Aspartaam en risico op kanker

In onderzoek bij proefdieren is een verband tussen de veelgebruikte zoetstof Aspartaam en kanker aangetoond. Het risico op lever- en longkanker stijgt bij de gebruikte ratten en muizen met de hoeveelheid geconsumeerd aspartaam. Eerder werd in Medisch Dossier ook al bericht over negatieve effecten van aspartaam. Toen stelde Roger Williams, lid van de Britse parlementaire commissie Voeding en milieu en van de Liberals, dat alle producten die aspartaam bevatten, van de markt gehaald zouden moeten worden aangezien er ‘overtuigend en betrouwbaar’ aangetoond was dat aspartaam kanker kan veroorzaken.

Aspartaam leidde bij ratten tot kanker

De bezorgdheid is weer opgelaaid over aspartaam, een kunstmatige zoetstof die in zo’n 6.000 voedingsmiddelen, dranken en medicijnen zit die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Roger Williams, lid van de Britse parlementaire commissie Voeding en milieu en van de Liberals, kwam in december 2010 met de bewering dat alle producten die aspartaam bevatten, van de markt gehaald zouden moeten worden aangezien er ‘overtuigend en betrouwbaar’ aangetoond was dat aspartaam kanker kan veroorzaken. Dat inzicht volgde op een onderzoek dat die zomer door de Europese Ramazzini Stichting in Bologna was gepubliceerd en waaruit was gebleken dat aspartaam bij ratten tot kanker leidde.

Aspartaam en hoofdpijn

Ook vooraanstaande wetenschappers roepen op producten met aspartaam uit de schappen te bannen. Zo vindt Erik Millstone, hoogleraar politiek beleid aan de universiteit van Sussex, ‘dat er voldoende reden is om aspartaam te verbieden. Ook de manier waarop het in eerste instantie is toegelaten was al twijfelachtig’. Bij het onderzoek van de Ramazzini Stichting bleek de incidentie van kanker bij vrouwtjesratten te stijgen in direct verband met de dosering zoetstof die ze kregen. Volgens de onderzoekers zou de kanker aangezwengeld kunnen worden door stoffen die ontstaan als aspartaam in het lichaam wordt afgebroken. Wie Medisch Dossier al langer leest (of What Doctors Don’t Tell You) weet al sinds 1996 dat aspartaam mogelijk bijwerkingen heeft. Behalve met hoofdpijn is aspartaam in verband gebracht met paniekaanvallen, stemmingswisselingen, visuele hallucinaties, manische episoden en op zichzelf staande duizeligheid. Ook is er een verband met hyperactiviteit bij kinderen.

Ook in medicijnen zit aspartaam

Minder goed bekend is echter de wijdverbreide toepassing van aspartaam in vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen. In een rapport van What Doctors Don’t Tell You genaamd ‘Drug Additives: the not-so-inactive ingredients’ staat dat ‘de concentratie zoetstoffen in drankjes varieert van 30 tot 50 procent. In sommige antibiotica en hoest/verkoudheidsmiddelen kan de zoetstofverhouding wel 80 procent zijn. Aspartaam is een excitotoxine (stimulator van het centrale zenuwstelsel). Het wordt steeds vaker gebruikt in kauwtabletten en suikervrije formules voor geneesmiddelen en voedingssupplementen. De meest voorkomende bijwerking waarvan aspartaam verdacht wordt, is hoofdpijn. Tot wel 11 procent van de patiënten met chronische migraine-aanvallen geven aan dat dit een trigger is van hun aanvallen.

Eet jij nog aspartaam?

Bron: Medisch Dossier