Alcohol, chocolade, koemelk, vette voeding. Ook koude voeten spelen een rol. Voor mij is het eigenlijk simpel: gezond eten, voldoende water drinken, zorgen dat ik warme voetjes heb.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading