Zelf Hummus maken

In mijn ontdekkingsreis naar gezonde voeding was één van de eerste stappen: Hummus toevoegen aan mijn nieuwe voedingspatroon. Dit kwam door het lezen van het eerste boek van Amber Albarda: ‘Eet jezelf mooi, slank & gelukkig’. Hierin wordt uitgebreid geschreven over de gezondheidsvoordelen van Hummus.

Sindsdien ben ik groot fan van deze dip. Hummus is eenvoudig klaar te maken en het is bovendien erg lekker en natuurlijk gezond. Wil jij het ook eens proberen? Dan heb ik een heerlijk recept voor je. Smullen maar!

Wat is hummus?

Hummus is een puree op basis van kikkererwten, die oorspronkelijk afkomstig is uit het gebied ten oosten van de Middellandse zee. Kikkererwten kun je droog kopen (dan moet je ze eerst koken en een nacht laten weken) of je kunt ze in een pot kopen (die kun je direct gebruiken, zonder voor te koken). Ik heb beide geprobeerd en geef de voorkeur aan de kikkererwten uit glazen pot, omdat dit goedkoper en gemakkelijker is. Hummus is heerlijk als spread op brood, of op een rijstwafel. Ik gebruik hummus ook graag als dip voor wortel, komkommer of andere rauwe groenten.

Hoe gezond zijn kikkererwten?

Kikkererwten bevatten veel eiwitten. Daarnaast zitten kikkererwten boordevol vezels (6 gram vezels per 100 gram), wat goed voor de darmen is. Ook de mineralen calcium, magnesium, ijzer en foliumzuur zijn belangrijke voedingsstoffen die hummus zo verschrikkelijk gezond maken. Daarnaast hebben kikkererwten een lage glycemische lading en geven ze hierdoor een lang verzadigingsgevoel.

Hummus is zeer eenvoudig te maken en je kunt er tientallen varianten op maken. Een must is wel een goede keukenmachine of een staafmixer.

Recept voor hummus

Voor dit hummusrecept heb je nodig:

  • 215 gram gewelde kikkererwten (biologisch)
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels sesamzaad tahin (een pasta gemaakt van sesamzaad)
  • Citroensap (vers geperst)
  • Scheut olijfolie (optioneel)*
  • Vers gemalen zwarte peper en een snufje zout
  • Verse tuinkruiden, zoals basilicum, bieslook en/ of peterselie 

* Ik hou er zelf niet zo van om olijfolie toe te voegen, omdat ik de hummus dan iets te ‘vettig’ vind. Ik voeg altijd wat vocht (1 à 2 eetlepels) uit het potje kikkererwten toe om het smeuïger te maken.

Zo maak je de hummus:

  1. Pureer de kikkererwten in een blender met 1 à 2 eetlepels van het vocht. 
  2. Pers de knoflook en meng deze en de andere ingrediënten erdoor. Zorg dat het lekker smeuïg is. 
  3. Voeg op het laatst de zeer fijngesneden groene tuinkruiden erdoor en breng op smaak met zout en peper.

De zelfgemaakte hummus kun je in de koelkast bewaren. In de koelkast is hummus, in een luchtdicht bakje, een kleine week houdbaar.

Hoe maak jij hummus?