Bij Miss Natural zijn we dol op biologisch eten. Het is lekkerder, beter voor het milieu, goed voor de boeren in eigen land en vooral goed voor ons lichaam. Nu houden we ook wel van een avondje uit en dan is het soms wat lastiger om biologisch te blijven eten. Gelukkig gaan ook de restaurants mee met de bio-trend. En waarom niet? De kwaliteit van biologische ingrediënten is immers vaak een stuk beter dan de ‘gewone’ ingrediënten. En dat is slechts een van de voordelen van biologische restaurants.
Meer biologische restaurants
Dat biologisch een trend is was al bekend. En dus krijgen we ook steeds meer bio-producten op ons bord als we uit eten gaan. Gelukkig maar. Ook het aantal restaurants met een biologisch keurmerk neemt toe, werd gister bekend gemaakt door horeca vakblad MissetHoreca.nl. Dat is goed nieuws, want aan de hand van zo’n keurmerk kunnen wij op ons gemak van tevoren een goed en lekker restaurant uitzoeken dat past in onze levensstijl!
Waarom biologisch?
We zetten de zaken nog even voor je op een rijtje. Biologisch eten doe je om de volgende redenen:
- Biologisch eten heeft meer smaak.
- Biologisch is goed voor het milieu (duurzaam).
- Biologisch vlees is diervriendelijk. Het komt van dieren die een goed leven hebben gehad.
- Vaak zijn biologische producten streekproducten. Dat betekent dat je door biologisch te eten de boeren in je omgeving een handje helpt.
- Bij biologische ingrediënten wordt geen gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde organismen of daarvan afgeleide producten.
- Het woord ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Eet je biologisch, dan ben je dus verzekerd van gecontroleerde kwaliteit.
- Biologisch voedsel is gezonder voor ons lichaam.
Green Key voor restaurants
Eerder deze week kreeg restaurant Bolenuis in Amsterdam als eerste restaurant in Nederland de Green Key voor restaurants uitgereikt. Met de introductie van dit keurmerk in ons land, moet het aantal restaurants met een duurzaam keurmerk gaan toenemen, laat Misset Horeca weten.
Geen Key bestaat al langer dan vandaag. Het is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche, en in de markt voor vergader- en congreslocaties, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, met zorg voor milieu op het bedrijf en de natuur in hun omgeving. Het keurmerk voor restaurants is echter nieuw. Wie als restaurant denkt in aanmerking te komen kan een keuring aanvragen bij Green Key.
EKO-Keurmerk horeca
Een keurmerk voor biologische en duurzame restaurants dat al langer bestaat is het EKO-keurmerk, dat je waarschijnlijk ook kent van producten en winkels. Dit keurmerk staat voor: vers, zuiver, zonder kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen en met respect voor dier en milieu geproduceerd. Een restaurant komt in aanmerking dor een SKAL-certificering aan te vragen. Er zijn vier verschillende certificaten, van minimaal 40%, 60%, 80% of 100%. Het percentage staat voor het aandeel inkoop van biologische producten in verhouding tot de totale inkoop. De restaurants met een EKO-keurmerk worden jaarlijks gecontroleerd of ze nog steeds in aanmerking komen en voor welk certificaat.
Helaas zijn er nog niet veel restaurants in Nederland met een biologische keurmerk. Maar daar moet verandering inkomen met de introductie van het Green Key keurmerk voor restaurants en door extra aandacht te besteden aan SKAL certificering. Ik hoop dat het gaat lukken. Het lijkt mij ideaal om mijn restaurant in de toekomst te kiezen uit een lijst die is opgesteld op basis van een biologisch keurmerk!
Eva de Beijer
op 12 Jan 2013Mayke
op 12 Jan 2013Karin van Holland
op 12 Jan 2013Daan
op 15 Jan 2013Ook buiten de deur biologisch eten | Eigenlijk heel logisch
op 27 Aug 2013Waarom biologisch eten een goede investering is
op 11 Mar 2014