Wonderlijke waterkers

In de zomer krijg ik steeds meer zin in frisse, lichte gerechten. Lekkere salades bijvoorbeeld, met rucola, veldsla en waterkers!

Waterkers is bijzonder want het is een van de meest volwaardige planten die de natuur ons biedt. Het is van oorsprong een kruidachtig moerasplantje, afkomstig uit de kruisbloemenfamilie. Zoals de naam impliceert groeit de plant bij het water, in kalkrijke grond. In het wild is het voornamelijk terug te vinden in Europa en Noord-Amerika. Rivierbeddingen die vol staan met waterkers zouden een teken zijn dat er zuiver water stroomt. In Nederland groeit geen waterkers meer. Dit was tot de jaren ‘60/’70 wel het geval, maar daarna is het kiemplantje door vervuiling uitgestorven. De waterkers die in ons land verkocht wordt, is gekweekt.

Rijke geschiedenis

De geschiedenis van de waterkers gaat ver terug. De naam Latijnse naam voor de waterkers is Nasturtium officinalis. Deze naam is afgeleid van ‘natus’ (neus) en ‘tortus’ (kwellen), vanwege de sterke peperachtige geur van de waterkers die de neus ‘kwelt’.

Zo’n 1.000 jaar voor Christus werd de plant gegeten door de Perzen, Grieken en Romeinen. Zij roemden de waterkers al om de peperachtige smaak en krachtige werking op het lichaam. De befaamde Griekse arts Hippocrates, vader van de klassieke geneeskunde, liet 400 jaar voor Christus een kliniek bouwen nabij waterbronnen waarin waterkers werd gekweekt. 
In de Romeinse tijd werd waterkers als een geneeskrachtige plant gebruikt bij het behandelen van scheurbuik.

Vitaminebom

Waterkers wordt dus al sinds mensenheugenis genezende eigenschappen toegedicht. Dit is dankzij de krachtige werking van de vitaminen en mineralen op diverse weefsels en organen, waaronder het bloed, de lymfe, zenuwen, lever, maag, longen, darm, hersenen, schildklier, pancreas en slijmvliezen. Waterkers kent vooral een hoog gehalte aan vitamine C. Maar ook vitamine A, B2, B6, E en K, ijzer, calcium, jodium, magnesium, fosfor, kalium, zink, zeaxanthine en betacaroteen zijn sterk vertegenwoordigd.

Waterkers versterkt onze afweer tegen ziekten en geeft ons energie. Bovendien heeft waterkers een gunstige werking op de zenuwen, stofwisseling en bloeddruk en heeft het een bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking. Door de zwavelhoudende stoffen speelt waterkers een rol bij de ontgifting van de lever (waterkers past dus prima in een detox dieet!) en heeft het een gunstig effect op je huid, nagels en haar.

Door het hoge gehalte aan vitamine C is waterkers ook een goede anti-oxidant en werkt het ontstekingsremmend. Het verlicht spier- en gewrichtsklachten, vermindert verzuring in de spieren en stimuleert de bloedsomloop.

Diverse onderzoeken zouden aantonen dat een speciale stof in waterkers schadelijke stoffen in tabaksrook kan afbreken en daarnaast dat een van de werkzame stoffen een rol kunnen spelen in de bescherming van kanker.

Waterkers in de keuken

Waterkers is heel veelzijdig en leent zich onder andere goed voor salades, soepen, sauzen en smoothies.  Ook in de Chinese keuken wordt het veel gebruikt. Hier heb ik een heerlijk fris recept voor je, van een salade van waterkers met mango en avocado met frambozendressing en hazelnoten. Hiervoor heb je nodig:

  • 1 doosje frambozen
  • 50 ml olijfolie
  • 50 ml rode wijnazijn
  • snufje zout
  • teentje knoflook
  •  2 zakjes waterkers
  • 1 rijpe mango
  • 1 rijpe avocado
  • 1 kleine rode ui
  • handje vol hazelnoten (klein gehakt)
Zo maak je het: Pureer een half doosje frambozen, olijfolie, rode wijnazijn, knoflook in de keukenmachine of blender of met de staafmixer. Meng de waterkers, mango, avocado en ui in een grote slakom. Verdeel de dressing en de nootjes over de salade. Eet smakelijk!

Smoothie met waterkers

Waterkers leent zich ook prima voor sapjes een smoothies. Het volgende recept is daar een voorbeeld van. Hiervoor heb je nodig:

  • 2 rijpe bananen
  • 1 rijpe peer
  • 2 kopjes waterkers
  • 1 glas uitgeperste sinaasappelsap
  • 12 ijsklontjes
  • 1 theelepel lijnzaadolie

Meng alles door elkaar in de blender of de sapcentrifuge en drink het lekker op.

Waterkers praktisch

De waterkers bederft snel (de blaadjes worden dan geel en slap) en gebruik het plantje dan ook bij voorkeur dezelfde dag. Bovendien geldt: hoe verser, hoe krachtiger en voedzamer.

Vanwege de sterk ontgiftende werking afgeraden wordt het consumeren van waterkers afgeraden als je zwanger bent.

In welke gerechten verwerk jij graag waterkers?