Amaranth kan altijd

Amaranth is geen graansoort, maar een zaad en bevat geen gluten. Het behoort tot de familie van quinoa en wordt in Zuid-Amerika verbouwd. Het zaad werd al door de Azteken gegeten en werd bij religieuze ceremonies als dank aan de goden geofferd. Het woord ‘Amaranth’ betekent ‘onsterfelijk’ en dankt zijn naam aan het feit dat de plant niet direct afsterft zodra de zaden rijp zijn. Eén Amaranth plant kan wel meer dan 500.000 zaden produceren, die nog kleiner zijn dan een speldenknop. Het zaad kan als glutenvrij ‘graan’ gegeten worden.

Welke voedingsstoffen zitten in Amaranth?

Amaranth bevat onder andere: plantaardige eiwitten, vitaminen (B en E), mineralen (calcium, fosfor, kalium, zink, magnesium en ijzer) en vezels.

Hoe te bereiden?

Als je Amaranth in de meest pure vorm bij de natuurvoedingswinkel koopt, is het niet gelijk eetbaar. Je moet het eerst koken of poffen (door poffen krijgt het een lekkere nootachtige smaak). Poffen is heel simpel: doe de Amaranth in een pan met olie, deksel erop en poffen maar. Gekookte amaranth wordt vaak wat papperig en is daardoor prima te gebruiken voor soep en pap.  Een andere optie is om Amaranth als een rijst-variant te eten. Het is heel lekker met roerbakgroenten + vlees/vis/vegetarisch. En natuurlijk kun je het na bereiding ook door een salade mengen. Erg lekker, gezond en voedzaam!

Amaranth als ontbijt

Er is ook kant-en-klare Amaranth te koop, meestal de gepofte versie. Bij sommige natuurvoedingswinkels is een ontbijtmix (muesli) van het merk Allos te koop waarin o.a. Amaranth zit. Deze is te mengen met bijvoorbeeld yoghurt. Voor degenen die ’s ochtends geen tijd of zin hebben in koken of poffen van Amaranth kan dit een alternatief zijn. Deze mix is alleen met agavesiroop en honing gezoet, maar bevat desondanks nog zo’n 13 gram suiker per 100 gram. Best veel dus. Varieer met je ontbijt, kies ook voor andere gezonde alternatieven of pof je Amaranth toch zelf zodat je het naar behoefte kunt zoeten.

Heb jij ook een lekker recept met Amaranth in de hoofdrol?