headershadow

Latest Blogposts

Natuurlijke tandpasta voor een gezonde en frisse mond

Natuurlijke-tandpasta-voor-een-gezonde-en-frisse-mond

Op het moment dat ik met dit artikel over natuurlijke tandpasta aan de slag ging, zag ik prompt een vraag over dit topic in de Miss Natural Facebook groep (die overigens zeer levendig is, echt een aanrader om je daar bij aan te melden!). Het onderwerp leeft dus zeker bij jullie. Want bij natuurlijk leven hoort niet alleen goede voeding, maar ook tandpasta. En de reguliere tandpasta’s behoren niet tot de categorie gezond. In de eerste plaats omdat in bijna alle gewone tandpasta's fluoride zit, maar ook allerlei andere ongezonde of zelfs giftige stoffen. Gelukkig bestaat er ook zoiets als natuurlijke tandpasta en kun je het zelfs zelf maken!

Over fluoride

Ondanks allerlei uitspraken van de overheid en tandheelkundigen dat fluoride alleen maar gunstig is en we er zo’n stralend wit en gezond gebit van krijgen, zijn er inmiddels honderden onderzoeken gedaan waarin fluoride in verband wordt gebracht met aangeboren afwijkingen, hersenbeschadiging, botstoornissen, mentale stoornissen en maagreflux. Verder leidt een te veel aan fluoride tot fluorose, waarbij er witte vlekjes op de tanden komen, brengt fluor het immuunsysteem in de war, versterkt het tumorgroei en onderdrukt de werking van de schildklier. Kortom: fluoride is dus een giftige stof voor het lichaam. In een tube tandpasta zit genoeg fluoride om een klein kind te doden (als het deze helemaal leeg zou eten). In de VS en in Zweden wordt dan ook terecht op de verpakking gewaarschuwd voor fluoride. Gek genoeg is dat nog niet het geval in Nederland.

'Natuurlijk' is geen garantie voor gifvrij

Naast fluor tref je in de reguliere merken (en vaak zelfs ook in de meeste natuurlijke merken) andere chemische toevoegingen aan. 'Natuurlijk' is helaas ook geen garantie dat er geen andere chemische stoffen in zitten die potentieel gevaarlijk zijn. Lees daarom altijd de ingrediënten! Waar je op kunt letten is bijvoorbeeld:

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Dit is een syntetisch schuim-en reinigingsmiddel dat ook wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen voor garagevloeren, ontvettingsmiddelen voor motoren en wasmiddelen voor auto's. Het is nogal een agressief middel. Bij contact met de huid wordt cle vetlaag aangetast, wat kan irritatie en beschadiging van de huid leidt. Het bestand wordt vaak toevoegd omdat het een goedkoop schuimmiddel is. En als tanpasta goed schuimt krijgt men vaak het idee dat het goed reinigt.
 • Kaliumchloride (KCl). Dit is een chemische verbinding van chloor en kalium. Het is een een zout dat in het lichaam voorkomt en een rol speelt bij het reguleren van het kloppen van het hart. Een te hoge concentratie zorgt voor hartkloppingen of hartstilstand. Een te lage concentratie zorgt daarentegen voor een verlaging van de klopsnelheid. Als je er teveel van binnenkrijgt, wat vaak bij kinderen gebeurt, kan het schadelijk zijn. €
 • Triclosan. Triclosan is een bacteriedodend middel dat regelmatig in verband wordt gebracht met de toename van 'superbacteriën' die resistent zijn tegen antibiotica.
 • Schuurmiddelen die in tandpasta zijn verwerkt kunnen ook schadelijk zijn. Uit onderzoek blijk dat diverse schuurmiddelen en ook korreltjes silica (dat in veel natuurlijke merken voorkomt) zich kunnen ophopen onder het tandvlees waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan.

Toevoegingen bij natuurlijke merken

Er zijn veel merken op de markt die tandpasta’s aanbieden zonder fluor. Zelf gebruikte ik tot voor kort Lavera, maar deze bleek bij nader inzien ook niet zo’n goede keuze voor mij, omdat hier kunstmatige zoetstoffen, kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen in verwerkt zijn. De tandpasta Aloe Dent  viel daarna ook af aangezien er Saccharine (zoetstof) aan toegevoegd is.

Wat dan wel?

In mijn zoektocht naar echt natuurlijke, pure, tandpasta kwamen deze, tot zover mijn kennis reikt, door de keuring:

 • Urtekram
 • Weleda
 • Dr organic tea tree tandpasta van de Tuinen
 • Himalya, Organique Neem & Pomegranate Toothpaste
 • Verschillende soorten kleitandpasta van Argiletz

Er zullen er overigens ongetwijfeld meer zijn. Weet jij er een of meerdere, deel dat dan onderaan dit artikel! Je kunt je natuurlijke tandpasta vinden in de Miss Natural Shop.

Zelf natuurlijke tandpasta maken

Het lag, voor mij althans, niet voor de hand maar zelf maken van tandpasta blijkt in de praktijk ook een goede en gemakkelijke optie te zijn. Wil jij het ook eens proberen? Zo maak je je eigen natuurlijke tandpasta:

 • Neem een  beetje natrium bicarbonaat/bakpoeder of zuiveringszout, doe er wat vloeibaar gemaakte kokosvet/olie bij en eventueel een druppeltje tea tree olie of pepermuntolie (niet te veel!). De verhouding die je kunt aanhouden is: 30% kokosolie, 70% bicarbonaat en 1 druppel etherische olie. Bewaar de tandpasta in een glazen potje met deksel. Kokosolie zou tandcariës voor een groot deel kunnen voorkomen.  Kokosolie is antibacterieel, antiviraal en anti-schimmel. Natrium bicarbonaat is alkalisch en neutraliseert de zuren in je mond die vaak de oorzaak zijn van tandbederf. Het is een goedkope en gezonde optie, die  voor meer doeleinden is in te zetten, zoals bijvoorbeeld deodorant. Paradontax gebruikt bicarbonaat ook als basis voor de tandpasta.
 • Probiotica helpt ook. Dit is een tip van collega redactrice Jenaida van Wijk- Cicilia. Tandpasta is namelijk gewoon een schuurmiddel met een lekker geurtje. Met probiotica hou je je mondflora optimaal. Je kunt ermee spoelen en dan doorslikken. Eventuele aanslag poets je gewoon met een tandenborstel weg. Eventueel kun je nog op een muntblaadje kauwen voor de geur.
 • Je kunt ook je tanden inwrijven met salie: een borstel, whitener en een frisse adem in een.
 • Een ander recept is: 1 deel zeezout en 2 delen potassium alum. Ik doe aan Kundalini yoga en deze natuurlijke tandpasta hoort bij de kundalini lifestyle. Potassium alum is een aluminium zout (heel wat anders dan de chemischie aluminium) die wordt gebruikt in de Ayurveda. Het houdt het tandvlees gezond en remt de groei van bacteriën.

Tips voor een gezond gebit

Een gezond gebit houd en krijg je natuurlijk niet alleen door poetsen en flossen. Je zou ook het volgende eens kunnen proberen:

 • Tong schrapen/reinigen. Niet echt een fijn werkje maar na een tijdje schijnt het te wennen. Door consequent het tongbeslag weg te halen, verwijder je de  bacteriën die voor een vieze adem zorgen. Dit doe je met een tandenborstel of een speciale tongschraper.
 • Oil-pulling, een gebruik uit de Ayurveda. Het betekent het trekken van (sesam, zonnebloem of kokos-)olie tussen je tanden en in de gehele mond. Je neemt een soeplepel olie in de mond en begint dan de mond te spoelen met de olie, waarbij je de olie gedurende 15/20 minuten voortdurend je mondholte rond zuigt en trekt en  zuigt. Daarna spuug je het uit (niet doorslikken, want dan slik je de gifstoffen in). Het zorgt voor een verhoging van de stofwisseling waardoor je lichaam sneller en beter gifstoffen elimineert die via de slijmvliezen in het speeksel belanden. Dit speeksel vermengt zich met de olie en verlaat bij het uitspoegen lichaam. Je tanden worden naar verloop van tijd witter, ontstekingen verdwijnen en zelfs ziekten andere ziekten zouden ermee genezen kunnen worden.
 • En als laatste maar natuurlijk o zo belangrijke: eet zoveel mogelijke suikervrij.

Hoe en waarmee poets jij je tanden?

Ilse Boer, woont in Amsterdam met haar vriend en twee kinderen en werkt als marketeer voor een business en ICT consultancy bedrijf. Schrijven voor Miss Natural ziet zij als een mooie tegenhanger van dit zakelijke wereldje. Ilse houdt van schrijven en zet zich graag in voor het creëren van een grotere bewustwording als het gaat om gezonde voeding en levensstijl. Op haar wensenlijstje voor dit jaar staat een opleiding tot (natuur)voedingsdeskundige. Ilse werkt ook nog aan een idee voor een lesprogramma voor basisscholen over gezonde voeding.
Meer over

Vond je dit artikel inspirerend?
Word dan GRATIS lid van Miss Natural en ontdek wat natuurlijke leven en biologisch eten voor jouw gezondheid kan betekenen.
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij
Gratis Week zonder Suiker!
Ontdek alle voordelen van eten zonder suiker. Je ontvangt een week lang elke dag kennis, tips, artikelen én lekkere suikervrije recepten!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

29 reacties op “Natuurlijke tandpasta voor een gezonde en frisse mond


Comment author said

Door Laura op 27 december 2014 om 12:18

Ik ben ook opzoek naar een goede natuurlijke tandpasta zonder chemische ingredienten zoals zoetstoffen, fluoride, SLS enzovoort.
Is er iemand die mij een tandpasta kan aanraden?
Alvast bedankt!

 

Comment author said

Door sandra op 15 juli 2014 om 16:53

even een vraag over organique tandpasta. gister een proefje van gehad en als ingredient staat er xylitol en glycerine, deze staan beide op de rode lijst van e-nummers. waarom wordt deze tandpasta dan toch geadviseerd?

 

Comment author said

Door SAV op 10 juni 2014 om 12:53

Het is een vei dat baking soda een licht schurend effect heeft, dit tast het glazuur aan net als alle andere reguliere tandpasta's. Ook in natuurlijke tandpasta's bevatten stoffen die niet goed zijn. Neem een voorbeeld van Urtekram dit bevat glycerine. Dit is een soort coating over je tanden waardoor ze niet goed nieuw glazuur kunnen aanmaken. Wellicht dat tooth soap een alternatief kan zijn om al deze effecten te vermijden.

Graag hoor ik jullie mening.

 

Comment author said

Door SAV op 10 juni 2014 om 12:55

Het is een vei (feit) excuus!

 

Comment author said

Door Joelle op 10 mei 2014 om 13:07

Ik heb regelmatig last van kleine puistjes/verstoppingen boven mijn bovenlip. Sinds ik tandpasta zonder fluoride gebruik, is dit al een stuk verminderd. Echter krijg ik de laatste tijd wel weer last.
Momenteel gebruik paradontax zonder fluoride. Heeft iemand enig idee of tandpasta mn huid rond mn bovenlip kan beinvloeden??

 

Comment author said

Door Nettie Groot op 3 februari 2014 om 11:19

In uw verhaal zie ik staan dat je met olie je mond kunt reinigen en dan wel 15 tot 20 minuten, lijkt me erg lang, vast een foutje, 15 tot 20 seconden misschien?
Vriendelijke groeten
Nettie

 

Comment author said

Door Jolanda op 8 oktober 2013 om 17:22

Er is ook een hele goede tandpasta zonder fluoride op basis van aloe vera, ierse mos en bijen propolis. Naast het polijsten van de tanden ipv schuren heeft het ook een hele goede invloed op het tandvlees.

 

Comment author said

Door Jolanda op 8 oktober 2013 om 17:20

Er is ook een hele goede tandpasta zonder fluoride op basis van aloe vera, ierse mos en bijen propolis.

 

Comment author said

Door Diede op 4 september 2013 om 20:24

Het schijnt ook erg goed voor je gebit te zijn om levertraan te slikken.

 

Comment author said

Door lucienne op 15 april 2013 om 10:34

wat ik graag wil weten of je werkelijk fluoride kan missen. ik gebruik veel smoothies en citroensap en merk dat mijn gebit hier heel ruw van wordt. ik heb dit al verbeterd door er een melkproduct aan toe te voegen, maar ik krijg wel heel snel last van pijn in mijn gebit. het helpt mij te poetsen met gewone tandpasta met fluoride en het niet uit te spoelen.

 

Comment author said

Door Elisa op 2 november 2013 om 10:10

Hoi Lucienne, wat jij beschrijft (ruw gevoel na citroensap en smoothies) is tanderosie. Dit is het verzwakken en afslijten van je tandglazuur door invloed van zuur. Citroensap en (citrus)fruit in het algemeen is zeer erosief: daarom zie je ook vaker tanderosie bij mensen die veel fruit eten. Goed dat je al mengt met melk: de calcium en fosfaat hierin helpen je glazuur weer wat beschermen. Het belangrijkste advies dat ik je nu kan geven is: vooral NIET poetsen vlak nadat je zuur hebt gegeten of gedronken, maar minstens een uur wachten. In deze tijd (vooropgesteld dat je dan ook niet meer ander zuur eet of drinkt!) kan het glazuur weer herstellen. Als je dit uurtje wachten tussen eetmomenten aanhoudt als vaste regel help je je glazuur enorm. Als je al tanderosie hebt is fluoride denk ik wel echt belangrijk om meer schade te voorkomen. Ook heel belangrijk: neem dagelijks 10 microgram vit. D extra. Veel mensen hebben hier een tekort aan en het is een heel belangrijke vitamine voor je gebit (het is nodig om mineralen op te kunnen nemen). Succes!

 

Comment author said

Door Annelien op 6 februari 2013 om 15:19

Ik heb ook ergens gelezen dat poetsen met bicarbonaat niet goed is voor de protheses in je mond. Klopt dat?
Ik poets trouwens nu met Paradontax en daar zit het dus ook gewoon in???

 

Comment author said

Door Angelique op 31 januari 2013 om 15:00

En de tandpasta van de Kruidvat?! Zonder fluoride! Is dat voldoende gezond?!

 

Comment author said

Door Bernadette op 31 januari 2013 om 03:05

Wij gebruiken thuis sinds een paar maanden Xyli White van Now Solutions, is er in 3 smaken; Refreshmint, Cinnafresh en Platinum Mint. Bestellen we in Amerika en is fluoride-Free, SLS-Free, Gluten-Free, Paraben-Free, Reduces Plaque, Whitens, Fresh Taste. Bevalt ons gezin prima.

 

Comment author said

Door Dorothé op 6 februari 2013 om 22:42

Xyli White bestel ik bij Biovitamins.nl, is dus gewoon in Nederland te bestellen. Wel zo gemakkelijk. Heb de Cinnamon en de Refresmint.

 

Comment author said

Door nathalie op 29 januari 2013 om 18:34

Ik gebruik de tandpasta van Dessert Essence ( kan je in Amerika halen) en die van dr organic inderdaad zijn ook heel goed!
Het zelf maken lijkt me ook een keertje leuk om te doen.
Dat oil pulling moet dat elke dag gedaan worden? en dan voor het tandenpoetsen neem ik aan?

 

Comment author said

Door Liesbeth op 29 januari 2013 om 21:28

Sommigen doen het zelfs een paar keer per dag. Ik probeer het elke dag te doen, maar dat lukt niet altijd. En inderdaad: daarná tanden poetsen.

 

Comment author said

Door Annemiek van Meurs op 29 januari 2013 om 10:37

Heel erg fijn dat er aandacht is geschonken aan tandpasta's.
Bicarbonaat is basisch zout dat ervoor zorgt dat de zuren in je lichaam worden gebonden en helpt uitgescheiden.
Als je een beetje op je tandenborstel doet, worden je tanden hagelwit en het helpt goed tegen tandsteen. Als je het gebruikt moet je niet te hard poetsen, want dat is niet goed voor je tandglazuur en je moet het gebruik natuurlijk niet overdrijven.

 

Comment author said

Door nathalie op 29 januari 2013 om 18:32

is bicarbonaat baking soda??

 

Comment author said

Door Ilse Boer op 30 januari 2013 om 22:12

Natrium Bicarbonaat is inderdaad Baking Soda.

 

Comment author said

Door Liesbeth op 28 januari 2013 om 01:14

Olieslurpen kan ook met olijfolie en een theelepel is al voldoende. Helpt ook tegen tandsteen (op den duur). Daarna poets ik met Keltisch zeezout. Slijm komt er ook lekker van los.

 

Comment author said

Door Zoë op 27 januari 2013 om 16:15

Ik heb helemaal fan van de Himalaya tandpasta!
Hij smaakt heerlijk en geeft zeer goed resultaat.
Ik heb altijd last gehad van gevoelige tanden en tandvlees, werkelijk elk merk geprobeerd - maar deze is top! En dan het idee dat er geen rommel doorheen zit, helemaal super!
Eind dit jaar in de Himalaya geweest en daar tubes van 200 ml - voor 70 Indische Roepie gescoord :D

 

Comment author said

Door Sanne op 31 januari 2013 om 14:30

Ik weet niet of je deze tandpasta bedoelt, maar ik denk dat je het hebt over de Himalaya Herbals ayurvedic dental cream met natuurlijke fluoride? Ik heb deze tandpasta ook al een tijdje en hij werkt inderdaad erg goed, maar op de verpakking staat dat er Sodium Lauryl Sulfate in zit. Ik ga nu dus toch maar op zoek naar een andere tandpasta.

 

Comment author said

Door Chantal op 27 januari 2013 om 13:06

Ik lees toch nog regelmatig dat natrium bicarbonaat in grote hoeveelheid (70% in dit artikel) schadelijk is, omdat je het glazuur van je tanden zou schuren.
Weet iemand of dit waar is?
Ik zou deze methode graag gebruiken, maar ik ben toch nog wat huiverig!

 

Comment author said

Door Ineke op 31 januari 2013 om 15:25

@Chantal: Dat heb ik volgens mij ook wel eens ergens gelezen. De oplossing was om het niet te vaak te gebruiken, ik geloof 1 keer per week ofzo

 

Plaats een reactie

*