datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Aspartaam en risico op kanker
15 september 2013 
2 min. leestijd

Aspartaam en risico op kanker

In onderzoek bij proefdieren is een verband tussen de veelgebruikte zoetstof Aspartaam en kanker aangetoond. Het risico op lever- en longkanker stijgt bij de gebruikte ratten en muizen met de hoeveelheid geconsumeerd aspartaam. Eerder werd in Medisch Dossier ook al bericht over negatieve effecten van aspartaam. Toen stelde Roger Williams, lid van de Britse parlementaire commissie Voeding en milieu en van de Liberals, dat alle producten die aspartaam bevatten, van de markt gehaald zouden moeten worden aangezien er ‘overtuigend en betrouwbaar’ aangetoond was dat aspartaam kanker kan veroorzaken.

Aspartaam leidde bij ratten tot kanker

De bezorgdheid is weer opgelaaid over aspartaam, een kunstmatige zoetstof die in zo’n 6.000 voedingsmiddelen, dranken en medicijnen zit die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Roger Williams, lid van de Britse parlementaire commissie Voeding en milieu en van de Liberals, kwam in december 2010 met de bewering dat alle producten die aspartaam bevatten, van de markt gehaald zouden moeten worden aangezien er ‘overtuigend en betrouwbaar’ aangetoond was dat aspartaam kanker kan veroorzaken. Dat inzicht volgde op een onderzoek dat die zomer door de Europese Ramazzini Stichting in Bologna was gepubliceerd en waaruit was gebleken dat aspartaam bij ratten tot kanker leidde.

Aspartaam en hoofdpijn

Ook vooraanstaande wetenschappers roepen op producten met aspartaam uit de schappen te bannen. Zo vindt Erik Millstone, hoogleraar politiek beleid aan de universiteit van Sussex, ‘dat er voldoende reden is om aspartaam te verbieden. Ook de manier waarop het in eerste instantie is toegelaten was al twijfelachtig’. Bij het onderzoek van de Ramazzini Stichting bleek de incidentie van kanker bij vrouwtjesratten te stijgen in direct verband met de dosering zoetstof die ze kregen. Volgens de onderzoekers zou de kanker aangezwengeld kunnen worden door stoffen die ontstaan als aspartaam in het lichaam wordt afgebroken. Wie Medisch Dossier al langer leest (of What Doctors Don’t Tell You) weet al sinds 1996 dat aspartaam mogelijk bijwerkingen heeft. Behalve met hoofdpijn is aspartaam in verband gebracht met paniekaanvallen, stemmingswisselingen, visuele hallucinaties, manische episoden en op zichzelf staande duizeligheid. Ook is er een verband met hyperactiviteit bij kinderen.

Ook in medicijnen zit aspartaam

Minder goed bekend is echter de wijdverbreide toepassing van aspartaam in vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen. In een rapport van What Doctors Don’t Tell You genaamd ‘Drug Additives: the not-so-inactive ingredients’ staat dat ‘de concentratie zoetstoffen in drankjes varieert van 30 tot 50 procent. In sommige antibiotica en hoest/verkoudheidsmiddelen kan de zoetstofverhouding wel 80 procent zijn. Aspartaam is een excitotoxine (stimulator van het centrale zenuwstelsel). Het wordt steeds vaker gebruikt in kauwtabletten en suikervrije formules voor geneesmiddelen en voedingssupplementen. De meest voorkomende bijwerking waarvan aspartaam verdacht wordt, is hoofdpijn. Tot wel 11 procent van de patiënten met chronische migraine-aanvallen geven aan dat dit een trigger is van hun aanvallen.

Eet jij nog aspartaam?

Handtekening-Miss-Natural

Bron: Medisch Dossier

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Jacqueline
Door

Jacqueline

op 01 Dec 2011

Het ironische is dat er aspartaam zit in het medicijn dat ik slik tegen de migraine... :-(

Eva de Beijer
Linda
Door

Linda

op 16 Sep 2013

Wat een rare opmerking, als een medicijn bedoeld is om op te zuigen ivm snellere opname in de bloedbaan, dan ga je deze niet doorslikken. Dat deze niet perse zoet hoeft te smaken daar ben ik het mee eens, maar als je bijvoorbeeld iedere dag op een paracetamol zou moeten zuigen, dan zou ik deze ook wel wat zoeter willen. Wat smaken die vies. Dus een weinig genuanceerde reactie Eva, dat kan wel wat invoelender.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 16 Sep 2013

Je hebt gelijk Linda, dat was wat kort door de bocht en dacht niet aan de mogelijkheid van een zuigtablet. Bedankt voor je reactie!

Jacqueline Mansveld
Door

Jacqueline Mansveld

op 02 Dec 2011

@Eva: punt is dat ik er juist WEL op moet zuigen. Het is namelijk een zuigtablet.... ;-) Het moet zonder water ingenomen kunnen worden omdat migraine meestal samengaat met ernstige misselijkheid en overgeven, en medicijnen ingenomen met water komen er dus direct weer uit. Overigens hebben de tabletten ook met aspartaam nog steeds een erg vieze smaak.

Layla Pansier
Door

Layla Pansier

op 24 Apr 2012

Ik zag het inderdaad eens staan in de bijsluiter van een medicijn tegen migraine, bij een vriendin. Mijn eerste reactie was dan ook: dat is ook vreemd, daar krijg ik juist migraine van...

Elle
Door

Elle

op 12 Mar 2013

Alle stoffen in de natuur zijn gevaarlijk, hangt af van de concentratie ervan. MEt dit in het achterhoofd, gewoon verstandig eten en alles met mate! Bijvoorbeeld de concentraties waarbij aspartam gevaarlijk wordt zijn zo astronomisch hoog, iemand moet zoveel cola light op hebben dat die geen glazuur meer op de tanden heeft... Ik bedoel maar!

Elle
Door

Elle

op 12 Mar 2013

Oh, vergeten te vertellen: ik drink elke ochtend 4 kopjes koffie met anderhalve aspartaam pilletje, in het weekeinde 5 of 6, en dat al 20 jaar... Ik ben boven de 50, ik zie er uit als 40 en ben fit, gezond, slank en eet alles. Maar ja.. Ik heb dan ook biochemie geleerd en de booschap is: echt niet alles is giftig als je met mate eet/drink!

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 12 Mar 2013

Hoi Elle, bedankt voor je reactie en het delen van jouw ervaring. Graag zou ik je toch willen uitdagen om je koffie zwart te gaan drinken. Waarom zou je hier iets onnatuurlijks als aspartaam aan willen toevoegen? Je bent namelijk zo gewent aan de minder zoete smaak en waarom zou je het risico nemen? En je zegt; dat het niet erg is als je met mate eet/drinkt... alleen is elke dag niet met mate voor mij.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading