Nederland staat nog niet op de kaart als ‘land van viseters’. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Frankrijk, Spanje en Italië, waar wel vaak vis gegeten wordt. Twee keer per week vis eten, is een advies wat nog lang niet door iedereen gehaald wordt. Van die twee keer per week zou één portie moeten bestaan uit vette vis. Een populaire en vaak gegeten vette vissoort is zalm. Daarom nemen we deze heerlijke vissoort even onder de loep.
Goede redenen om zalm te eten
- Zalm is goed voor je hart, want de visvetten hebben een regulerende werking op je hartritme. Dit leidt tot een kleinere kans op een hartstilstand, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kan omega 3 helpen je cholesterol te verlagen.
- Zalm eten kan helpen tegen dementie. Zalm bevat omega 3, wat ontstekingsremmend werkt en dit zou een verklaring kunnen zijn voor het helpen tegen dementie.
- Zalm kan helpen tegen een depressie, maar de onderzoeken spreken elkaar tegen qua resultaten en hoe lang je dan bijvoorbeeld visolie moet slikken.
- Zalm is goed voor je bloedvaten. Als je twee keer per week vette vis eet, kan de kans op een herseninfarct met wel 40% verminderen.
Deze gezondheidseffecten gelden uiteraard ook als je regelmatig andere vette vissoorten eet. Denk bijvoorbeeld aan haring, sardines, paling of makreel.
Gezonde zalm
Zalm is dus rijk aan omega 3 vetzuren. Eet je 100 á 150 gram zalm, dan heb je al ruim 70 procent van de aanbevolen wekelijkse hoeveelheid te pakken. En daarvoor hoef je niet persé de verse variant te eten; ook in diepvrieszalm, zalm uit blik en gerookte zalm zit volop omega 3. Let wel een beetje op met het eten van gerookte zalm, want daar zit vaak vrij veel zout in.
Het gemiddelde vetgehalte van 100 gram zalm kan wel meer dan 10 procent zijn. Daarvan bestaat ruim 70% uit onverzadigd vet en bevat zalm 1,5 tot 4 gram omega 3 vetten per 100 gram.
Behalve die gezonde vetten zijn er nog meer redenen om regelmatig zalm of een andere vette vissoort op tafel te zetten. Vis bevat ook volop eiwitten, vitaminen en mineralen. De vitamines A, D en B12 komen voor in vis en vooral A en D vind je in vette vissoorten. Qua mineralen zit vis vol met jodium, selenium en zink.
Een veelzijdig visje
Je kunt zalm bakken, grillen, roken, pocheren, stomen en de verse variant wordt tegenwoordig ook steeds vaker rauw gegeten. Gebakken of gegrillde vis heeft vaak een wat sterkere smaak dan gestoomde of gepocheerde vis. Eet je de vis rauw, dan is dat heerlijk in combinatie met een pittige sojasaus.
Nadelen en keurmerken
Toch heeft het eten van zalm niet altijd voordelen. Zalm kan onder andere dioxine en PCB’s bevatten. Door maatregelen ter beperking van de milieuvervuiling in Nederland, zijn de dioxine-en PCB-gehaltes sinds de jaren 90 gelukkig flink verminderd. Gemiddeld blijft de consumptie in Nederland binnen de norm, soms bevatten specifieke producten nog wel een hoog gehalte. Als er gevaar bestaat, dan komt dit vooral door een te veelvuldige consumptie van besmette vis. Eet daarom niet meer dan 600 gram vette vis per week (voor zwangere vrouwen geldt 300 gram). Maar… de voedingswaarde van vis is zo hoog, dat het veel schadelijker zou zijn om te stoppen met het eten van vis.
Een zoektocht op de website van de Rijksoverheid naar viskeurmerken leverde al 7 verschillende varianten op! Ik zal de 3 bekendste hier noemen.
- Marine Stewardship Council (MSC) de meest betrouwbare. Dit is een internationaal keurmerk dat voldoet aan eisen van de Verenigde Naties. Deze vis is makkelijk te herkennen aan het blauwe logo.
- Voor kweekvis bestaat er het Aquaculture Stewardship Council (ASC) keurmerk wat vergelijkbaar is met het hierboven genoemde MSC keurmerk.
- Kweekvis die volledig biologisch geproduceerd is, krijgt het EKO keurmerk.
Duurzame vis
De volgende vissoorten worden niet overbevist en met weinig schade aan de natuur gevangen of gekweekt:
- Zeeuwse oester (kweek)
- Meerval (kweek Nederland)
- Alaska zalm (MSC label)
- Hoki (MSC label)
- Mossel (kweek)
- Zwarte koolvis
- Haring
- Harder
- Snoekbaars
Zorg altijd voor variatie in je menu. Kies niet alleen zalm maar eet ook andere vette vissoorten en wissel af met magere vissoorten.
Recept: Zalm op de barbecue
Het barbecue seizoen komt er weer aan en wat ik zelf erg lekker vindt, is om stukjes verse zalm te kruiden, er diverse soorten gesneden groenten bij te doen (en eventueel scheutje ketjap) en dit in aluminiumfolie pakketjes op de barbecue te leggen. Af en toe checken of het al gaar is en na circa 15 minuten kan je genieten van een heerlijk en verantwoord barbecue gerecht!
Hoe eet jij het liefst zalm?
Ineke Chabot
op 26 Apr 2014Maria
op 21 Sep 2016David
op 11 Jan 2017Christel
op 27 Apr 2014Ineke Chabot
op 27 Apr 2014Christel
op 27 Apr 2014