datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Natuurlijke tandpasta voor een gezonde en frisse mond
20 augustus 2015 
5 min. leestijd

Natuurlijke tandpasta voor een gezonde en frisse mond

Op het moment dat ik met dit artikel over natuurlijke tandpasta aan de slag ging, zag ik prompt een vraag over dit topic in de Miss Natural Facebook groep (die overigens zeer levendig is, echt een aanrader om je daar bij aan te melden!). Het onderwerp leeft dus zeker bij jullie. Want bij natuurlijk leven hoort niet alleen goede voeding, maar ook tandpasta. En de reguliere tandpasta’s behoren niet tot de categorie gezond. In de eerste plaats omdat in bijna alle gewone tandpasta’s fluoride zit, maar ook allerlei andere ongezonde of zelfs giftige stoffen. Gelukkig bestaat er ook zoiets als natuurlijke tandpasta en kun je het zelfs zelf maken!

Over fluoride

Ondanks allerlei uitspraken van de overheid en tandheelkundigen dat fluoride alleen maar gunstig is en we er zo’n stralend wit en gezond gebit van krijgen, zijn er inmiddels honderden onderzoeken gedaan waarin fluoride in verband wordt gebracht met aangeboren afwijkingen, hersenbeschadiging, botstoornissen, mentale stoornissen en maagreflux. Verder leidt een te veel aan fluoride tot fluorose, waarbij er witte vlekjes op de tanden komen, brengt fluor het immuunsysteem in de war, versterkt het tumorgroei en onderdrukt de werking van de schildklier. Kortom: fluoride is dus een giftige stof voor het lichaam. In een tube tandpasta zit genoeg fluoride om een klein kind te doden (als het deze helemaal leeg zou eten). In de VS en in Zweden wordt dan ook terecht op de verpakking gewaarschuwd voor fluoride. Gek genoeg is dat nog niet het geval in Nederland.

‘Natuurlijk’ is geen garantie voor gifvrij

Naast fluor tref je in de reguliere merken (en vaak zelfs ook in de meeste natuurlijke merken) andere chemische toevoegingen aan. ‘Natuurlijk’ is helaas ook geen garantie dat er geen andere chemische stoffen in zitten die potentieel gevaarlijk zijn. Lees daarom altijd de ingrediënten! Waar je op kunt letten is bijvoorbeeld:

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Dit is een syntetisch schuim-en reinigingsmiddel dat ook wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen voor garagevloeren, ontvettingsmiddelen voor motoren en wasmiddelen voor auto’s. Het is nogal een agressief middel. Bij contact met de huid wordt cle vetlaag aangetast, wat kan irritatie en beschadiging van de huid leidt. Het bestand wordt vaak toevoegd omdat het een goedkoop schuimmiddel is. En als tanpasta goed schuimt krijgt men vaak het idee dat het goed reinigt.
 • Kaliumchloride (KCl). Dit is een chemische verbinding van chloor en kalium. Het is een een zout dat in het lichaam voorkomt en een rol speelt bij het reguleren van het kloppen van het hart. Een te hoge concentratie zorgt voor hartkloppingen of hartstilstand. Een te lage concentratie zorgt daarentegen voor een verlaging van de klopsnelheid. Als je er teveel van binnenkrijgt, wat vaak bij kinderen gebeurt, kan het schadelijk zijn.
 • Triclosan. Triclosan is een bacteriedodend middel dat regelmatig in verband wordt gebracht met de toename van ‘superbacteriën’ die resistent zijn tegen antibiotica.
 • Schuurmiddelen die in tandpasta zijn verwerkt kunnen ook schadelijk zijn. Uit onderzoek blijk dat diverse schuurmiddelen en ook korreltjes silica (dat in veel natuurlijke merken voorkomt) zich kunnen ophopen onder het tandvlees waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan.

Toevoegingen bij natuurlijke merken

Er zijn veel merken op de markt die tandpasta’s aanbieden zonder fluor. Zelf gebruikte ik tot voor kort Lavera, maar deze bleek bij nader inzien ook niet zo’n goede keuze voor mij, omdat hier kunstmatige zoetstoffen, kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen in verwerkt zijn. De tandpasta Aloe Dent  viel daarna ook af aangezien er Saccharine (zoetstof) aan toegevoegd is.

Wat dan wel?

In mijn zoektocht naar echt natuurlijke, pure, tandpasta kwamen deze, tot zover mijn kennis reikt, door de keuring:

 • Urtekram
 • Weleda
 • Dr organic tea tree tandpasta van de Tuinen
 • Himalya, Organique Neem & Pomegranate Toothpaste
 • Verschillende soorten kleitandpasta van Argiletz

Er zullen er overigens ongetwijfeld meer zijn. Weet jij er een of meerdere, deel dat dan onderaan dit artikel!


Zelf natuurlijke tandpasta maken

Het lag, voor mij althans, niet voor de hand maar zelf maken van tandpasta blijkt in de praktijk ook een goede en gemakkelijke optie te zijn. Wil jij het ook eens proberen? Zo maak je je eigen natuurlijke tandpasta:

 • Neem een  beetje natrium bicarbonaat/bakpoeder of zuiveringszout, doe er wat vloeibaar gemaakte kokosvet/olie bij en eventueel een druppeltje tea tree olie of pepermuntolie (niet te veel!). De verhouding die je kunt aanhouden is: 30% kokosolie, 70% bicarbonaat en 1 druppel etherische olie. Bewaar de tandpasta in een glazen potje met deksel. Kokosolie zou tandcariës voor een groot deel kunnen voorkomen.  Kokosolie is antibacterieel, antiviraal en anti-schimmel. Natrium bicarbonaat is alkalisch en neutraliseert de zuren in je mond die vaak de oorzaak zijn van tandbederf. Het is een goedkope en gezonde optie, die  voor meer doeleinden is in te zetten, zoals bijvoorbeeld deodorant. Paradontax gebruikt bicarbonaat ook als basis voor de tandpasta.
 • Probiotica helpt ook. Dit is een tip van collega redactrice Jenaida van Wijk- Cicilia. Tandpasta is namelijk gewoon een schuurmiddel met een lekker geurtje. Met probiotica hou je je mondflora optimaal. Je kunt ermee spoelen en dan doorslikken. Eventuele aanslag poets je gewoon met een tandenborstel weg. Eventueel kun je nog op een muntblaadje kauwen voor de geur.
 • Je kunt ook je tanden inwrijven met salie: een borstel, whitener en een frisse adem in een.
 • Een ander recept is: 1 deel zeezout en 2 delen potassium alum. Ik doe aan Kundalini yoga en deze natuurlijke tandpasta hoort bij de kundalini lifestyle. Potassium alum is een aluminium zout (heel wat anders dan de chemische aluminium) die wordt gebruikt in de Ayurveda. Het houdt het tandvlees gezond en remt de groei van bacteriën.Tips voor een gezond gebit

Een gezond gebit houd en krijg je natuurlijk niet alleen door poetsen en flossen. Je zou ook het volgende eens kunnen proberen:

 • Tong schrapen/reinigen. Niet echt een fijn werkje maar na een tijdje schijnt het te wennen. Door consequent het tongbeslag weg te halen, verwijder je de  bacteriën die voor een vieze adem zorgen. Dit doe je met een tandenborstel of een speciale tongschraper.
 • Oil-pulling, een gebruik uit de Ayurveda. Het betekent het trekken van (sesam, zonnebloem of kokos-)olie tussen je tanden en in de gehele mond. Je neemt een soeplepel olie in de mond en begint dan de mond te spoelen met de olie, waarbij je de olie gedurende 15/20 minuten voortdurend je mondholte rond zuigt en trekt en  zuigt. Daarna spuug je het uit (niet doorslikken, want dan slik je de gifstoffen in). Het zorgt voor een verhoging van de stofwisseling waardoor je lichaam sneller en beter gifstoffen elimineert die via de slijmvliezen in het speeksel belanden. Dit speeksel vermengt zich met de olie en verlaat bij het uitspoelen lichaam. Je tanden worden naar verloop van tijd witter, ontstekingen verdwijnen en zelfs ziekten andere ziekten zouden ermee genezen kunnen worden.
 • En als laatste maar natuurlijk o zo belangrijke: eet zoveel mogelijke suikervrij.

Hoe en waarmee poets jij je tanden?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Chantal
Door

Chantal

op 27 Jan 2013

Ik lees toch nog regelmatig dat natrium bicarbonaat in grote hoeveelheid (70% in dit artikel) schadelijk is, omdat je het glazuur van je tanden zou schuren. Weet iemand of dit waar is? Ik zou deze methode graag gebruiken, maar ik ben toch nog wat huiverig!

Ineke
Door

Ineke

op 31 Jan 2013

@Chantal: Dat heb ik volgens mij ook wel eens ergens gelezen. De oplossing was om het niet te vaak te gebruiken, ik geloof 1 keer per week ofzo

Fruitvliegje!
Door

Fruitvliegje!

op 06 Dec 2015

Ik gebruik nu ook al een jaar mijn eigen gemaakte tandpasta van natriumbicarbonaat en kokosolie, maar heb toch het gevoel dat mijn tanden geel zijn. Ik ben nu bang vanwege het schurend effect dat dit onomkeerbaar is. Heeft iemand hier tips voor? Wat moet ik nu doen? Pls help, want ik voel me onzeker

Zoë
Door

Zoë

op 27 Jan 2013

Ik heb helemaal fan van de Himalaya tandpasta! Hij smaakt heerlijk en geeft zeer goed resultaat. Ik heb altijd last gehad van gevoelige tanden en tandvlees, werkelijk elk merk geprobeerd - maar deze is top! En dan het idee dat er geen rommel doorheen zit, helemaal super! Eind dit jaar in de Himalaya geweest en daar tubes van 200 ml - voor 70 Indische Roepie gescoord :D

Sanne
Door

Sanne

op 31 Jan 2013

Ik weet niet of je deze tandpasta bedoelt, maar ik denk dat je het hebt over de Himalaya Herbals ayurvedic dental cream met natuurlijke fluoride? Ik heb deze tandpasta ook al een tijdje en hij werkt inderdaad erg goed, maar op de verpakking staat dat er Sodium Lauryl Sulfate in zit. Ik ga nu dus toch maar op zoek naar een andere tandpasta.

Karin
Door

Karin

op 27 Jan 2013

Fluoride tast je pijnappelklier aan, een belangrijke klier wat melatonine en serotonine aanmaakt, belangrijke hormonen voor ons slaap/waakritme, stemming, zelfvertrouwen en eetlust. Je kunt er hier meer over lezen: http://volzicht.nl/fluoride-tast-pijnappelklier-aan/

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 28 Jan 2013

Olieslurpen kan ook met olijfolie en een theelepel is al voldoende. Helpt ook tegen tandsteen (op den duur). Daarna poets ik met Keltisch zeezout. Slijm komt er ook lekker van los.

Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 29 Jan 2013

Heel erg fijn dat er aandacht is geschonken aan tandpasta's. Bicarbonaat is basisch zout dat ervoor zorgt dat de zuren in je lichaam worden gebonden en helpt uitgescheiden. Als je een beetje op je tandenborstel doet, worden je tanden hagelwit en het helpt goed tegen tandsteen. Als je het gebruikt moet je niet te hard poetsen, want dat is niet goed voor je tandglazuur en je moet het gebruik natuurlijk niet overdrijven.

nathalie
Door

nathalie

op 29 Jan 2013

is bicarbonaat baking soda??

Ilse Boer
Door

Ilse Boer

op 30 Jan 2013

Natrium Bicarbonaat is inderdaad Baking Soda.

nathalie
Door

nathalie

op 29 Jan 2013

Ik gebruik de tandpasta van Dessert Essence ( kan je in Amerika halen) en die van dr organic inderdaad zijn ook heel goed! Het zelf maken lijkt me ook een keertje leuk om te doen. Dat oil pulling moet dat elke dag gedaan worden? en dan voor het tandenpoetsen neem ik aan?

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 29 Jan 2013

Sommigen doen het zelfs een paar keer per dag. Ik probeer het elke dag te doen, maar dat lukt niet altijd. En inderdaad: daarná tanden poetsen.

Bernadette
Door

Bernadette

op 31 Jan 2013

Wij gebruiken thuis sinds een paar maanden Xyli White van Now Solutions, is er in 3 smaken; Refreshmint, Cinnafresh en Platinum Mint. Bestellen we in Amerika en is fluoride-Free, SLS-Free, Gluten-Free, Paraben-Free, Reduces Plaque, Whitens, Fresh Taste. Bevalt ons gezin prima.

Dorothé
Door

Dorothé

op 06 Feb 2013

Xyli White bestel ik bij Biovitamins.nl, is dus gewoon in Nederland te bestellen. Wel zo gemakkelijk. Heb de Cinnamon en de Refresmint.

Angelique
Door

Angelique

op 31 Jan 2013

En de tandpasta van de Kruidvat?! Zonder fluoride! Is dat voldoende gezond?!

Annelien
Door

Annelien

op 06 Feb 2013

Ik heb ook ergens gelezen dat poetsen met bicarbonaat niet goed is voor de protheses in je mond. Klopt dat? Ik poets trouwens nu met Paradontax en daar zit het dus ook gewoon in???

lucienne
Door

lucienne

op 15 Apr 2013

wat ik graag wil weten of je werkelijk fluoride kan missen. ik gebruik veel smoothies en citroensap en merk dat mijn gebit hier heel ruw van wordt. ik heb dit al verbeterd door er een melkproduct aan toe te voegen, maar ik krijg wel heel snel last van pijn in mijn gebit. het helpt mij te poetsen met gewone tandpasta met fluoride en het niet uit te spoelen.

Elisa
Door

Elisa

op 02 Nov 2013

Hoi Lucienne, wat jij beschrijft (ruw gevoel na citroensap en smoothies) is tanderosie. Dit is het verzwakken en afslijten van je tandglazuur door invloed van zuur. Citroensap en (citrus)fruit in het algemeen is zeer erosief: daarom zie je ook vaker tanderosie bij mensen die veel fruit eten. Goed dat je al mengt met melk: de calcium en fosfaat hierin helpen je glazuur weer wat beschermen. Het belangrijkste advies dat ik je nu kan geven is: vooral NIET poetsen vlak nadat je zuur hebt gegeten of gedronken, maar minstens een uur wachten. In deze tijd (vooropgesteld dat je dan ook niet meer ander zuur eet of drinkt!) kan het glazuur weer herstellen. Als je dit uurtje wachten tussen eetmomenten aanhoudt als vaste regel help je je glazuur enorm. Als je al tanderosie hebt is fluoride denk ik wel echt belangrijk om meer schade te voorkomen. Ook heel belangrijk: neem dagelijks 10 microgram vit. D extra. Veel mensen hebben hier een tekort aan en het is een heel belangrijke vitamine voor je gebit (het is nodig om mineralen op te kunnen nemen). Succes!

Beyoutiful World » Forever Bright toothgel – zonder fluoriden
Door

Beyoutiful World » Forever Bright toothgel – zonder fluoriden

op 13 Aug 2013

[...] de verpakking gewaarschuwd voor fluoride. Gek genoeg is dat nog niet het geval in Nederland” (Miss Natural, [...]

Diede
Door

Diede

op 04 Sep 2013

Het schijnt ook erg goed voor je gebit te zijn om levertraan te slikken.

Jolanda
Door

Jolanda

op 08 Oct 2013

Er is ook een hele goede tandpasta zonder fluoride op basis van aloe vera, ierse mos en bijen propolis.

Jolanda
Door

Jolanda

op 08 Oct 2013

Er is ook een hele goede tandpasta zonder fluoride op basis van aloe vera, ierse mos en bijen propolis. Naast het polijsten van de tanden ipv schuren heeft het ook een hele goede invloed op het tandvlees.

D.
Nettie Groot
Door

Nettie Groot

op 03 Feb 2014

In uw verhaal zie ik staan dat je met olie je mond kunt reinigen en dan wel 15 tot 20 minuten, lijkt me erg lang, vast een foutje, 15 tot 20 seconden misschien? Vriendelijke groeten Nettie

Joelle
Door

Joelle

op 10 May 2014

Ik heb regelmatig last van kleine puistjes/verstoppingen boven mijn bovenlip. Sinds ik tandpasta zonder fluoride gebruik, is dit al een stuk verminderd. Echter krijg ik de laatste tijd wel weer last. Momenteel gebruik paradontax zonder fluoride. Heeft iemand enig idee of tandpasta mn huid rond mn bovenlip kan beinvloeden??

SAV
Door

SAV

op 10 Jun 2014

Het is een vei dat baking soda een licht schurend effect heeft, dit tast het glazuur aan net als alle andere reguliere tandpasta's. Ook in natuurlijke tandpasta's bevatten stoffen die niet goed zijn. Neem een voorbeeld van Urtekram dit bevat glycerine. Dit is een soort coating over je tanden waardoor ze niet goed nieuw glazuur kunnen aanmaken. Wellicht dat tooth soap een alternatief kan zijn om al deze effecten te vermijden.Graag hoor ik jullie mening.

SAV
Door

SAV

op 10 Jun 2014

Het is een vei (feit) excuus!

sandra
Door

sandra

op 15 Jul 2014

even een vraag over organique tandpasta. gister een proefje van gehad en als ingredient staat er xylitol en glycerine, deze staan beide op de rode lijst van e-nummers. waarom wordt deze tandpasta dan toch geadviseerd?

Fluoride tandpasta hoax | DenkEensNa.nl
Laura
Door

Laura

op 27 Dec 2014

Ik ben ook opzoek naar een goede natuurlijke tandpasta zonder chemische ingredienten zoals zoetstoffen, fluoride, SLS enzovoort. Is er iemand die mij een tandpasta kan aanraden? Alvast bedankt!

Frank van Straalen
Door

Frank van Straalen

op 15 Jul 2015

Reviive toothpaste

Jamilla
Door

Jamilla

op 01 Oct 2015

Ik gebruik zeep van Dr Bronner! In het begin smaakt het een beetje naar zeel inderdaad, maarhet is 100% natuurlijk en je tanden worden er superwit van!

Rowie
Door

Rowie

op 04 Dec 2015

Ik doe ook oilpulling, met kokosvet. Maar ik poets mijn tanden altijd VOOR het oilpullen. Van oilpulling wordt je tandglazuur een beetje zachter em het poetsen er na schuurt dus extra en te veel. Ook poetsen VOOR het oilpullen zorgt ervoor dat de pulling beter werkt, omdat veel troep en plague dan al weg is. Ik spoel na de pulling een paar keer met lauw water.

eline
Door

eline

op 01 Mar 2016

Je beveelt dr. organic tandpasta aan. En omdat je eerder in artikel beschrijft dat fluoride niet ok is, ging ik er vanuit dat dr. organic geen fluoride bevat. Als ik zoek wat monososodium fluorofosfaat is kom ik wel op fluoride uit. Hoe zie jij dit?Groet,eline

Daniela
Door

Daniela

op 21 Mar 2016

De Dr. Organic tandpasta is allerminst organic; glycerine, hydroxyethylcellulose, aroma (kunstmatig dus), misschien niet de "officiële" SLS, maar wel sodium lauryl sarcosinate, andere vorm van fluoride zoals sodium mono fluorophosphate, zoetstof Sorbitol, escin, sodiumbenzoate, potassiumsorbate. Grote teleurstelling van een merk dat zich Dr. Organic noemt, je zou mogen verwachten dat ze beter nadenken wat ze in hun producten stoppen. Heb ook grote vragen bij hun overige producten nu.

moi
Door

moi

op 30 Dec 2016

De tandpasta's van Hymalaya vertel je dat ze suiker bevatten? maar de tandpasta van de Tuinen, de tea tree bevat precies dezelfde ingrediënten+ ascin (zeemos) en fuoride (natuurlijk uit de zee) Welk ingrediënt bedoel je precies Eva?Hoop dat je reageert, want zie dat er weinig respons is op de site.. jammer..

anoniem
Door

anoniem

op 06 Aug 2018

Ik zit me ook even te verdiepen in tandpasta. ik poets momenteel met weleda met keltisch zee zout. Ik wilde natrium bicarbonaat gaan gebruiken maar ik zie dat dit een schurend effect heeft. Dat wil ik dus niet en heb besloten dat maar niet te gebruiken. Ik heb eens gelezen dat geel wordende tanden met je lever te maken heeft. Genezing zal van binnenuit moeten optreden dus.

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine