Weer een 'nieuw' oergraan: kamut

Je hoort steeds vaker dat de ‘oude granen’ terug komen in onze voeding. Zo is er al een hele tijd de hype rond spelt en nu wordt er ook geregeld over kamut gesproken. Op vakantie in Zuid Duitsland kwam ik bij een geweldige biologische bakker die kamut brood verkocht. Dit was puur kamut, dus ik was erg nieuwsgierig.

Ik had er wel eens van gehoord, maar wist niet precies wat het was. De vrouw bij de biologische bakker nam alle tijd om mij uit te leggen wat het precies was. Het smaakte er g lekker, een beetje zoet, en het vulde goed. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Wat is kamut?

Kamut oftewel khorasan tarwe  is een ‘oergraan’, een graansoort met een hoog eiwitgehalte en met zwakke gluten. Dit maakt het geschikt voor mensen die de gewone tarwe slecht kunnen verdragen. Echter, voor mensen die lijden aan coeliakie is het niet geschikt.

Het oergraan stamt waarschijnlijk uit het oude Egypte. Een Amerikaanse piloot nam in 1949 een aantal korrels -die in een Egyptische graftombe gevonden waren- mee naar huis, waar het hem lukte om de korrels op te kweken. De eerste jaren was er weinig belangstelling voor, maar toen de voordelen voor de gezondheid bekend werden, steeg eind jaren tachtig de belangstelling voor kamut en wordt het sindsdien op grotere schaal geteeld. Het graan mag overigens pas de naam ‘kamut’ dragen als het biologisch geteeld is.

Kamut gebruiken in de keuken

Kamut is geschikt voor broodbereiding door de aanwezigheid van voldoende gluten. Ook wordt Kamut verwerkt in babyvoeding, ontbijtgranen, energierepen, muesli, pasta’s en mixen voor pannenkoeken en wafels. Je kunt er brood, couscous, koekjes, cake, en pasta mee maken.

Kamut en je gezondheid

Recent onderzoek door IFAA (International Food Allergy Association) leidde tot het volgende besluit: voor de meeste mensen die overgevoelig zijn voor tarwe kan kamut een uitstekend vervangingsmiddel zijn voor de gewone tarwe. Er is nog geen onderzoek verricht bij mensen die geen gluten verdragen, dus kunnen voor hen geen aanbevelingen worden gedaan. Voor velen die gevoelig zijn voor tarwe is kamut wel de tarwe die gegeten kan worden.

Kamut is rijk aan proteïnen en bevat vele mineralen, vooral selenium, zink en magnesium, vergeleken met moderne tarwe. De vrouw bij de biologische bakker vertelde nog dat mensen die chemo of bestraling kregen vaak kamut brood aten door het hoge selenium gehalte. Selenium is een hele sterke antioxidant en vermindert samen met vitamine C en E en betacaroteen de vorming van vrije radicalen die mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hart- en vaataandoeningen en een aantal vormen van kanker. Door het hoge percentage aan lipiden, die meer energie in het lichaam produceren dan koolhydraten, kan kamut worden beschreven als tarwe met een hoge energetische waarde. Ik heb wel eens gelezen dat hardlopers en andere topsporters ook vaak dit graan eten om de hoog energetische waarde ervan.

Kamut is veelal verkrijgbaar bij de bio winkels en reformzaken, ook in diverse webshops is het te koop.

Recept: Kamut brood

Tot slot een recept (gevonden via het internet) om zelf een kamut brood te bakken.

Dit heb je nodig voor 1 brood:

  • 450 gram kamutmeel
  • 150 gram zuurdesem
  • circa 320 ml water
  • 6-9 gram zout

Zo maak je het brood klaar:

  1. Kneed een nattig deeg van alle ingrediënten.
  2. Laat het deeg een paar uur staan met een doek om de schaal totdat het mooi gerezen is.
  3. Neem vervolgens een broodvorm, vet deze in met olie, doe het deeg hierin en laat nog eens rijzen.
  4. Als ook dit weer goed is gerezen, verwarm dan de oven voor en bak vervolgens het brood in ongeveer 30 minuten op 200 graden.
  5. Als je het brood snijd zie je dat het brood goud geel van binnen is.

Heb jij weleens kamut gebruikt of gegeten?