Welke koers vaar jij?

Sta jij zelf aan het roer of laat je al je keuzes beinvloeden door anderen? Denk of geloof je uberhaupt dat je je eigen koers kunt varen of ben je van mening dat alles in je leven jouw overkomt?

Ik denk dat al mijn gedachten, kennis en mening gevormd zijn door alles dat ik in mijn leven heb gehoord, gelezen of gezien. Niets nieuws of zelfs eigen mening. Een eigen mening wordt denk ik ook sterk gestuurd door het gezin waar je bent opgegroeid en de mensen met wie je omgaat. Waar je mee omgaat raak je mee besmet, zoals je misschien weleens hebt gehoord. Met al deze bagage kan ik wel bewust zelf een keuze maken welke koers ik zal varen!

Wat zou je doen als er geen belemmeringen zouden zijn?

Wat zijn jouw doelen in je leven (prive en zakelijk), wat zijn je diepste wensen? Wat zou je doen als er geen belemmeringen zouden zijn? Geld geen issue? Je bent snel geneigd te denken in beperkingen, onmogelijkheden en opstakels. Of nog erger; wat anderen zouden denken als je dat zou doen wat jij echt leuk vindt.

Werk bijvoorbeeld moet voor mij PASSIE zijn, anders ben ik niet gelukkig en haal ik niet het beste in mij naar boven. Het is jammer om te zien dat voor veel mensen werk een woord is van vier letters. Je ziet je collega’s vaker dan je partner!

Mijn eigen top 3 is dan ook altijd als volgt geweest;

1. Leuke werkzaamheden met perspectief (genoeg uitdaging, doorgroeimogelijkheden)
2. Fijne werkomgeving (kantoorunit met systeemplafond of kantoorvilla aan het water?)
3. Prettige collega’s (collegiaal, geen ellebogenwerk)

Zoals je ziet staat een goed salaris niet in mijn top 3, niet omdat dit niet belangrijk is, maar als bovenstaande niet klopt dan kan de loonstrook het voor mij niet goed maken op de lange termijn. Hoe zit dat bij jou? Ga jij elke dag met veel plezier naar je werk en doe jij wat je het liefste zou doen?

Schrijf je wensen op en zet er een deadline bij!

Wat ik al jaren doen is een lijstje maken met de dingen die ik wil hebben, doen of zijn. Dit varieerde van een nieuwe kast, woning, baan, hulp in de huishouding tot moeder worden. Ik heb ooit gelezen dat als je al je doelen opschrijft je ze ook eerder zal bereiken. Daar past de volgende uitdrukking ook weer mooi bij; alles dat je aandacht geeft groeit. Je kunt zoveel zaken opschrijven als je wilt. Het is zelfs best lastig om een lijstje van 50 van je wensen te maken. Je kunt er ook nog achter zetten op welk termijn je dit bereikt wilt hebben, binnen 1, 3, 5 of 10 jaar. Heel leuk om zo af en toe weer eens naar je lijstje te kijken en zaken af te strepen met datum er bij!

Denk jezelf positief

Daarnaast probeer ik ook altijd mijn gedachten positief te houden. Dus als je opmerkt dat je de dingen negatief bekijkt, draai het dan 180 graden om! Het kan niet; het kan wel! Dat lukt mij nooit; Dat lukt mij vast! Gedachten zijn zo krachtig, als je deze toch eens kom opnemen en kon terugluisteren van jezelf. Dat zou nog eens hilarisch zijn die interpersoonlijke communicatie met jezelf als tweede persoon!

Als het goed voelt, dan is het goed!

Tot slot zijn er gelukkig ook nog een genoeg momenten dat je gewoon zeker weet hoe iets in elkaar zit. Zonder dat je dit misschien kan onderbouwen ben je helemaal zeker van je zaak. Het voelt gewoon goed! Daar probeer ik ook altijd voor open te staan en dit gevoel te volgen. Het enige moment dat je daarover weer aan het wankelen kan gaan is als je jouw keuze deelt met een ander die daar weer zijn eigen mening aanhangt! Juist dan zou je je weer moeten bedenken wie het roer vast heeft en waar jouw boot heen gaat. Succes met jouw reis!

Met natuurlijk een groet,