Wie zoet is krijgt lekkers. Suikervrije kruidnoten bijvoorbeeld!
Al vanaf eind september liggen de kruidnoten, chocolademunten, marsepein en wat al niet meer aan Sinterklaas-zoetigheden in de winkel. En vanaf datzelfde moment zie ik de kreten op Twitter en Facebook weer gaan: “Het is nog herfst en het sinterklaassnoep ligt al in de winkels. Belachelijk!”
Al jaren gaat dat zo en elk jaar weer denk ik: “Waar maken jullie je druk om?”. In eerste instantie om het feit dat je zelf de keuze hebt om deze zoetigheden te kopen of niet. Blijkbaar zijn er genoeg mensen die het doen, anders zou het allemaal al niet in de schappen liggen. Maar ook omdat je je beter druk kunt maken om de ingrediënten van kruidnoten en al het andere snoep!
Wat zit er in kruidnoten?
Neem de kruidnoten, het meest gegeten Sinterklaas-snoep. Deze lekkernij bevat onder meer gluten, suiker (vaak in meerdere vormen) en meerdere E-nummers. Geen ingrediënten die je graag ziet als je liever natuurlijk eet.
Natuurlijk moet je niet te streng zijn voor jezelf en je kids en elkaar ook af en toe iets anders gunnen. Maar van september tot december worden er heel wat kruidnoten genuttigd en uitgedeeld en kan de 80/20 regel die je liever aan zou houden wel eens flink zijn overschreden.
Verantwoord decembersnoep
Gelukkig kan het ook anders! Ga bijvoorbeeld zelf lekker bakken voor de feestdagen. En tot die tijd kun je natuurlijk al gaan oefenen, want zolang je recepten verantwoord zijn kun je lekker ongestoord genieten van alle voorpret!
In het e-book ’50 Suikervrije recepten voor Sinterklaas, Kerst en Oudjaar’ staan allerlei verantwoorde lekkernijen voor Sinterklaas, Kerst en Oudejaarsavond! Denk aan de bekende kruidnoten, maar ook speculaasbrokken, marsepein en een perenspeculaastaart. Maar natuurlijk ook een suikervrije kerststol, kerstkoekjes, ouderwetse gestoofde peertjes en oliebollen. Allemaal suikervrij en zuivelvrij!
Recept: Suikervrije kruidnoten
Om je alvast een voorproefje te geven van hoe lekker verantwoord decembersnoep kan zijn, heb ik voor jou een heerlijk recept voor suikervrije kruidnoten.
Dit heb je nodig:
- 100 gram plantaardige boter
- 250 gram volkorenmeel
- 75 gram oerzoet/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker
- 1/4 tl stevia (20x geconcentreerd, of 1 tl van een normale concentratie)
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
- snufje zout
- 1 biologisch eigeel
- 3 el sojamelk
Zo maak je de suikervrije kruidnoten:
- Verwarm de oven voor op 150 graden en doe vervolgens alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.
- Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed door elkaar. Doe dan het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het door, het wordt een plakkerig deeg. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Ga door tot de bakplaat vol is. Houd er wel rekening mee dat de pepernoten nog ‘groeien’, dus laat wat ruimte tussen de pepernoten.
- Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Laat het even afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten. Smullen maar!
Dit is een recept uit ’50 Suikervrije recepten voor Sinterklaas, Kerst en Oudjaar’.
Wat is jouw favoriete decembersnoep?