Alle lof voor witlof!

In mijn vorige artikel ‘Witlof is een heerlijke en veelzijdige groente‘ kon je al lezen over deze witte bladgroente. Witlof is heel erg goed voor je spijsvertering, want er zitten probiotische stoffen in. Ook helpt het de lever ontgiften en er zitten vezels in die ervoor zorgen dat voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen. Als je last hebt van je darmen en/ of constipatie kun je ook witlof eten want het heeft een gunstige invloed op je darmflora. Daarbij zorgen de mineralen in het witlof voor een goede vochtafdrijving.

Het is mijn persoonlijke favoriet en ik heb dan al veel geëxperimenteerd met allerlei recepten waarvan ik er graag nog 2 met jullie wil delen. Het zijn echte aanraders: lekker, snel en gemakkelijk. Dus ideaal als je tijdgebrek hebt, maar toch gezond wilt eten.

Roerbakwitlof met gehakt

Dit recept is een van mijn favorieten, omdat het snel klaar is en weinig koolhydraten bevat. Ook lekker als lunch!

Dit heb je nodig voor 2 á 3 personen:

  • 4 stronkjes witlof
  • 150 gram champignons
  • 200 gram gehakt
  • kruiden naar smaak
  • roomkaas met kruiden
  • peper en zout of andere kruiden, ik gebruik ook vaak Cajun kruiden

Zo maak je het klaar:

  1. Rul het gehakt met de kruiden in de wok.
  2. Maak intussen de champignons en het witlof schoon.
  3. Maak plakjes van de champignons en snijd de witlof in grove reepjes, dwars doorgesneden.
  4. Als het gehakt gaar is voeg je de groenten toe en roerbak je alles mee.
  5. Voeg als laatste een half bakje Boursin (of een andere variant) toe en roer door tot alles gemengd is.

Witlofbootjes met tonijnsalade

Als afsluiter een lekker borrelhapje!

Dit heb je nodig voor 10 á 12 bootjes:

  • 2 á  3 stronkjes witlof
  • Een blikje tonijn op water
  • 1 ui, gesnipperd
  • Kruiden naar smaak
  • Bio mayonaise (of zelf gemaakt)
  • Een beetje peper en paprika poeder

Zo maak je het klaar:

  1. Haal de blaadjes van de stronkjes af en was en droog ze.
  2. Leg ze vervolgens netjes op een schaal.
  3. Laat de tonijn uitlekken en snipper de ui.
  4. Meng de tonijn met de ui en de kruiden, peper en paprika.
  5. Voeg vervolgens de mayonaise toe en roer het door. Let op dat het niet te plakkerig wordt.
  6. Vul de bootjes met de salade en garneer het geheel met de restjes van de witlof (in kleine stukjes snijden) en eventueel nog wat verse bieslook erop.

Ik hoop dat ik jullie enthousiast heb kunnen maken voor deze prachtige en veelzijdige groente en ik ben benieuwd naar jullie recepten.

Wat maak jij graag klaar met witlof?