datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Wat zijn Chia zaden?
02 oktober 2012 
1 min. leestijd

Wat zijn Chia zaden?

Onder het motto ’40 dagen zonder brood’ hier een goed bewaard geheim: Chia zaden. Chia zaden zijn hele kleine zwarte en witte zaadjes die in de Aztec en Maya tijden een onmisbaar element was in het dieet. Vanwege de bijzondere gezondheidsvoordelen groeien ze weer in populariteit en vinden deze kleine krachtbommetjes weer een comeback in de maatschappij.

Superfood Chia zaad

De Chia zaden vallen onder de categorie superfood. Dit zijn producten die buitengewone hoeveelheden nutriënten bevatten. Een eetlepel Chia zaden bevat:

  • 2x zoveel eiwitten dan welke graansoort dan ook;
  • 3x zoveel antioxidanten dan 100 gram blauwe bessen;
  • 5x zoveel calcium dan een glas melk;
  • 2x zoveel kalium* dan een banaan;
  • 3x zoveel ijzer dan in spinazie.

* Kalium is nodig voor een goede werking van de spieren en het zenuwstelsel.

Daarnaast zitten Chia zaden barstensvol met Omega 3 en 6 essentiële vetzuren en bevatten ze ook borium; een essentiële mineraal die helpt bij het overdragen van calcium aan de botten.

Een broodloos dieet

Het geeft een prettig gevoel te weten hoe krachtig de nutriënten zijn, maar de echte vraag luidt: hoe pas ik de Chia zaden toe in mijn glutenvrije of broodloze dieet? Gelukkig is het antwoord hierop heel simpel. Chia zaden hebben een erg subtiele smaak, waardoor deze gemakkelijk aan allerlei soorten dranken en maaltijden kunnen worden toegevoegd. Zo ben je met een eetlepel Chia zaden een stuk gezonder bezig, zonder dat de smaak van je favoriete maaltijd verandert.

Chia zaden in vers sap of een smoothie

Je kunt de Chia zaden toevoegen aan een glas versgeperste sinaasappelsap of een zelfgemaakte smoothie. Je kunt het beste de zaden een minuut of twee laten weken zodat deze het vocht kunnen opnemen. Wanneer je de zaden langer laat weken, zal er een gelei ontstaan die je met een lepel kunt eten. De Chia zaden smaken in dit geval naar de sap waarin je het hebt gestrooid.

Chia zaden in salades en yoghurt

Daarnaast kun je er ook voor kiezen de Chia zaden aan maaltijden toe te voegen. Het is een lekker knapperige toevoeging aan salades en in yoghurt, maar kan ook heel lekker zijn in een soep of saus. Ik laat de creativiteit aan jou over.

Persoonlijke favoriet

Mijn persoonlijke favoriet is om de Chia zaden in een schaaltje te doen met water en een royale hoeveelheid kaneel. De Chia zaden nemen erg snel vocht op; na ongeveer tien minuten weken vormt zich een gelei. Deze kun je in de koelkast bewaren en gebruiken wanneer je een mooie Chia-kans ziet.

Chia zaden; lekker simpel en toch heel krachtig!

Ben jij bekend met Chia zaden?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Petty
Door

Petty

op 02 Oct 2012

Hi! Leuk om te lezen aangezien ik gisteren voor het eerst chiazaadjes heb gekocht! Echter 1 vraag (ook al gesteld op een besloten FB groep), kunnnen chiazaadjes ook aan baby's en/of peuters worden gegeven? Of mag het pas gegeten worden vanaf een bepaalde leeftijd? Groetjes Petty

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 04 Oct 2012

Hoi Petty, vanaf 1 jaar mogen kinderen alles eten, dus ook chiazaadjes. Wel geweld in water zou ik adviseren.

Layla Pansier
Door

Layla Pansier

op 02 Oct 2012

Heel leuk artikel, ik ga het binnenkort eens proberen!

Miepje
Door

Miepje

op 04 Oct 2012

Ik zou graag willen weten waar je Chai zaden kunt kopen. Ze zijn me bij de natuurvoedingswinkel of op een biologische markt nog nooit opgevallen.Alvast bedankt!

Els Pijpelink-Ras
Door

Els Pijpelink-Ras

op 06 Oct 2012

@Miepje: je kunt ze kopen bij de biologische winkel :)

charlie
Door

charlie

op 25 Nov 2012

Ik heb ze besteld. Vroeg me af of ik 's morgens gewoon door mijn havermout kan gooien, een eetlepel is dan genoeg? Ik gebruik nu in die havermout een lepel kaneel, maar als ik het goed begrijp is dat dan dubbel op? Ik doe intensief aan BodyBuilding en ben dus erg benieuwd naar het resultaat.

Henriet
Door

Henriet

op 07 Jan 2013

Wat is het verschil tussen gewelde chia zaad en rauwe? Wat doet het in je spijsvertering?

Margreet Pielage
Door

Margreet Pielage

op 15 Jan 2013

Chia zaad eet ik veel. pas de griep gehad, kon niet zoveel eten, dus mengde ik een sinaasappel met geweekte Chiazaad, zodat ik wist dat ik toch gezonde dingen binnen kreeg. Smooties maakte ik ook met groenten en fruit waarin ik dan of hennep zaad of Chiazaad en ook tarwegras deed. Dat maakte dat ik me wat minder slap voelde. Ben nu weer boven Jan [een oude uitdrukking van het gaat nu weer goed]

Ramona
Door

Ramona

op 16 Sep 2013

Het zijn zeker goede zaden maar er zit wel een kanttekening bij: Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen. Verder is het natuurlijk super dat deze zaadjes zoveel goeds in zich hebben! Gr. Ramona

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading