arrow_drop_up arrow_drop_down
22 april 2014 

10 Spelregels voor een complete maaltijdsalade

Maaltijdsalades, ik kan ze wel elke dag eten. Vooral in de lente en zomer is zo’n maaltijdsalade een uitkomst. Dan is al dat kokkerellen in de keuken een warme klus. Een maaltijdsalade is makkelijk, en lekker snel klaar. Ook handig als je het druk hebt en toch iets voedzaams op tafel wil zetten. De maaltijdsalade is dan een uitkomst!

Er zijn vele combinaties mogelijk. Zelf kijk ik altijd eerst in de koelkast wat voor restjes ik nog heb van de dagen ervoor. Ook restjes van gekookte groenten doen het heel goed in een maaltijdsalade. Maaltijdsalades passen uitstekend in een gezonde leefstijl, omdat er veel groenten in verwerkt kunnen worden. Om een lekkere en gezonde maaltijdsalade te maken zijn er wel wat spelregels.

10 Spelregels voor een complete maaltijdsalade

Laat je creativiteit er eens op los, want je kunt er eindeloos mee variëren. De ene keer gebruik je bijvoorbeeld afgekoelde of lauwe gekookte groenten. De andere keer diverse soorten sla. Een lekkere combinatie is een maaltijdsalade van rauwe witlof met fruit. Gebruik veel kleuren in de maaltijdsalade, dat is gezond en staat ook nog leuk om te zien!

  1. Gebruik nooit kant en klare producten, maak alles zelf.
  2. Kies naast sla (er zijn vele soorten sla) ook voor andere groenten, zoals: komkommer, tomaat, ui, bleekselderij, radijs,  sperziebonen, wortels, koolsoorten, paprika, broccoli. Eigenlijk zijn alle groenten te gebruiken in een maaltijdsalade. Peulvruchten doen het ook heel goed.
  3. Je kunt natuurlijk ook fruit toevoegen aan je salade, lekker en heel gezond! Stukjes appel, peer, meloen, aardbeien, frambozen of perzik zijn vaak lekker in een salade. Maar ook sinaasappel, banaan, druiven en vele andere soorten fruit zijn zalig.
  4. Met kiemgroenten wordt de maaltijdsalade super gezond. Denk hierbij aan alfalfa, tuinkers, taugé en andere soorten kiemgroenten. Kweek ze eens zelf, heel eenvoudig en altijd vers.
  5. Eet je niet vegetarisch, doe er dan wat gerookte kip of vis (zalm, tonijn, makreel,…) doorheen.
  6. Ook blokjes kaas (feta, geitenkaas, etc.) en falafel, tempeh, tofu zijn lekker in een maaltijdsalade. Doe niet teveel in de salade, het moet niet overheersen.
  7. Een hard gekookt eitje is ook altijd lekker in een maaltijdsalade.
  8. Maak zelf de dressing, maar laat de smaak niet te veel overheersen.
  9. Varieer! Rooster bijvoorbeeld wat zaden en pitten in een droge koekenpan doe er wat honing bij en laat het karamelliseren. Ook noten zoals walnoten, amandelen, hazelnoten geven de salade een extra bite. Verder is het mogelijk om superfood te gebruiken zoals chaizaad, moerbeibessen, hennepzaad, sesamzaadjes, etc.
  10. Voor een wat stevige maaltijdsalade is het mogelijk om er wat koude/lauwe gekookte volkoren pasta/aardappels/wilde rijst/quinoa er door te doen.

Lekkere combinaties

  1. Spinazie, cherrytomaatjes, kappertjes, olijven, knoflook met een kruidendressing.
  2. Veldsla, mandarijnpartjes, gekookte ei, biefstukreepjes, geroosterde pitten en zaden met wat honing en een honingdressing.
  3. Geroosterde aubergine, botersla, gemarineerde feta blokjes. Gebruik hier bijvoorbeeld een griekse yoghurt dressing.
  4. Witlof, eieren, kleine blokjes kaas, sinaasappelpartjes, stukjes ananas, lente-ui, augurk, paprika, appelpartjes. Heel lekker is op deze salade de sinaasappel yoghurt dressing.
  5. Gekookte lauwe pasta, tomaten blokjes, sesamzaad, gerookte kipblokjes of tonijn, lente ui, fijn gesneden spinazie. Zalig met een tomaten kruiden dressing.
  6. Rucola slamix, snoeptomaatjes, lente ui, appelpartjes, gehakte walnoten. Overgiet de salade met een balsamico mosterd dressing.
  7. IJsbergsalade, gerookte zalm snippers, avocado blokjes, lente ui. Hierbij is een kruidendressing erg lekker.
  8. Couscous, geroosterde aubergine, rode paprika, ui, tomaten. Lekker met een knoflook kruidendressing.
  9. Een restje gekookte aardappels, restje tonijn, verse sla, paprika, hazelnootjes en een Italiaanse dressing.
  10. Gekookte lauwe (volkoren)pasta, geraspte worteltjes, gesneden dadels, pijnboompitjes en gedroogde tomaatjes. Hierbij is een lekkere Italiaanse knoflook dressing erg lekker.
  11. Gekookte roden bieten in kleine stukjes, gekookte aardappels, haring, uitjes, appel, stukjes augurk en een crème fraiche kruiden dressing. Zalig!

Zonder dressing is de maaltijdsalade niet compleet

De dressing zorgt voor de finishing touch van een salade. Deze is heel belangrijk voor de smaak. Bedenk altijd van tevoren of er een pittige, zure of zoete dressing er lekker bij smaakt. Bij vis is een pittige of zure dressing lekkerder dan een zoete. Hieronder vinden jullie een paar recepten voor lekkere dressings, evenals een recept voor een zalige witlofsalade. Giet de dressing altijd vlak voor het serveren over de salade.

Dressings

Meng alles ingrediënten goed door elkaar eventueel met een staafmixer tot een gladde massa. Als laatste de kruiden toevoegen. Maak niet teveel, de houdbaarheid is maar een paar dagen. De recepten hieronder zijn genoeg voor een salade voor 2 personen.

Honing – Sinaasappel dressing

  • 1 eetlepel honing
  • Half kopje sinaasappelsap
  • 3 eetlepel yoghurt
  • 2 eetlepel crème fraiche of gezonde mayonaise
  • Verse kruiden

Honing-mosterddressing

  • 2 el mosterd
  • 1 el honing
  • 1 el citroensap
  • 4 el olijfolie of een olie met een notensmaakje
  • zout en peper

Italiaanse Dressing

  • 2,5 dl olijfolie
  • 0,6 dl citroensap
  • 1 gepureerde tomaat
  • 2 el. fijngesneden ui
  • snufje zout
  • 1 tl. honing
  • 1 tl. mosterdpoeder
  • 2 tl. gedroogde Italiaanse kruiden
  • Mespuntje peper
  • 2 teentjes knoflook, geperst

Recept: Witlof Maaltijdsalade

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 grote witlof
  • 1 sinaasappel (of mandarijnen, ananas)
  • 1 appel
  • 2 tomaten
  • 1 kiwi
  • Lente uitje
  • 2 hardgekookte koude eieren
  • 100 gram kaas naar keuze, ook is gerookte kipstukjes erg lekker

Zo maak je de salade klaar:

  1. Snijd alles in kleine stukjes, reepjes of partjes, haal zo nodig de bittere kern van de witlof eruit. Vooral kinderen vinden dit niet echt lekker.
  2. Giet vlak voor het serveren een honing sinaasappeldressing over de maaltijdsalade.
  3. Wat ook erg lekker bij deze salade is om er wat zaden en pitten te roosteren en te karamelliseren met wat honing, af laten koelen en als laatste over de maaltijdsalade strooien.
  4. Eet smakelijk!

Wat zijn jouw favoriete ingrediënten voor een maaltijdsalade?

Marlies

Door

Marlies

op 23 April 2014

Ik vind het altijd erg lekker om wat geitenkaas met walnoten door mijn salade te doen. Liefst met een beetje honing erbij!

Marieken

Door

Marieken

op 11 November 2015

Zoals kok Jaspers op tv zegt: zorg voor n zoutje, n zoetje en n zuurtje. Daarnaast merk ik dat t fijn is om variatie te proeven qua structuur en qua temperatuur, én om zoveel mogelijk kleuren te zien, gesneden in verschillende vormen. Minitomaatjes worden verrukkelijk als je ze blancheert. Gekookt ei is lauw heerlijk, geroosterde noten en pitten warm, etc. Rooster zonnepitten en pompoenpitten droig in n pan en sprenkel er daarna wat tamari over, even roeren en dan zijn ze weer droog. Pannetje is zo schoon onder de warme kraan, pitjes smaken verrukkelijk door of over je salade!

Reactie plaatsen

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang het Week van de Vruchtbaarheid magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.