arrow_drop_up arrow_drop_down
13 januari 2013 

Koken met Quinoa: Hip en gezond!

Quinoa (spreek je uit: kien-wah) mag niet ontbreken in een Natural lifestyle. Quinoa is niet alleen hip en gezond, maar ook nog eens hartstikke lekker. Quinoa lijkt op een graan, maar is officieel een zaad van de Ganzenvoet-plant. Het komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De Inca’s beschouwden quinoa als heilig voedsel. Zij noemden het ‘La Chisiya Mama’: de moeder aller granen. Dit vanwege de geweldige voedingswaarden. Eén van de voordelen van quinoa is dat het heel erg compleet is. Het is rijk aan hoogwaardige eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast is het glutenvrij en heeft het een lage glycemische index, wat voorkomt trek in tussendoortjes en je metabolisme stimuleert. Maak er dus een gewoonte van om dit powerfood ten minste een paar maal per week 
op je menu te zetten.

Recept snelle lunch: Gezonde Quinoa salade

Eén van mijn persoonlijk favoriete gerechten is een quinoa salade. Deze salade is een topper op het gebied van kleur, smaak en textuur. Het recept is makkelijk te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Vaak maak ik de salade al op zondagavond, zodat ik deze de volgende dag mee kan nemen naar het werk. Voor gebruik even schudden en je hebt een heerlijke gezonde salade.

Dit heb je nodig

Voor 1 persoon heb je het volgende nodig voor de salade:

  • 1 kopje quinoa (50 gram)
  • 2 keer een handvol spinazie (Je kunt ook kiezen voor sla)
  • 1 kop gesneden champignons (biologisch) * wil je champignons niet rauw eten, kook ze dan even een paar minuten en laat ze vervolgens afkoelen.
  • 1 kop cherrytomaatjes (in tweeën gesneden)
  • 1/2 rode ui (kleingesneden)

Voor de dressing heb je nodig:

  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 tot 2 eetlepels water
  • 1 a 2 eetlepels honing (kan ook vervangen worden door Agave)
  • Zout en peper

Zo maak je de quinoa salade klaar

Voordat je de quinoa gaat koken en klaarmaken, is het belangrijk dat je de zaadjes eerst even goed afspoelt met water. Op de quinoa-zaden zit een natuurlijke beschermende stof (Saponin), die de plant beschermt tegen ongedierte en insecten. Deze beschermstof moet je eerst altijd goed afspoelen. Ik doe dit altijd in een zeef onder de stromende kraan. Quinoa wordt gekookt in twee keer z’n hoeveelheid water. Dus voor 1 kopje quinoa, voeg je 2 kopjes water toe. Laat het op een laag vuurtje koken. Nadat al het water is geabsorbeerd/verdampt is, kun je de Quinoa laten afkoelen.

Vervolgens leg je de klaargemaakte ingrediënten in de volgende volgorde in een (glazen) pot (zie foto):

  • Dressing
  • Ui
  • Champignons
  • Cherrytomaten
  • Quinoa
  • Spinazie (of andere slasoort)

Let op: Het is van groot belang dat de Spinazie (of slasoort die je kiest) niet in aanraking komt met de dressing. Zolang deze niet met elkaar in aanraking komen is de salade langer houdbaar. Doe de ingrediënten op volgorde in een glazen pot of bakje en klaar is je salade. Voor gebruik even schudden. De salade is maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast, zolang je de ingrediënten niet met elkaar mengt.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met quinoa. Wat vind je ervan? Hoe eet je het? Heb je een lekker recept of gewoon een goede tip? Reageer dan, ik lees het graag. Bekijk hier producten van en met quinoa!

Meer recepten met Quinoa

Op zoek naar meer heerlijke recepten met quinoa? Ontdek ze in het Miss Natural lidmaatschap!

Eet jij al quinoa?

Over de schrijver
Natuurlijk Annemiek. Dit ben ik: Annemiek van Meurs, gediplomeerd voedingsdeskundige , en oerslankcoach, docent bij A-plus opleidingen en redactielid bij Miss Natural. .Als voedingsdeskundige begeleid ik mensen in hun weg naar een gezonde en natuurlijke levensstijl. Ik vind het vooral erg leuk om de gezondheid en vitaliteit van mensen naar een hoger plan te brengen. Daarnaast ben ik dol op gezond en lekker eten. Mijn geweldige dochter bewust maken van natuurlijke voeding ervaar ik 
als één groot avontuur. Als redactielid hoop ik vanuit mijn persoonlijke ervaringen een inspirerende bijdrage te kunnen leveren.
isabel van meurs
Door

isabel van meurs

op 13 January 2013

Klinkt lekker en gezond. Het was super lekker. Het handige is dat je het lang kan bewaren maar wel in de koelkast.

lidy
Door

lidy

op 13 January 2013

handige tip

H.R. Daamen
Door

H.R. Daamen

op 13 January 2013

Wat een mooi en handig gerecht met quinoa! Erg heerlijk en handig idee, ook voor onderweg! Als lunch is gegrilde vis op bedje van quinoa salade ook erg smaakvol en gezond.

sofie wiersma
Door

sofie wiersma

op 13 January 2013

Geweldig een snel, gezond gerecht. Ik ga het zeker maken.

lidy
Door

lidy

op 13 January 2013

Goeie tip. Erg handig. Ga het proberen. Kan je het kopen in de coop? Moet je dat dan kopen bij de biologische winkel?

isabel van meurs
Door

isabel van meurs

op 13 January 2013

ik geloof van niet.

Marjon
Door

Marjon

op 14 January 2013

ik heb het in de natuurwinkel gevonden nog niet in de supermarkt gezien bij mij in de buurt

joost
Door

joost

op 13 January 2013

Ik neem het altijd als ontbijt. Ik vind het super lekker.

Anita van der Noord
Door

Anita van der Noord

op 13 January 2013

Dit gerecht past uitstekend waar het sleutelwoord van de voedingstrend voor 2013 GROEN is! Top Annemiek!

Heleen
Door

Heleen

op 13 January 2013

Ziet er heerlijk uit en ga het zeker proberen. Ook in het kader van een nieuwe (eet)start in 2013 om zeker door te zetten. Wordt dus vervolgd!

sofie wiersma
Door

sofie wiersma

op 13 January 2013

hallo Lidy, je koopt het bij de biologische winkel. Het is echt lekker. Ik had ooit eens een pak gekregen. Maar het heeft tijden in mijn voorraad kast gelegen. Totdat ik recepten kreeg van mijn dochters. Ik ga dit recept zeker deze week maken

Pieter
Door

Pieter

op 13 January 2013

Ik neem het regelmatig mee als lunch. Als man eenvoudig klaar te maken en voor te bereiden. Gezond en snel top!

Bob
Door

Bob

op 13 January 2013

Erg lekker en gezond ! Met vriendelijke groet, Bob

Andrea
Door

Andrea

op 14 January 2013

Quinoa is very healthy and you can prepare it on many recipes, Good tip Annemiek!! Groetjes.

Margriet
Door

Margriet

op 14 January 2013

Eet het ook zeer regelmatig en heb al diverse mensen enthousiast gemaakt. Ik heb een recept wat ik als basis gebruik en erg lekker is. Ingrediënten per persoon 1 kopje quinoa 2 kopjes goede kwaliteit water 1⁄2 bosje koriander, basilicum of peterselie, fijngehakt Handje bieslook of bosui, fijngehakt 1⁄2 geraspte winterwortel 10 (rauwe) olijven, in kleine stukjes 1/4 theelepel chili poeder 2 theelepel komijn 1 teentje knoflook 1/2 theelepel Keltisch zeezout 4 eetlepels olijfolie 2 eetlepels citroensap 1 eetlepel vloeibare (eventueel iets verwarmde) honing Bereiding Breng de quinoa, water en zout aan de kook. Laat dit in ongeveer een kwartier op een laag pitje gaar worden. Zet er eventueel een warmhoud plaatje onder na 5 of 10 minuten om aanbranden te voorkomen. Je kunt de quinoa af laten koelen, maar dat hoef niet. Je kunt de overige ingrediënten ook door de warme quinoa doen. Neem de gekookte quinoa en voeg de andere ingrediënten toe. Serveer de quinoa salade op een mooi groen blad met wat garnering. Eet smakelijk! Recept Annet van Dorsser uit Rawfood in de winter (e-book)

isabel van meurs
Door

isabel van meurs

op 14 January 2013

margriet ik ga het proberen.

Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 14 January 2013

Beste Magriet, Bedankt voor je leuke recept, ga het zeker proberen

Marjon
Door

Marjon

op 14 January 2013

Ga het recept zeker proberen. Hebben het twee weken geleden voor het eerst gekocht en was steeds al aan het bedenken wat ik er mee moest maken. Handig! Bedankt

Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 14 January 2013

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kunt er heel mee variëren. Ik maak het vaak met spinazie, maar sla is ook heerlijk.

sandra
Door

sandra

op 14 January 2013

Deze salade lijkt mij heerlijk! Ik wil zowieso eens met Quinoa gaan koken, omdat mijn dochter Coeliakie heeft. Meer recepten zijn voor mij dan zeker welkom! Waar kan je dit het beste kopen, heeft de Tuinen dit ook?

Isabelle Kraak
Door

Isabelle Kraak

op 14 January 2013

Het is allemaal nieuw voor mij. Door het verhaal ben ik wel nieuwsgierig naar hoe het zal smaken. Ga het recept zeker gauw maken.Enne...Annemiek kom ook graag de recepten bij je proeven.

Jolien
Door

Jolien

op 15 January 2013

Bij de gewone supermarkt ook te vinden hoor! Gewoon bij de rijst e.d. Vond het naast gierst en bulguur, dus even goef zoeken :) Volgend mij zelfs van Lassie!

kathy
Door

kathy

op 15 January 2013

Quinoa 's avonds kort koken, verstoppen onder een wollendeken (hooikist effect of een hooimadame kopen)dan kan je 's ochtends je quiona gebruiken voor ontbijt of meenemen als lunch.

Krista Jutstra
Door

Krista Jutstra

op 15 January 2013

Ik heb het geprobeerd en het is heerlijk!

Tessa
Door

Tessa

op 15 January 2013

Wauw wat een handig recept! Zit altijd met mijn lunch want ik eet geen brood en had nog geen goed en vullend alternatief gevonden. Maar nu wel! Dankje!

Anna-Roos
Door

Anna-Roos

op 15 January 2013

MMM dit ga ik maken, ziet er goed uit!

Evelien
Door

Evelien

op 15 January 2013

Ik krijg er helemaal zin in! Ik ga gauw de producten halen bij de bio winkel. Super handig dat het zolang houdbaar is (is trouwens bij mij niet nodig).

Helma
Door

Helma

op 15 January 2013

Wat een goed idee om een recept bij de reacties te zetten. Ik ga het proberen. Ik heb nog wel een vraag: Ik ben sinds kort mijn baan kwijt in de kinderopvang en moet nu van een ww uitkering leven. Ik zou graag biologisch willen blijven eten, maar de natuurwinkel kost me kapitalen en ik maak me dus zorgen over mijn gezondheid. Wie heeft er goekopere alternatieven? Groetjes van Helma.

sofie wiersma
Door

sofie wiersma

op 15 January 2013

voor Helma, ik weet niet of je een tuin of een balkon hebt. maar je kunt zo je eigen groenten telen. Er is een boekje, zelf geoogst. Dat kun je ook in de bieb lezen. Een kistje modder zaadjes of kleine planten. Gaat altijd goed. En dat is toch lekker.

Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 15 January 2013

Beste Helma, Quinoa is niet goedkoop, maar je hebt er helemaal niet zo veel van nodig, want het zet nog drie tot vier keer uit tijdens het koken. Je kunt er dus vrij lang mee. Daarnaast vult quinoa namelijk erg snel.

Simona
Door

Simona

op 15 January 2013

Het klinkt erg lekker, ga het binnenkort eens maken. Eerst op zoek, want ik ken het product niet. Erg benieuwd..

Jolien
Door

Jolien

op 15 January 2013

Niet alleen de biologische winkel, ook prima in de supermarkt te krijgen. Volgens mij heeft Lassie ze tegenwoordig gewoon in pak te vinden tussen de rijst en gierst en bulguur en dergelijke!!!

Isabelle Berns
Door

Isabelle Berns

op 15 January 2013

Mijn interesse is gewekt!

Tamara
Door

Tamara

op 16 January 2013

Ik las er laatst al iets over in de allerhande en was al benieuwd. Dit recept is natuurlijk ideaal voor iemand die vaak lunchen op het werk vergeet. Dit wil je graag eten! Bedankt.

Anneke
Door

Anneke

op 16 January 2013

Klinkt erg lekker en gezond!

Anneke
Door

Anneke

op 16 January 2013

Ga het zeker proberen!

Henk
Door

Henk

op 16 January 2013

Heb je gerecht gemaakt, erg smaakvol. Erg handig de wijze van langere houdbaarheid!

Jozef Groenhout
Door

Jozef Groenhout

op 16 January 2013

Ik hoor en lees er goede verhalen over wellicht een keer proberen!

Miranda Wissink
Door

Miranda Wissink

op 16 January 2013

Lijkt me geweldig om een keer te proberen. Al veel over gehoord maar nog nooit zelf klaargemaakt. Groetjes Miranda

Kirsten de Vries
Door

Kirsten de Vries

op 16 January 2013

Ik heb er nog niet eerder van gehoord, maar het lijkt me interessant om meer over te weten. Ga zeker de lunch een keer bereiden.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 16 January 2013

Ja heerlijk quinoa. We eten het vaak. Je kunt er ontzettend veel mee. Ook de zwarte quinoa is lekker en geeft een mooi kleureffect. Dit is weer een makkelijk en snel recept om aan mijn collectie toe te voegen.

Maarten
Door

Maarten

op 16 January 2013

Al struinend naar recepten met Quinoa, een van mijn favorieten, kwam ik jouw recept tegen. Gelijk geprobeerd, smaakte heerlijk. Bedankt

J.L. Draaijer
Door

J.L. Draaijer

op 16 January 2013

Wat leuk zeg. Ga het gelijk uit proberen. Bedankt.

Marieke de Roos
Door

Marieke de Roos

op 16 January 2013

Ik ken het niet, maar ziet er goed uit! Proberen we uit!

Joke
Door

Joke

op 16 January 2013

Ik ga het eens even proberen. Ziet er goed uit !

Miranda Luikinga
Door

Miranda Luikinga

op 17 January 2013

Hoi Annemiek, Ziet er erg lekker uit. Ik ken quiona niet, maar zal het zeker eens proberen! groetjes Miranda

Erna
Door

Erna

op 20 January 2013

Salade van quinoa ken ik nog niet, lijkt me wel lekker. Ik gebruik quinoa warm als vervanger van rijst. Bijvoorbeeld bij een lekker kerriegerecht. Vraag; Is quinoa ook gezonder dan bijv. zilvervliesrijst?

Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 20 January 2013

Hi Erna, Quinoa heeft meer hoogwaardigere eiwitten dan zilvervliesrijst. Daarnaast bevat Quinoa bovendien veel voedingsvezels, goede vetten, en is vergeleken met andere granen rijker aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor en vitamine E en vitamine B.

isabel van meurs
Door

isabel van meurs

op 21 January 2013

ja ,want dit is enige groente & fruit met alle voedingstoffen er zitten alle vitamines in .Dus vezelrijk.

Tamara
Door

Tamara

op 20 January 2013

Een heerlijke pot met quinoa salade staat klaar in de koelkast. Jammer dat ik zo lang moet wachten tot de lunch morgen!

Erna
Door

Erna

op 23 January 2013

Leuke tip; De eerste dag hebben we quinoa warm gegeten met kerry/groente saus. Het restant van de quinoa kun je de volgende dag de salade van maken. Eet smakelijk

Belinda
Door

Belinda

op 2 April 2014

Erg lekker recept. Alleen heb ik wel een vraagje: Afgelopen maandag heb ik het gemaakt voor een aantal dagen lunch op het werk. Daarbij heb ik de salade in aparte vershoudbakken per dag, en de dressing gemaakt voor alle dagen in een aparte fles. Nu wilde ik net de dressing eroverheen gieten, alleen was hij een soort van gaan schiften oid. Heb het weg moeten gooien. Vandaag dus lunch zonder dressing, nog steeds lekker maar wel jammer. Uit jouw recept maak ik op dat schiften niet normal zou moeten zijn na 2 dagen. Weet je de oplossing?

Reactie plaatsen

Nieuw! Miss Natural 🍀 Awake News ⏳

In 20 min. een update van wat er echt gaande is in de 🌍 wereld. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.